
Naujausios
Ar ne laikas siestai?
Lietuvoje sekmadienį užfiksuotas šios vasaros karščio rekordas – Tauragėje termometro stulpelis šoktelėjo iki 36,5 laipsnio. Karščiu galime lygintis su Ispanijos ar Graikijos kurortais. Biuruose leipstantys darbuotojai negali dirbti, jeigu patalpose daugiau negu 28 laipsniai, o jeigu darbas fiziškai sunkus – 26 laipsniai yra riba, kai galima pagalvoti apie lietuvišką siestą.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
Geria vandenį ir eina į pavėsį
Šiauliuose, Tilžės gatvėje, klojama nauja dviračių ir pėsčiųjų tako danga. Grupelė darbininkų ilsisi parduotuvės pavėsyje, kiti darbuojasi. Paklausti, kaip ginasi nuo karščio, darbininkai šypsosi. „Kaip čia ginsiesi? Vandenį geriam, kepures šlapias ant galvų dedamės, į pavėsį einam pailsėti“, – vėsinimosi būdus vardija vyrai.
UAB „Šiaulių plentas“ darbininkai per karščius dirba nuo 6 iki 14.30 valandos.
Panašius vėsinimosi būdus vardija ir prie Prūdelio plušantys statybininkai. Gal darbininkai atsivėsinti eina į vandenį?
„Darbo metu negalima maudytis. Po darbo – prašom“, – paaiškina UAB „Strektė“ darbų vadovas Artūras Sodys.
Dažniau skundžiasi biurų darbuotojai
Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė „Šiaulių kraštui“ sakė, kad dėl nepakeliamo karščio dažniausiai skundžiasi biurų darbuotojai. Lauke dirbančiųjų skundų sulaukiama labai mažai.
Patalpų temperatūra, kurią darbdavys turi užtikrinti darbuotojams, yra nurodoma higienos normoje „Šiluminis komfortas ir pakankama šiluminė aplinka darbo patalpose. Parametrų norminės vertės ir matavimo reikalavimai“.
„Ši higienos norma reglamentuoja patalpų temperatūrą žiemą ir vasarą. Visi darbai yra suskirstyti į penkias kategorijas: nuo labai lengvo, kai žmogus dirba sėdėdamas, iki labai sunkaus fizinio darbo, kai dirbama kroviku, šaltkalviu ar panašiai.
Jeigu darbas fiziškai lengvas, leidžiama patalpų temperatūra iki 28 laipsnių. Jei darbas fiziškai sunkus – iki 26 laipsnių“, – sakė R. Zubkevičiūtė.
Arba sąlygos, arba pertraukos
Jeigu temperatūra viršija higienos normą, darbuotojas gali kreiptis į darbdavį, kad temperatūra būtų sumažinta. Pasak R. Zubkevičiūtės, tai gali būti kondicionavimo ar vėdinimo sistema, persikėlimas dirbti į vėsesnes patalpas ir panašiai.
„Jeigu darbdavys neturi techninių galimybių ar lėšų atvėsinti patalpas, turi organizuoti pertraukas, kad darbuotojai kuo mažiau laiko praleistų tvankiose patalpose. Nepertraukiamai karštose patalpose galima dirbti tik penkias valandas“, – pabrėžė darbo inspektorė.
Pasak R. Zubkevičiūtės, lauke dirbantiems darbuotojams temperatūros reikalavimai netaikomi, tiesiog rekomenduojama darbuotojams sudaryti sąlygas pertraukoms.
„Nepertraukiamai žmogus dideliame karštyje gali dirbti tik ribotą laiką. Pavyzdžiui, valandą dirbti, o paskui ilsėtis dešimt minučių. Tačiau draudimo, kad per karščius negalima dirbti lauke, nėra“, – aiškino darbo inspektorė.
Kaista ir kavinių lankytojai
Per karščius kaista ne tik darbuotojai, bet ir kavinių, restoranų lankytojai. Praėjusį savaitgalį pobūvyje vienoje Šiaulių kavinėje dalyvavusi šiaulietė pasakojo, kad patalpoje buvo nepakenčiamai karšta, svečiai beveik visą laiką praleido lauke. Moteris stebėjosi, nejaugi viešojo maitinimo įstaigose neturėtų būti užtikrinama normali oro temperatūra?
Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė „Šiaulių kraštui“ sakė, jog reglamentuojama tik maisto laikymo ir tvarkymo patalpų temperatūra, bet ne salės, kurioje aptarnaujami klientai.
Maisto tvarkymo patalpose oro temperatūra negali būti aukštesnė nei 22 laipsniai, o pagamintas maistas tokioje temperatūroje gali būti laikomas minimalų laiką, kuo greičiau turi būti sudedamas į šaldytuvus.
A. Mikalauskienė viešojo maitinimo įstaigų darbuotojams per karščius pataria patiekalų nelaikyti ant stalų, maistą patiekti tik prieš valgant. Šaltus patiekalus patiekti dažniau ir mažais kiekiais.
„Vasaros metu viešojo maitinimo įmonės gauna daugiau užsakymų rengti pokylius, šventes, renginius, iškylas gamtoje. Tokių pobūvių aptarnavimui rekomenduojama peržiūrėti, koreguoti gaminamą maistą, sudaryti atskirą patiekalų valgiaraštį, kuriame nebūtų farširuotų mėsos, žuvies patiekalų, kreminių konditerijos gaminių ar greitai gendančių maisto produktų“, – pažymėjo A. Mikalauskienė.
EPA-ELTA nuotr.
KARŠTIS: Lietuvos orams iki savaitės vidurio įtakos turi šiltoji anticiklono, esančio ties Rusija, pusė. Šiandien lietus labiau tikėtinas pietvakarinėje šalies pusėje, tačiau didelė šiluma iš mūsų krašto dar nesitrauks.
Jono TAMULIO nuotr.
KARŠTIS: Šiauliuose, Tilžės gatvėje, dirbantys UAB „Šiaulių plentas“ darbininkai darbus pradeda 6 valandą ryto, kad anksčiau baigtų ir nereikėtų kepti saulėje.
DARBAS: „Darbo metu negalima maudytis. Po darbo – prašom“, – sakė netoli Prūdelio besidarbuojantis UAB „Strektė“ darbų vadovas Artūras Sodys.