Du­ris at­vė­rė pirmasis Lietuvoje Šo­ko­la­do mu­zie­jus

Du­ris at­vė­rė pirmasis Lietuvoje Šo­ko­la­do mu­zie­jus

Duris atvėrė pirmasis Lietuvoje Šokolado muziejus

Vakar vidurdienį Šiauliuose įvyko iškilmingas pirmojo šalyje Šokolado muziejaus atidarymas. Muziejus įsikūrė senajame Šiaulių saldainių fabriko „Rūta“ pastate.

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ

jurgita@skrastas.lt

Muziejaus atidarymo iškilmės prasidėjo koncertų salės „Saulė“ vestibiulyje. Beveik 70 renginio svečių koncertavo berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio. Pasveikinti atvyko visi, prisidėję prie senojo fabriko pastato atnaujinimo ir muziejaus įkūrimo: projektuotojai, architektai, Šiaulių universiteto, Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakulteto bei Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto atstovai ir daugelis kitų. „Rūtos“ direktorius Algirdas Gluodas sakė: „Muziejaus įkūrėjas esu ne aš, o žmonės, kurie sėdi čia“.

Svečiai pakviesti į Šokolado muziejų, kurį pašventino vyskupas Eugenijus Bartulis.

Pirmąją ekskursiją vedė ir su šokolado istorija supažindino muziejaus vadovė Odeta Kirnienė. Kadangi muziejaus patalpos nėra labai didelės, atidarymo dalyviai buvo padalinti į dvi grupes. Kol vieni klausėsi šokolado istorijos bei dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose, kiti ragavo įvairiausių skanėstų ir geriausio Lietuvos baristos Domo Ivonio paruoštos kavos.

Šokolado muziejuje rodoma ir išbandoma, kaip gaminamas šokoladas. Ypatingą dėmesį muziejaus kūrėjai skyrė interjero detalėms. Siekė jomis atspindėti fabriko gyvavimo istoriją, kakavos kelią į Europą ir šokolado gaminimo procesus.

GAMYBA: Edukacinės patalpos.

ŽAIDIMAI: Vienoje šokolado muziejaus salių stovi žaidimų terminalas.

ATIDARYMAS: Juostelę perkirpo (iš kairės) Šiaulių meras Justinas Sartauskas, vyskupas Eugenijus Bartulis ir Šiaulių saldainių fabriko „Rūta“ direktorius“ Algirdas Gluodas.

VADOVĖ: Pirmiesiems muziejaus lankytojams šokolado gamybos istoriją pasakojo muziejaus vadovė Odeta Kirnienė (stovi centre).

KAVA: Kavą pirmiesiems kavinės lankytojams gamino geriausias Lietuvos barista Domas Ivonis.

EKSPONATAI: Pro stende įmontuotus padidinimo stiklus bus galima apžiūrėti miniatiūrinius juvelyrikos darbus, kurie vaizduoja šokolado įrenginius bei produktus.

Jono TAMULIO nuotr.