
Naujausios
Kalėdų laukimas gali prasidėti nuo deserto
Šiaulių turizmo centras artėjančias Kalėdas kviečia pasitikti Šiauliuose, degustuoti naujus patiekalus, leistis į naujas ekskursijas, išbandyti kažką naujo edukaciniuose užsiėmimuose.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
Skanu, saldu, kvapnu
Šiauliai šventinį laikotarpį pradės gruodžio 1 dieną, penktadienį. 16.30 valandą prie Kaštonų alėjos šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami į žvakučių dėlionės akciją (reikia atsinešti žvakučių) ir koncertą „Įsileisk Kalėdų šviesą“. Padainuoti kartu kvies „Naisių vasaros" teatras ir kiti kolektyvai.
Taip pat gruodžio 1 dieną startuos 10 dienų truksiantis „GastroTURAS“. Prie pirmą kartą organizuojamos akcijos prisijungė 13 maitinimo įstaigų, įsikūrusių Šiaulių centre: „Black Bar“, „Centro šokoladinė“, „Presto“ kavinė, vaistinės „Valerijonas“ arbatinė, baras „Morganas“, kavinės-barai „Savynė“, „Arkos“, „Varpas 154“, „Čin Čin“, restoranai „Avenue Brasserie“, „Sakura Lounge“, picerija „Gedimino pica“ ir kaimiškos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“.
Šios maitinimo įstaigos lankytojams siūlys po du degustacinius patiekalus: desertą, atitinkantį renginio „Kelionių ir saldumynų Kalėdos“ temą, ir antrąjį patiekalą, pagal virtuvės šefų fantazijas ir norus. Sudarant meniu įstaigoms rekomenduota naudoti vietinius, sezoninius produktus.
Vakar Šiaulių turizmo centre surengtoje spaudos konferencijoje-degustacijoje keletas maitinimo įstaigų pristatė savo patiekalus.
„Valerijono“ arbatinės atstovės pristatė du desertus – „Burokėlių džiazą“ ir „Marcipano legendą“. Arbatinėje prie šių desertų bus patiekiama gilių kavos.
„Valerijono“ direktorė Almyra Girdenienė pasakojo, kad senais laikais vaistinės lankytojai būdavo vaišinami marcipaniniais saldumynais. Tikėta, kad jie gali padėti kenčiant nuo įvairių negalavimų. Be to, daugelyje tautų marcipanas yra laikomas tradiciniu Kalėdų patiekalu.
„Burokėlių džiazas“ gaminamas iš žalių tarkuotų raudonųjų burokėlių, džiovintų slyvų, su trupučiu citrinos ir juodos duonos džiūvėselių trupinių bei riešutu viduje.
„Arkos“ į degustaciją atsinešė keptų lietuviškų obuolių, įdarytų džiovintomis slyvomis, riešutais ir medumi, bei „Tiškevičiaus koldūnų“ su džiovintų baravykų įdaru. Pasak kavinės vadovės Alginos Mikšienės, abu šie patiekalai puikiai tinka ir Kūčioms, tik koldūnus reikėtų patiekti be grietinės.
„Sakura Lounge“ pristatė švelnaus skonio elnienos steiko medalionus su spanguolių padažu ir užkepta bulvių koše, pagardinta morkomis ir melisomis. Apsilankius restorane bus patiekiamas ir specialiai šventėms sukurtas desertas „Kalėdų pasaka“ – tartaletė ir karštas šokoladas su kreminiu likeriu.
„Savynė“ siūlė paragauti „Širdelių sniege“. Tai belgiški vafliai su plakta grietinėle ir įvairiais užpilais: šokoladiniu, karameliniu, vyšnių, braškių ir karštu imbieriniu. Kavinė lankytojams taip pat pasiūlys „Elfų kepsnį“ (vištienos krūtinėlė su spanguolių padažu).
Šiemet Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvare duris atvėręs restoranas „Avenue Brasserie“ kvies paragauti egzotiškojo „Pulpo al galleto“ (aštuonkojis su šviežiomis daržovėmis ir čioriso dešra). Tai – tradicinis Šiaurės Ispanijos patiekalas.
Nemėgstantiems jūros gėrybių virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas siūlys paragauti triušio „Confit savoy“ su kopūstų apvalkalu, šviežiomis daržovėmis ir kaulų sultinio padažu. Pasak šefo, tai senas Lietuvos bajorų patiekalas.
Į degustaciją šefas atsinešė sūrio pyrago su šviežiomis uogomis ir šokoladu. Šis receptas atkeliavo iš Pietų Afrikos Respublikos.
Įvairių, netikėtų skonių siūlys ir kitos kavinės. Pavyzdžiui, „Morganas“ žada nukelti į Meksiką, pasiūlydamas buritų „Las Cabos“ su jautiena, paprikomis, jelopenais, kreivabudėmis ir čederiu.
„Centro šokoladinė“ siūlys karališką kavos ir pyrago rinkinį „Karalių pasaka“. Kavinė „Čin Čin“ patieks rinkinį „Lašiša ieško Kalėdų“. Į pasiūlymą įeina lašišos kepsnys su bulguro kruopomis ir grietinėlės desertas su karštame vyne marinuotomis spanguolėmis.
„GastroTURO SAVAITĖS“ meniu galima rasti Šiaulių turizmo informacijos centre ir akcijoje dalyvaujančiose kavinėse bei restoranuose. Patiekalų kainos nuo 1,5 iki 16 eurų.
Ekskursijos po Šiaulius
Pirmą kartą šiauliečiams ir miesto svečiams siūlomos šeštadieninės kalėdinio laikotarpio ekskursijos.
Gruodžio 1 dieną 16 valandą ekskursijoje-degustacijoje „Saldūs Šiauliai“ (būtina išankstinė registracija) bus aiškinamasi, ar saldus būna tik cukrus, o gal ir kinas, meilė, gyvenimas? Ekskursijos pabaigoje – degustacija seniausiame Lietuvos saldainių fabrike „Rūta“.
Šeštadienį, gruodžio 2 dieną, rengiamos net trys ekskursijos: 11 val. – ekskursija-ne ekskursija „Kalėdinė bulvaro pasaka“ su atgijusiomis bulvaro skulptūromis, 14 val. – kalėdinis žygis „Kur Šiauliuose gyvena Kalėdų Senelis“ (registruotis iki lapkričio 30 dienos Šiaulių Normundo Valterio jaunimo mokykloje), 15 val. – „Saldūs Šiauliai“.
Jeigu kas nespės sudalyvauti „Kalėdinėje bulvaro pasakoje“ pirmąjį gruodžio šeštadienį, bus galima sudalyvauti gruodžio 9-ąją.
Gruodžio 16 dieną vyks ekskursija „Istoriniai šimtmečio maršrutai Šiauliuose", gruodžio 23 dieną – ekskursija-žygis po Talkšos ir Salduvės parkus „Šiapus ir anapus“, gruodžio 30 dieną – didelio populiarumo sulaukusi ekskursija „Šiauliai: pakiemiais, pagrioviais, patvoriais...“, sausio 6-ąją – ekskursija „Šiaulių legendos ir tikrovė“.
Edukacijose – nuo žaislų iki patiekalų
Kalėdiniu laikotarpiu vaikams ir suaugusiesiems bus siūlomos ir įvairios edukacijos. Joms reikia registruotis iš anksto.
„Valerijonas“ šventiniu laikotarpiu organizuoja edukacinę programą „Senovinė kūčia netradiciškai“. Kūčia – tai tradicinis senovinis Kūčių patiekalas, gaminamas iš įvairių grūdų su medumi, džiovintais vaisiais, riešutais. Vaistinės arbatinės darbuotojos kvies pasigaminti šį patiekalą kitaip, pagal aktualius sveikos mitybos principus, paimprovizuoti.
Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje vyks užsiėmimai „Adventas – tikėjimai, spėjimai, burtai...“, dalyviai ne tik sužinos advento papročius, spės orus, būsimą derlių, bet ir patys keps kūčiukus.
Muziejaus Edukacijos centre kvies kalėdinių žaislų iš šiaudų dirbtuvės.
„Angelo muziejus“ siūlys vaikams ir suaugusiesiems pasigaminti angeliuką, kuris išpildys visus norus.
„Ebru art“ studijoje visą gruodžio mėnesį veiks papuošalų dekoravimo, kalėdinių eglutės žaisliukų kūrimo ir paveikslų tapymo ant vandens dirbtuvės.
Kalėdiniu laikotarpiu nuošalyje neliks ir Šiaulių universiteto Botanikos sodas. Edukacinių užsiėmimų metu dalyviai išmoks pasidaryti Kalėdų vainiką, įvairių figūrėlių iš šieno: paukštelių, angeliukų, žvaigždučių, o iš įvairių stiklainių – žibintą ar žvakidę.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Lengvas ir gaivus sūrio pyragas su šviežiomis uogomis ir šokoladu – vienas iš šventinių desertų.
Penkių Šiaulių kavinių ir restoranų atstovai vakar pristatė patiekalus, kurių kvies paragauti gruodžio 1–10 dienomis vykstančioje „GastroTURO SAVAITĖJE“. Akcijoje iš viso dalyvauja 13 maitinimo įstaigų, įsikūrusių Šiaulių centre.
Algirdas Matačiūnas, restorano „Avenue Brasserie“ šeimininkas, su patiekalais į Šiaulių turizmo informacijos centrą atskubėjo iš kitapus gatvės.
Kavinės „Arkos“ siūlomi „Tiškevičiaus koldūnai“ su džiovintų baravykų įdaru gali tapti ir puikiu Kūčių patiekalu, nes skanūs ir be grietinės.
Restorano „Sakura Lounge“ vyriausiasis virėjas Egidijus Tumalavičius lėkštėje dėlioja žemoje temperatūroje ruoštus minkštučius elnienos steiko medalionus su spanguolių padažu, užkepta bulvių koše ir ananaso gabalėliais.
Vaistinės „Valerijonas“ arbatinė lankytojams siūlys tikrų skanėstų – „Marcipano legendą“ ir „Burokėlių džiazą“.