Ligoninės atsisako virtuvių

Ligoninės atsisako virtuvių

Ligoninės atsisako virtuvių

Pakruojo, Kelmės ir Naujosios Akmenės ligoninės — vienintelės apskrityje, pacientus maitinančios savo valgyklose gamintu maistu. Kitos — maistą perka iš tiekėjų. Ligoninių vadovai sako, kad taip pigiau ir paprasčiau.

Natalija KONDROTIENĖ

natalija@skrastas.lt

Perkamas pagamintas maistas

Atsisakius virtuvių, nereikia išlaikyti sandėlių, virtuvių, virėjų bei periodiškai atnaujinti virtuvės įrangos.

Šiaulių apskrities ligoninėje vienos dienos pacientui maitinti skiriama 15 litų 4 centai. Įstaiga perka pagamintą maistą.

„Kai mums pavasarį buvo sumažinti paslaugų įkainiai, kreipėmės į tiekėjus, kad ir mums mažintų kainą. Sutiko. Neteko girdėti, kad kas nors skųstųsi maisto kokybe“, — sakė Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius.

Radviliškio ligoninė buvo viena pirmųjų apskrityje prieš ketverius metus ėmusi pirkti maitinimo ir valymo paslaugas. Administracija apskaičiavo, kad investicijos į virtuvės seno pastato remontą, įrangą, įstaigai per didelės.

„Mityba — ne medicinos paslauga. Kitose ligoninėse nurodoma, kad ligonis pamaitinamas už 6 litus, bet nutylima, kad į tą sumą neįskaičiuotos eksploatacinės išlaidos, maisto produktų kaina, darbuotojų algos“, — sakė Radviliškio ligoninės direktorė Danutė Povelauskienė.

Direktorės žodžiais, vaikai pacientai maitinami penkis kartus per dieną, suaugusieji — tris kartus. Įvairiems ligoniams skiriamas skirtingas maistas pagal specialisto paskirtą dietą.

Privati, konkursą laimėjusi įmonė Joniškio ligoninėje maistą tiekti ėmė šią savaitę. „Šiaulių kraštui“ vyriausiasis gydytojas Edmundas Baltakis sakė, kad investuoti į virtuvės atnaujinimą buvo per brangu.

„Vieną pacientą pamaitinti kainuoja dabar apie 12 litų. Savoje virtuvėje kainavo apie 6 litus, bet be atlyginimų 10 virtuvės darbuotojams, maisto išlaidų, įrangos priežiūros“, — sakė Joniškio ligoninės vadovas.

Valgyklomis patenkinti, bet daug „klapato“

Kelmės ligoninėje veikia virtuvė, kurios atsisakyti neketinama. Įstaigos direktorius Rimantas Kavaliauskas sakė, kad virtuvė nesenai remontuota. Paciento maitinimo kaina — apie 5 litai per dieną, o visos sąnaudos — apie 7 litus žmogui.

Pakruojo ligoninės vyriausiasis gydytojas Vygantas Sudaris tvirtina, kad buvo suskaičiuota gaminamo maisto kaina, sąnaudos. Ši kaina buvo mažesnė negu tiekėjų.

„Maistas šiltas, geras, skanus, išlieka galimybė kontroliuoti gaminamo maisto kokybę. Bet “klapato“ daug. Nusipirkti paslaugą paprasčiau: sumoki ir vaikštai iškėlęs galvą, bet ne viską lemia pinigai“, — mano V. Sudaris.

Naujosios Akmenės ligoninėje pacientą per dieną savoje valgykloje pamaitinti kainuoja 6 litus. Vyriausiasis gydytojas Aleksandras Šalavėjus sakė, kad virtuvės įranga pakankamai nauja, atsisakyti valgyklos neketina.

MAISTAS: Trijose apskrities ligoninėse maistas pacientams gaminamas savose valgyklose, į kitas — atvežamas tiekėjų.

Jono TAMULIO nuotr.