
Naujausios
Piršlio paštetas patiko ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams
Šiaulietė Elona Limantienė, viešųjų ryšių specialistė, gegužės mėnesį „Šiaulių krašto“ skaitytojų buvo išrinkta „Dienos recepto“ konkurso laimėtoja. E. Limantienė apdovanota D. Praspaliausko knyga „Aš, tu ir virtuvė“.
Rūta JANKUVIENĖ
ruta@skrastas.lt
Receptai su istorijomis
Daugiausia skaitytojų balsų surinko E. Limantienės pasiūlytas pasigaminti paštetas, kurio receptą kažkada išgirdo iš savo piršlio Sigučio, sutikto turguje, perkant kepenėles.
„Aš atsirenku gaminti tuos patiekalus, kurių receptus man dovanoja artimos aplinkos žmonės. Kiekvienas mano taisomas patiekalas turi ir savo istoriją“, – pabrėžia konkurso laimėtoja.
Pagal vardus ir vadina savo patiekalus: „Sigučio paštetas“, „Mamos žagarėliai“. Kai kepa pyragą, visada prisimena brolienės patarimą: jei nori gero pyrago, išimk iš šaldytuvo kiaušinius, kuriuos pyragui vartosi, prieš parą. O tą patarimą brolienė sužinojo iš kirgizų šeimininkių.
Mama, pavyzdžiui, pabrėždavusi, jog žagarėliams grietinė turi būti „palaikyta“, tiršta, ne skysta: nusipirkai ir palaikyk, kad pastovėtų vieną antrą dieną.
Elonos žodžiais, kai sužinai receptūrą iš žmogaus, vadinasi, ji jau patikrinta ir pats toliau gali kurti, improvizuoti.
„Mano namuose yra daug receptų knygų, aš jas skaitau ir džiaugiuosi, kai jose atpažįstu savo aplinkos žmonių valgius. Labai įdomu bus paskaityti ir redakcijos dovanotąją“, – sako atsiversdama įteiktą knygą.
Kada iškepė pirmąjį blyną?
„Mano mama buvo labai puiki kulinarė – kolegos dar atsimena jos virtus žagarėlius, kuriais vaišindavosi. Man tokie puikūs vis dar neišeina, – pasakoja E. Limantienė. – Abi vyresnės seserys irgi buvo mano mokytojos, ir ne tik virtuvėje. Kadangi mama buvo virtuvės karalienė, tai aš „iš šono“ mokiausi gaminti. Jaunesnis brolis man taip pat buvo pavyzdys.“
Aiškėja, kad būtent brolis ir kepė blynus.
„Pareina iš mokyklos alkanas ir iš karto į viurtuvę, o kadangi buvo miltinių patiekalų mėgėjas ir toks yra iki šiol, tai tik maišo tešlą ir kepa blynus man ir sau, – šypsosi prisimindama. – O didžioji mano kulinarija prasidėjo, kai įstojau studijuoti Vilniuje.“
Gyveno pas vilnietę draugę. Jos mama skaniai taisydavo valgius, kepdavo nuostabų gimtadienio tortą. Tad ir iš jos mokėsi.
Už saiką
Limantų šeimoje laikomasi sveiko gyvenimo būdo.
„Mes viską valgome, tik paisome laiko ir saiko, – pabrėžia. – Mano vyras ir sūnus – abu sportuojantys, ir labai džiaugiuosi, kad trenerio paskatintas sūnus paauglys dabar rytais valgo košę su varške. Nuo to visų mūsų trijų rytas prasideda.“
Kalbamės, kiek maistas ir virtuvė svarbūs mūsų gyvenime, ir E. Limantienė prisimena vieną pokalbį su viešnia vienuole iš Brazilijos.
„Kalbėjomės apie didelį lietuvių vaišingumą, kuris jai padarė įspūdį, ir maisto reikšmę mums, – pasakoja ji. – Maistą mums visada reikėjo atsikovoti, nes jo stigo. Galbūt dėl to mes į jį sudėjome labai dideles prasmes, ir kai vaišiname savo svečius, tai iš pasąmonės, iš gilumos eina, jog reikia patiekti daug visko ir gausiai.“
Pati mano, jeigu esi sveikas žmogus, tai maisto nereikia sureikšminti.
„Maistas svarbu tada, kai esi mažas ar kokios ligos išaiškėja, – sako ji. – Jau daug metų pati kasdien gaminu tik tai, ką galiu greitai padaryti. Jeigu netelpu į 20–30 minučių, tas patiekalas – ne man. Laikmetis diktuoja savo laiką.“
Konkurso laimėtoja pasidalija dar vienu savo receptu – vištienos kiniškai. Laiko reikės šiek tiek daugiau nei 30 minučių, bet gaminti paprasta. „Išmokė mano draugė Gitulė“, – pabrėžia.
Vištiena kiniškai
Reikia: 1 kg vištienos sparnelių (geriausiai tinka sparneliai, bet galima gaminti ir iš kitų vištos dalių), 4–6 susmulkintų skiltelių česnako, 1,5 cm smulkiai supjaustyto imbiero šaknies (milteliai irgi tiktų, bet skonis ne tas), 1/3 puodelio arba 150 ml tamsaus sojų padažo (padažas labai svarbu, lietuviški sojų padažai netinkami), 2/3 puodelio nealkoholinio vyno, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų aliejaus kepti.
Sparnelius supjaustyti į tris dalis, galiukus pasidėti į šaldiklį sultiniui virti, nes naudojamos tik didžiosios sparnelių dalys. Kepsime sparnelius be jokių barstymų druska ar prieskoniais.
Gilioje keptuvėje (idealu kiniška vok, bet galima kepti ir didesnėje keptuvėje ar troškintuve) įkaitiname 2 šaukštus aliejaus, sudedame padalytus sparnelius ir apkepame 3–4 minutes ant stiprios ugnies, kad pakeistų spalvą, gali šiek tiek paskrusti.
Tada sudedame smulkintą česnaką ir imbierą, pakepame dar 2–3 minutes, supilame sojų padažą, vyną, sudedame medų.
Troškiname 35–40 min. ant silpnos ugnies uždengus. Tada nuimame dangtį ir ant stiprios ugnies išgariname skystį, kad likęs nedidelis kiekis skysčio – padažas – pasidarytų tirštas. Tik reikia nuolat maišyti, nes labai lengvai pridega.
Valgom su ryžiais. Ryžius verdam be druskos, o prie jų dar pasidarom tokio sojų padažiuko su česnaku. Išspaudžiame kokias 4–5 skilteles česnako ir padažinėje užpilame sojų padažu. Tokiu padažu apšlakstom ryžius.
Skanaus!
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Mėnesio kulinare išrinkta Elona Limantienė apdovanota valgių receptų knyga. „Įdomu bus paskaityti“, – sako konkurso laimėtoja.