Grybų kainos dar aukštos

Grybų kainos dar aukštos

Gry­bų kai­nos dar aukš­tos

Šiau­lių Lie­po­rių tur­ge­ly­je pre­kei­viai jau siū­lo įsi­gy­ti gry­bų. Pir­kė­jai ban­do de­rė­tis, nes kai­nos dar di­de­lės.

And­rė ŠNAPŠ­TY­TĖ

andre@skrastas.lt

Vo­ve­rai­tes par­da­vi­nė­jęs Ka­zys pa­sa­ko­jo, jog gry­bų miš­ke kol kas ma­žai, to­dėl kai­na pa­ki­lu­si. Lit­rą vo­ve­rai­čių jis par­duo­da už 2,80 eu­ro.

Į Šau­kė­nų miš­kus va­žiuo­jan­tis rink­ti mė­ly­nių ir gry­bau­ti, vy­ras ste­bė­jo­si, iš kur tur­ge­ly­je at­si­ra­do ba­ra­vy­kų: „Ba­ra­vy­kams – dar anks­ti. Va­kar ra­dau tik vo­ve­ruš­kų, ki­tų gry­bų net ne­si­ma­tė.“

Vy­riš­kis svars­tė, jog gry­bus ar­ba mė­ly­nes par­da­vi­nė­ti ap­si­mo­ka la­biau nei sa­vo so­do der­lių. „Anks­čiau žmo­nės ne­no­rė­da­vo mo­kė­ti vie­no li­to už ki­log­ra­mą po­mi­do­rų. Bet kiek kai­nuo­ja užau­gin­ti tą ki­log­ra­mą... Ge­riau nu­va­žiuo­ti į miš­ką“, – pa­tir­ti­mi da­li­jo­si Ka­zys.

Jis ma­to, kad kai­nos tur­ge­ly­je pa­ki­lo įsi­ve­dus eu­rą. „Kai­me bu­vau už­siau­gi­nęs bul­vių. Par­da­vi­nė­jau jas po 20 lie­tu­viš­kų cen­tų, ir ta­da žmo­nės dar ste­bė­jo­si, kaip bran­giai. Pa­žiū­rė­kit da­bar... Ma­no bul­vės tu­rė­tų kai­nuo­ti apie 6 eu­ro cen­tus. Ar ma­tėt šian­dien to­kių kai­nų?“ – klau­sė pre­kiau­to­jas.

Krep­šį gry­bų anks­ti ry­te pri­rin­kęs Sta­sys sa­kė, jog gry­bų šie­met ma­žiau ne­gu per­nai. Gau­siau­siai gry­bų rin­kęs prieš dve­jus me­tus.

In­de­lį gry­bų, sve­rian­tį maž­daug ki­log­ra­mą, Sta­sys sa­kė par­duo­dan­tis už 3 eu­rus.

Abu gry­bau­to­jai pro­gno­za­vo, kad gry­bų šie­met tu­rė­tų bū­ti ne­ma­žai, tam pa­lan­kios oro są­ly­gos – lie­ka tik lauk­ti.

Dau­giau­siai tur­ge­ly­je kol kas ga­li­ma ras­ti vo­ve­rai­čių. Jų kai­na nuo 2,80 iki 3 eu­rų už lit­rą. Pir­mųjų ba­ra­vy­kų kai­na – nuo 3 eu­rų, kai kur sie­kia 4–5 eu­rus už ki­log­ra­mą.

Ypač po­pu­lia­rios tur­ge­ly­je mė­ly­nės. Vie­no lit­ro uo­gų kai­na – 2,50 eu­ro. Tiek pat kai­nuo­ja ir ne­di­de­lis in­de­lis avie­čių. Braš­kių va­kar buvo ga­li­ma įsi­gy­ti nuo 1,60 iki 3 eu­rų už ki­log­ra­mą.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

KAI­NOS: Vo­ve­rai­tes par­davinėjan­tis Ka­zys sa­kė, jog kai­nos tur­ge­ly­je  pa­ki­lo po eu­ro įve­di­mo.

GĖ­RY­BĖS: Pa­sak pre­kiau­to­jų, no­rint miš­ke at­ras­ti dau­giau gry­bų, rei­kia ži­no­ti tiks­lias jų au­gi­mo vie­tas.

UO­GOS: Ypač po­pu­lia­rios šiuo me­tu – mė­ly­nės ir braš­kės.