
Naujausios
Kulinarei rūpi ne tik skonis, bet ir grožis
Sausio mėnesio konkurso „Dienos receptas“ laimėtoja – Genovaitė Dailidzionokienė iš Pakruojo rajono. Žeimelio technologijų ir paslaugų mokykloje kulinarijos amato šiuo metu besimokanti Genovaitė skaitytojams pasiūlytu plikytos tešlos pyragėlių receptu ženkliai aplenkė kitus konkurso dalyvius. Laimėtojai įteikta „Šiaulių krašto“ dovana.
Edita KARKLELIENĖ
edita@skrastas.lt
Skanus ir skoningai patiekiami
Ponia Genovaitė sakė esanti labai pamaloninta, kad jos plikytos tešlos pyragėliai sulaukė tokio skaitytojų palaikymo. Šis receptas, anot laimėtojos, neturi jokios išskirtinės istorijos – tiesiog per profesijos pamoką Žeimelio technologijų ir paslaugų mokykloje (iki 2019 metų sausio 1 dienos Žeimelio žemės ūkio mokykla) mokytoja Lineta padiktavo receptūrą ir pamokė esminių gamybos subtilybių. Pagaminti pyragėliai G. Dailidzionokienei taip patiko, kad nedelsdama iškepė jų ir namuose.
Pakruojietė sako visada mėgdavusi suktis virtuvėje, o pasimokiusi virėjos amato ir įgijusi kai kurių žinių, šiandien artimuosius vaišina su dar didesniu užsidegimu. Tiesa, improvizuoti sako nemėgstanti, visada gamina tiksliai pagal receptą. Improvizacijos, juokiasi Genovaitė, gali kainuoti brangiai – tai sugadinti produktai ir nuotaika. Vis dėlto gamindama kai kuriuos šeimos mėgstamus patiekalus kartais gamina ir gardina iš akies.
G. Dailidzionokienei svarbus ne tik patiekalo skonis, bet ir estetinis vaizdas, ir pateikimas, ir stalo papuošimas. Per įvairias šventes, kai prie stalo susėda artimiausi žmonės, dviejų sūnų mama būtinai pasirūpina, kad jos pagaminti patiekalai būtų papuošti žolelėmis, kitais prieskoniais, dailiai išpjaustytomis daržovėmis.
„Deja, šiandieniniai žmonės dažnai labai subuitėję – svarbu kuo greičiau privalgyti, o ne susitikti, pabendrauti, aptarti dienos rūpesčius ir patirtis – susėdimas prie stalo turėtų būti ritualas, o ne tikslas paskubomis prikimšti pilvą ir slinkti prie televizoriaus“, – šypsosi būsima kulinarė.
Ponia Genovaitė sako, kol kas neturinti idėjos, kad baigusi mokslus galėtų susieti savo ateitį su kulinarija. Įstojo mokytis pirmiausia dėl savęs. Vis dėlto neneigia, kad maisto ruošimas kada nors gali tapti jos darbine veikla.
Sviestiniai sausainiai
Tradicija tapo, kad konkurso „Dienos receptas“ laimėtojai skaitytojams pasiūlo ir dar vieną savo pamėgto patiekalo receptą.
Gal „Šiaulių krašto“ skaitytojams patiks G. Dailidzionokienės sviestiniai sausainiai?
Reikės: 400 gramų miltų, 100 gramų cukraus, 250 gramų sviesto, vieno didelio arba dviejų mažų šakute suplaktų kiaušinių, žiupsnelio druskos, dviejų šaukštelių vanilinio cukraus, vieno šaukštelio kepimo miltelių, mėgstamų kapotų riešutų, kiaušinio sausainiams aptepti.
Minkštą sviestą gerai ištrinti su druska ir vaniliniu cukrumi. Supilti plaktą kiaušinį ir persijotus miltus kartu su kepimo milteliais. Greitai įmaišyti į sviesto masę, tik ilgai neplakti ir neminkyti rankomis – tik kol neliks sausų miltų.
Ant silikoninio kilimėlio ar kepimo popieriaus iškočioti neploną blyną. Iškočiotą tešlą su visu popieriumi padėti vienai valandai į šaldytuvą.
Atšalus tešlai, išpjaustyti sausainius, aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti kepintais, kapotais riešutais.
Kepti 180 laipsnių temperatūroje, visąlaik stebint sausainių spalvą.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Pakruojo rajono gyventoja Genovaitė Dailidzionokienė – sausio mėnesio konkurso „Dienos receptas“ laimėtoja. Moteriai įteikta knyga.