Kulinarei rūpi ne tik skonis, bet ir grožis

Kulinarei rūpi ne tik skonis, bet ir grožis

Ku­li­na­rei rū­pi ne tik sko­nis, bet ir gro­žis

Sau­sio mė­ne­sio kon­kur­so „Die­nos re­cep­tas“ lai­mė­to­ja – Ge­no­vai­tė Dai­li­dzio­no­kie­nė iš Pak­ruo­jo ra­jo­no. Žei­me­lio tech­no­lo­gi­jų ir pa­slau­gų mo­kyk­lo­je ku­li­na­ri­jos ama­to šiuo me­tu be­si­mo­kan­ti Ge­no­vai­tė skai­ty­to­jams pa­siū­ly­tu pli­ky­tos teš­los py­ra­gė­lių re­cep­tu ženk­liai ap­len­kė ki­tus kon­kur­so da­ly­vius. Lai­mė­to­jai įteik­ta „Šiau­lių kraš­to“ do­va­na.

Edi­ta KARK­LE­LIE­NĖ

edita@skrastas.lt

Ska­nus ir sko­nin­gai pa­tie­kia­mi

Po­nia Ge­no­vai­tė sa­kė esan­ti la­bai pa­ma­lo­nin­ta, kad jos pli­ky­tos teš­los py­ra­gė­liai su­lau­kė to­kio skai­ty­to­jų pa­lai­ky­mo. Šis re­cep­tas, anot lai­mė­to­jos, ne­tu­ri jo­kios iš­skir­ti­nės is­to­ri­jos – tie­siog per pro­fe­si­jos pa­mo­ką Žei­me­lio tech­no­lo­gi­jų ir pa­slau­gų mo­kyk­lo­je (iki 2019 me­tų sau­sio 1 die­nos Žei­me­lio že­mės ūkio mo­kyk­la) mo­ky­to­ja Li­ne­ta pa­dik­ta­vo re­cep­tū­rą ir pa­mo­kė es­mi­nių ga­my­bos su­bti­ly­bių. Pa­ga­min­ti py­ra­gė­liai G. Dai­li­dzio­no­kie­nei taip pa­ti­ko, kad ne­dels­da­ma iš­ke­pė jų ir na­muo­se.

Pak­ruo­jie­tė sa­ko vi­sa­da mėg­da­vu­si su­ktis vir­tu­vė­je, o pa­si­mo­kiu­si vi­rė­jos ama­to ir įgi­ju­si kai ku­rių ži­nių, šian­dien ar­ti­muo­sius vai­ši­na su dar di­des­niu už­si­de­gi­mu. Tie­sa, imp­ro­vi­zuo­ti sa­ko ne­mėgs­tan­ti, vi­sa­da ga­mi­na tiks­liai pa­gal re­cep­tą. Imp­ro­vi­za­ci­jos, juo­kia­si Ge­no­vai­tė, ga­li kai­nuo­ti bran­giai – tai su­ga­din­ti pro­duk­tai ir nuo­tai­ka. Vis dėl­to ga­min­da­ma kai ku­riuos šei­mos mėgs­ta­mus pa­tie­ka­lus kar­tais ga­mi­na ir gar­di­na iš akies.

G. Dai­li­dzio­no­kie­nei svar­bus ne tik pa­tie­ka­lo sko­nis, bet ir es­te­ti­nis vaiz­das, ir pa­tei­ki­mas, ir sta­lo pa­puo­ši­mas. Per įvai­rias šven­tes, kai prie sta­lo su­sė­da ar­ti­miau­si žmo­nės, dvie­jų sū­nų ma­ma bū­ti­nai pa­si­rū­pi­na, kad jos pa­ga­min­ti pa­tie­ka­lai bū­tų pa­puoš­ti žo­le­lė­mis, ki­tais prie­sko­niais, dai­liai iš­pjaus­ty­to­mis dar­žo­vė­mis.

„De­ja, šian­die­ni­niai žmo­nės daž­nai la­bai su­bui­tė­ję – svar­bu kuo grei­čiau pri­val­gy­ti, o ne su­si­tik­ti, pa­bend­rau­ti, ap­tar­ti die­nos rū­pes­čius ir pa­tir­tis – su­sė­di­mas prie sta­lo tu­rė­tų bū­ti ri­tua­las, o ne tiks­las pa­sku­bo­mis pri­kimš­ti pil­vą ir slink­ti prie te­le­vi­zo­riaus“, – šyp­so­si bū­si­ma ku­li­na­rė.

Po­nia Ge­no­vai­tė sa­ko, kol kas ne­tu­rin­ti idė­jos, kad bai­gu­si moks­lus ga­lė­tų su­sie­ti sa­vo atei­tį su ku­li­na­rija. Įs­to­jo mo­ky­tis pir­miau­sia dėl sa­vęs. Vis dėl­to ne­nei­gia, kad mais­to ruo­ši­mas ka­da nors ga­li tap­ti jos dar­bi­ne veik­la.

Svies­ti­niai sau­sai­niai

Tra­di­ci­ja ta­po, kad kon­kur­so „Die­nos re­cep­tas“ lai­mė­to­jai skai­ty­to­jams pa­siū­lo ir dar vie­ną sa­vo pa­mėg­to pa­tie­ka­lo re­cep­tą.

Gal „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams pa­tiks G. Dai­li­dzio­no­kie­nės svies­ti­niai sau­sai­niai?

Rei­kės: 400 gra­mų mil­tų, 100 gra­mų cuk­raus, 250 gra­mų svies­to, vie­no di­de­lio ar­ba dviejų ma­žų ša­ku­te su­plak­tų kiau­ši­nių, žiups­ne­lio drus­kos, dviejų šaukš­te­lių va­ni­li­nio cuk­raus, vie­no šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių, mėgs­ta­mų ka­po­tų rie­šu­tų, kiau­ši­nio sau­sai­niams ap­tep­ti.

Minkš­tą svies­tą ge­rai iš­trin­ti su drus­ka ir va­ni­li­niu cuk­ru­mi. Su­pil­ti plak­tą kiau­ši­nį ir per­si­jo­tus mil­tus kar­tu su ke­pi­mo mil­te­liais. Grei­tai įmai­šy­ti į svies­to ma­sę, tik il­gai ne­plak­ti ir ne­min­ky­ti ran­ko­mis – tik kol ne­liks sau­sų mil­tų.

Ant si­li­ko­ni­nio ki­li­mė­lio ar ke­pi­mo po­pie­riaus iš­ko­čio­ti ne­plo­ną bly­ną. Iš­ko­čio­tą teš­lą su vi­su po­pie­riu­mi pa­dė­ti vie­nai va­lan­dai į šal­dy­tu­vą.

At­ša­lus teš­lai, iš­pjaus­ty­ti sau­sai­nius, ap­tep­ti plak­tu kiau­ši­niu ir api­bars­ty­ti ke­pin­tais, ka­po­tais rie­šu­tais.

Kep­ti 180 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je, vi­są­laik ste­bint sau­sai­nių spal­vą.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Pak­ruo­jo ra­jo­no gy­ven­to­ja Ge­no­vai­tė Dai­li­dzio­no­kie­nė – sau­sio mė­ne­sio kon­kur­so „Die­nos re­cep­tas“ lai­mė­to­ja. Mo­te­riai įteik­ta kny­ga.