
Naujausios
Mėnesio kulinarė: pagrindiniai patiekalai – pagal lietuviškas tradicijas
Šiaulių krašto“ rubrikos „Dienos receptas“ gruodžio mėnesio nugalėtoja skaitytojai išrinko Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos buhalterę Angelę Ladukienę. Sėkmę lėmęs marinuotos kalėdinės silkės receptas pakruojietės šeimoje mėgiamas jau keliolika metų.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
„Šiaulių kraštas“ nugalėtojai padovanojo David Perlmutter ir Kristin Loberg knygą „Planas sveikam gyvenimui“.
„Bus paskata susiimti ir pradėti keisti mitybą sveikesne – pirmiausiai dėl savęs. Bendradarbės jau anksčiau ragino prisidėti prie besirūpinančiųjų savimi kompanijos, bet neprisiruošdavau“, – juokėsi A. Ladukienė.
Gruodžio kulinarės titulą atnešusį patiekalą ponia Angelė metų šventėms gamina tik taip – iš anksto ir savo, ir dukros šeimai. O dukra pavaišina kitus ir siunčia mamai žinutes, kad „tavo silkė nereali – draugės alpsta“.
A. Ladukienė sakė, kad dukra ir paskatino balsavimą už jos receptą internetiniame „Šiaulių krašto“ puslapyje www.skrastas.lt.
Šį receptą A. Ladukienė rado viename žurnale, nusirašė į užrašų knygelę. Ten jis ir tebėra saugomas.
Ponia Angelė domisi ir išbando įvairiausius receptus. Dažniausiai eksperimentuoja, ruošdama mišraines – su riešutais, įvairiomis daržovėmis, kai pakeitus produktų kiekius, išgaunamas kitoks skonis. Pagrindinius patiekalus gamina pagal lietuviškos virtuvės tradicijas.
„Nacionalinė virtuvė mūsų namuose mėgiamiausia: juk iš mėsos, bulvių, daržovių galima padaryti įvairių skanių valgių“, – sako A. Ladukienė.
Virtuvė jai, kilusiai iš Rozalimo apylinkių, nuo mažų dienų žadino smalsumą: jau vaikystėje sukiodavosi aplink mamą, statinėje krosnyje kepdavusią pyragus, sausainius, mėsiškus patiekalus. Paūgėjusi ėmė talkininkauti.
„Pagrindinis šeimininkavimas prasidėjo ištekėjus. Virtuvė buvo vieta kūrybai. Ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo pripažinau tik tai, kas gaminta namuose. Visą laiką gyvename ūkiškai, jau daugybę metų prisiaugindavome paukščių, savo daržovių, sodo vaisių. Vyras iš statinės sukonstravo rūkyklą – joje išrūkyta vištiena, ešeriai skoniu toli lenkė pirktus parduotuvėse“, – prisiminė kulinarė.
Polinkį šeimininkauti paveldėjo ir Angelės dukra, labiausiai pamėgusi gaminti saldumynus. Kai šventėms ruošdamasi A. Ladukienė užsiminė – gal saldėsių nusipirkti, dukra užprotestavo. Ir iškepė dviejų rūšių tortus.
***
Gruodžio kulinarė A. Ladukienė metų pradžioje siūlo paragauti greitai pagaminamo deserto, vadinamo „Įsimylėjėliu“.
Jam reikės: 3-5 bananų, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštų kakavos miltelių, 200 gramų riebios grietinėlės.
Į grietinėlę suberiamas cukrus ir kakava, gerai išplakama. Bananai nulupami, supjaustomi griežinėliais, sudedami į indą ir užpilami grietinėle su priedais.
Skanaus!
Autorės nuotr.
Gruodžio mėnesio „Dienos recepto“ rubrikos nugalėtoja Angelė Ladukienė mano, kad laimėtoji knyga taps paskata keisti mitybą.