
Naujausios
Nugalėtoja labiausiai vertina tradicinę virtuvę
Birželio mėnesio „Dienos recepto“ skyrelio nugalėtoja „Šiaulių krašto“ skaitytojai išrinko Pakruojo Juozo Paukštelio bibliotekos direktorę Romualdą Kulšytę. Jos pateiktas „skarelių“ su obuoliais receptas pelnė daugiausiai www.skrastas.lt skaitytojų balsų.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
Nugalėtojai įteikta „Šiaulių krašto“ dovana – Juozo Vasiliausko knyga „Žolininkas pataria. 140 receptų sveikatai, grožiui, maistui“.
„Naujoji knyga papildys mano kulinarinę namų bibliotekėlę, ją panaudosiu, gamindama“, – sakė ponia Romualda.
R. Kulšytė juokėsi, kad yra „tiksliukė“, gamindama griežtai laikosi receptuose nurodytų proporcijų ir darbo eiliškumo, kad patiekalas būtų norimo skonio. Virtuvėje direktorė neeksperimentuoja: ir leidiniuose, ir internete pakanka talentingų kulinarų.
„Dienos receptas“ – puiki „Šiaulių krašto“ rubrika, jos receptais nuolat naudojuosi, sužinau vis ką nors naujo“, – sakė R. Kulšytė.
Direktorė labiausiai mėgsta kepti pyragus, nors moka ruošti įvairiausius patiekalus. Svarsto, kad šis pomėgis galbūt likęs iš studijų metų, kuomet iš visos Lietuvos suvažiavusios merginos bendrabučio virtuvėje kartu gamindavo ką skanaus, dalindavosi receptais.
Nugalėtojos titulą poniai Romualdai pelnęs bandelių „skarelių“ receptas – taip pat iš studijų laiko.
Nuo tų laikų jau tris dešimtis metų R. Kulšytė pildo savo kulinarinių užrašų knygutę.
„Ko tik ten nėra! Laikraščių, žurnalų iškarpos, ranka rašyti rašteliai, spausdinti iš interneto atsisiųsti tekstai! Neseniai įsigijau naują užrašų knygelę – pamačiau, kad laikas sukauptus receptus sugrupuoti. Kad būtų paprasčiau surasti norimą, pavyzdžiui, keptos žuvies receptą – užtektų knygelėje atsiversti skyrių apie patiekalus iš žuvies. Pradėjau grupuoti juos dar žiemą, tačiau kol kas darbas įstrigo – receptų kolekcija vis pasipildo naujais“, – šypsosi nugalėtoja.
R. Kulšytė labiausiai vertina tradicinę lietuvišką virtuvę. Nors lankydamasi kitose šalyse, ragauja ir tenykščius patiekalus, domisi nacionaliniais receptais. Bet, prisipažįsta, visiška egzotika nesižavi.
„Senuosiuose kulinarijos leidiniuose galima rasti neįmantrių, labai skanių patiekalų receptų, kurių ne vienas šiandien – nepelnytai užmirštas. Kaip pagaminti ką įdomaus, dažniausiai ieškau, laukdama svečių: džiugu ruošti stalą artimiems žmonėms“, – sako ponia Romualda.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams R. Kulšytė siūlo pasigaminti vieną iš tokių prieš dešimtmečius populiarių desertų – šokoladinius kukulius. Direktorė nė nebeatsimena, ar iš giminaitės, ar iš kokios studijų draugės šį receptą gavo. Tačiau juos iki šiol kartkartėmis gamina.
Virti šokoladiniai kukuliai
Kukulių tešlai reikės 4 kiaušinių, pusės stiklinės cukraus, 1 valgomojo šaukšto kakavos miltelių, 1 valgomojo šaukšto lydyto sviesto, 1 arbatinio šaukštelio sodos, miltų minkymui. Jų kiekis imamas iš akies – pagal tai, kokio kietumo tešla bus ruošiama. Ponia Romualda minko vidutinio kietumo tešlą.
Kukuliams virti skirtam mišiniui reikės pustrečios stiklinės cukraus, 2 stiklinių vandens, 100 gramų sviesto, 1 valgomojo šaukšto kakavos miltelių.
Tešlai skirti produktai sumaišomi ir minkomi, beriant miltus, kol tešla pasidarys norimo kietumo. Suformuojami nedideli kukuliai.
Virimo mišiniui į puodą supilami visi produktai, išmaišomi, jis užvirinamas. Į verdančią masę sudedami kukuliai ir atsargiai pamaišomi. Po to puodas uždengiamas ir verdama 20 minučių, jo nenudengiant.
Išvirti kukuliai išimami ir atvėsinami.
Skanaus!
Autorės nuotr.
Romualda Kulšytė laimėta knyga papildys savo namų kulinarinę biblioteką.