
Naujausios
MĖNESIO KULINARĖ
Nugalėtoja vertina tradicijas
„Šiaulių krašto“ rubrikos „Dienos receptas“ spalio mėnesio nugalėtoja Pakruojo savivaldybės gydytoja Vilma Žuvininkienė labiausia vertina tradicinę lietuvišką virtuvę. Mėnesio kulinarės titulą jai pelnė receptas, rastas prieš kelis dešimtmečius rašytuose mamos mokslų konspektuose.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
V. Žuvininkienei padovanota Sauliaus Jasionio knyga „Gamtinis sodas“. Ją sklaidydama nugalėtoja svarstė, kur galėtų panaudoti autoriaus patarimus. Vilmos sodyba – Rozalimo miestelyje, upės pakrantėje, žinoma kaip gražiai tvarkoma. V. Žuvininkienė mėgsta, kad jos valdose būtų tvarka, viskas turėtų savo vietą.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams V. Žuvininkienė buvo pateikusi senovinį obuolių su pienišku kremu receptą. Šį desertą jos mama išmoko gaminti dar Antrojo pasaulinio karo metais, lankydama Joniškėlyje (Pasvalio rajonas) Karpių dvare veikiančią žemės ūkio mokyklą. Konspektus su anuomet populiarių valgių receptais ji išsaugojo ir perdavė dukrai.
„Iš paprastų produktų lengvai pagaminamas desertas patiko ir mano pažįstamiems, pasinaudojusiems receptu“, – šypsojosi V. Žuvininkienė.
Nugalėtoja virtuvėje gamina tai, ką mėgsta jos šeima, įpratusi prie kuo natūraliau pačių užsiaugintų produktų. Vilma vardija: daržovės, kiaušiniai, vaisiai – visa atsirado čia pat. Iš paveldėto miško ant Žuvininkų stalo atkeliauja baravykai bei raudonikiai, iš turimų bičių avilių – medus. Šeima augina paukščių, anksčiau penėdavo ir kiaulių, vieni iš nedaugelio neūkininkaujančių apylinkių gyventojų tebelaiko karvę.
Vilma prisimena pirmąsias šeimininkavimo virtuvėje pamokas gavusi iš mamos. O ši garsėjo kaip gardžios duonos kepėja, šventiškų patiekalų gamintoja.
„Aplink pilna įvairiausių receptų, jais susidomėję, vieną kitą naujovę ir išbandome. Bet tos „mandrystės“ – tik laikinas dalykas. Nes mūsų šeimai nieko nėra skaniau už tradicinius lietuviškus patiekalus. Pati nesu valgiusi gardesnio ragaišio, nei kadaise kepdavo mama. O mano sūnus irgi sako, kad „namininis“ maistas – skaniausias. Užtat šventėms nė kūčiukų neieškau parduotuvėse, o užminkau pati, kaip kažkada darydavo mama“, – sako V. Žuvininkienė.
***
Nugalėtoja siūlo išbandyti dar vieną mamos konspektuose rastą receptą, mėgiamą jos šeimoje.
Meduoliui, vadinamam „Skanėstu“, reikės 300 gramų miltų, 100 gramų cukraus, 4 kiaušinių, 200 gramų medaus, 140 gramų grietinės (geriausiai naminės), 60 gramų kepinių margarino, 100 gramų razinų, 30 gramų riešutų, 16 gramų „gesintos“ sodos.
Medus ir margarinas kartu ištirpinami, kiek pakaitinami. Cukrus išplakamas su kiaušiniais, sudedamos nuplautos razinos ir susmulkinti riešutai. Viskas sumaišoma, dedama grietinė. Masę išmaišius, suberiami miltai bei soda.
Tešla gerai išminkoma. Kepama iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, priklausomai nuo meduolio storio.
Autorės nuotr.
Spalio mėnesio „Dienos recepto“ prizas atiteko Pakruojo savivaldybės gydytojai Vilmai Žuvininkienei.