
Naujausios
Receptų knyga pravers visai šeimai
Rugsėjo mėnesio „Dienos recepto“ rubrikos nugalėtoju skaitytojų išrinktas Poškiečių (Pakruojo rajonas) ūkininkas Algirdas Laurikietis. Jis prizą, Juozo Vasiliausko knygą „Žolininkas pataria. 140 receptų sveikatai, grožiui, maistui“, parvežė visai šeimai.
Janina ŠAPARNIENĖ
redakcija@skrastas.lt
Daugiausiai skaitytojų balsų pelnė ūkininko patarimai, kaip namuose pasigaminti sveiko aliejaus ir kaip jį vartoti.
Dovaną atsivertęs A. Laurikietis nusišypsojo – ir pataikyk atversti puslapį su bitininkų vertinamu medingu barkūnu. Nes ekologiškai ūkininkaujantis vyras laiko ir bites.
„Šita knyga bus mūsų šeimai kaip „špargalkė“ – dalinsimės ja ir aš, ir dukros“, – sakė nugalėtojas, žinia apie laimėjimą pirmiausiai ir pasidalinęs su jomis.
A. Laurikietis atvažiavus į svečius dukroms su šeimomis, virtuvę užleidžia joms.
„Dažniausiai virtuvės „šefės“ pareigas atiduodu Londone gyvenančiai dukrai. Ji iš vyro airio giminių išmoko skaniai gaminti Airijoje vertinamos avienos, ėrienos patiekalus. Pamėgome juos visa mūsų giminė. Tad grįžusiai iš Londono karjerą padariusiai statybų specialistei tenka stoti prie viryklės ir nustebinti nauju receptu“, – sako A. Laurikietis.
„Dienos recepto“ rubrikos nugalėtojo pristatymui receptą rinko visa šeima. Išrinko vieną iš pačių mėgiamiausių ėrienos patiekalų, kurį atvežė londonietė dukra.
Ėriena su pupelėmis ir žaliaisiais pipirais
6 porcijoms reikės 8–10 nuluptų česnako skiltelių, 1,75 kilogramo ėriuko kojos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 400 gramų šviežių špinatų lapų, 400 gramų nusunktų 'flageolet' pupelių, 400 gramų nusunktų konservuotų 'lima' pupelių, 2 didelių rozmarino šakelių, 1–2 šaukštų nusunktų žaliųjų pipirų grūdelių, garnyrui – norimo kiekio bulvių.
Orkaitė įkaitinama iki 150 laipsnių. 4 česnako skiltelės atidedamos, kitos išilgai supjaustomos į 3–4 dalis. Ėriuko kojoje padaromos negilios įpjovos, į jas įkišama po gabalėlį česnako.
Kepimo skardoje arba karščiui atspariame prikaistuve įkaitinamas aliejus. Sudedamos nepjaustytos česnako skiltelės bei špinatai, ant didelės ugnies kepinama 4–5 minutes (arba kol suvys špinatai).
Sudedamos pupelės, tarp jų sukaišiojamos rozmarino šakelės, pipirų grūdeliai. Ant viršaus dedama ėriena. Uždengiama kepimo folija (prikaistuvis uždengiamas dangčiu).
Kepama 3–4 valandas. Lėtai ant pupelių kepta ėriena būna ypač minkšta. Patiekiama su špinatais, pupelėmis ir bulvėmis.
Janinos ŠAPARNIENĖS nuotr.
PRIZAS: Nugalėtojui skirtą prizą – receptų knygą, Algirdas Laurikietis parvežė visai šeimai.