
Naujausios
Sukūrė imbierinį sodybos maketą
Antradienį Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje buvo baigtas gaminti imbierinis kaimo turizmo sodybos „Karpynė“ maketas ir iškeliavo džiuginti sodybos lankytojų.
Dvi savaites 10 konditerių komanda, jų profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė ir restorano „Karpynė“ virtuvės šefas, buvęs Prekybos ir verslo skyriaus ir D. Vidugirienės mokinys Kęstutis Bartkus kepė, lipdė, dailino ir puošė sodybos pastatus, kad jie atrodytų tarsi mažos tikrųjų pastatų kopijos.
D. Vidugirienė pasakojo, kad mintis sukurti „Karpynės“ imbierinį maketą kilo K. Bartkui, o Prekybos ir verslo skyriaus konditeriai mielai sutiko padėti. Prieš imantis sumanymo, buvo fotografuojami sodybos pastatai, naudotasi žemėlapiais ir iš drono darytomis nuotraukomis.
Imbierinei meduolių tešlai sunaudota apie 7 kg miltų, 2 kg riebalų, 1,5 kg grietinės, 1 kg cukraus, 800 g deginto cukraus, 2 kg medaus, 40 kiaušinių, 100 g prieskonių mišinio, 100 g kepimo miltelių.
Papuošimams sunaudota apie 3 kg cukraus masės, 5 kg cukraus, beveik 50 kiaušinių baltymų, 300 g įvairiausių spalvų pabarstukų, valgomojo purškiamo aukso, sidabro, šokolado, baltos spalvos veliūro.
Krūmų formoms išgauti buvo kepamas žalios spalvos biskvitas „kempinė“. Medžiai išlieti iš šokolado. Taip pat sunaudotas beveik kilogramas netirpaus miltelinio cukraus, nebijančio drėgmės.
Visas maketas užima apie 2,5 ir 2 metrų plotą.
Prekybos ir verslo skyriaus konditeriams tai buvo trečias imbierinis miestelis. 2015 metais sukurtą meduolinį miestelį buvo galima pamatyti „Akropolyje“, o 2016 metais – prekybos centre „Arena“. Pernai konditeriai kepė ir puošė meduolinius eglės žaisliukus.
Sodybos maketas, pasak D. Vidugirienės, išsiskyrė tuo, kad buvo kuriamas ne pagal kiekvieno konditerio fantaziją, o siekiant kuo tiksliau atkartoti tikruosius pastatus.
„Ir iššūkis buvo didesnis, ir darbas sudėtingesnis, bet ir dirbti buvo daug įdomiau“, – sako profesijos mokytoja.
Bendrą Prekybos ir verslo skyriaus konditerių ir „Karpynės“ virtuvės šefo K. Bartkaus kūrinį kaimo turizmo sodyboje bus galima apžiūrėti iki Trijų Karalių, sausio 6 dienos.
„Šiaulių krašto“ inf.
Kęstučio BARTKAUS nuotr.
Dvi savaites Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus konditeriai ir restorano virtuvės šefas Kęstutis Bartkus gamino kaimo turizmo sodybos „Karpynė“ imbierinį maketą, kuris užima 2,5 ir 2 metrų plotą.
Jurgitos JASNAUSKAITĖS nuotr.
Stengtasi kuo tiksliau atkartoti pastatų formą ir išvaizdą.
Restorano virtuvės šefas Kęstutis Bartkus su profesijos mokytoja Daiva Vidugiriene prie užbaigto imbierinės sodybos maketo.