
Naujausios
Diana VASILJEVA, Šiaulių "Aušros" muziejaus muziejininkė–ekspozicijų konsultantė, dalijasi kekso receptu.
"Aušros" muziejus šiemet pirmą kartą prisijungė prie visoje Lietuvoje tradicija tapusios "Išsipildymo akcijos" įkvėptos iniciatyvos "Pyragų diena". Tądien Chaimo Frenkelio viloje ir Fotografijos muziejuje pakvipo muziejininkų keptais pyragais. Tarp jų – ir Dianos.
Keksas
Reikės: 4 kiaušinių, 1,5 stiklinės cukraus (1 stiklinė – 200 g), 1,5 stiklinės miltų, 0,5 stiklinės aliejaus, 1 stiklinės miltų, 0,5 stiklinės šilto pieno, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 3 šaukštelių vanilinio cukraus, 2 šaukštų kakavos ir formos keksams.
Įmušame kiaušinius, supilame cukrų ir viską gerai išmaišome, iki kol kiaušinių masė pabals. Į kiaušinių masę supilame pusantros stiklinės miltų ir vėl viską gerai išmaišome. Į gautą masę įpilame pusę stiklinės aliejaus, išmaišome. Supilame likusią stiklinę miltų, suberiame kepimo miltelius, maišome, kol viskas gerai išsimaišo, supilame pieną. Gerai išmaišę tešlą suberiame vanilinį cukrų ir vėl pamaišome, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Maišant tešlą būtina laikytis nurodyto eiliškumo, nes kitaip pyragas gali nepavykti.
Paimame formą, skirtą kepti keksams, ištepame aliejumi kraštus, kad pyragas nepriliptų prie sienelių ir pilame dalį tešlos masės. Tešlos supilti reikia daugiau nei pusę jos kiekio.
Į likusią tešlos dalį įberiame kakavos, vėl gerai viską sumaišome ir pilame ant viršaus jau supiltos šviesiosios tešlos.
Keksą dedame į orkaitę ir kepame 180° C apie 45 min. Praėjus nurodytam laikui patikriname su sausu plonu pagaliuku ar iškepė, jeigu ne dar, tai palaikome orkaitėje. Iškepusį pyragą ištraukiame ir paliekame porą minučių atvėsti. Pastovėjus formą apverčiame virš lėkštės, lentelės ar kito lygaus paviršiaus. Galima dekoruoti tirpintu juoduoju šokoladu.
Skanaus!