
Naujausios
Šiaulietė tautodailininkė Laima KELMELIENĖ, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių bendrijos pirmininkė, mėgsta kepti pyragus, bandeles. Dalijasi, jog dabar jai yra "bandelių sezonas".
"Bandeles kepė a. a. Mama mūsų šeimos nariams ir svečiams, švenčių proga ar kasdienybėje. Dabar tą tradiciją perėmiau aš, – sako ponia Laima.– Kepimas, tai savotiška meditacija, o dar ir kitiems suteiki malonumą paskanauti šviežių bandelių. Gardžiausios tik iš orkaitės ištrauktos, dar karštos, garuojančios, kvepiančios."
Laimos mielinės bandelės
Mano bandelių receptas labai paprastas, tešla labai gerai kyla, auga, didėja....kildinu du arba tris kartus.
Tešlai reikia: 500 gramų miltų, 250 mililitrų ( puodelio) šilto pieno, 1 kiaušinio, 3 šaukštų cukraus, žiupsnelis druskos, 100 gramų ištirpdyto sviesto, 25 gramų mielių (1/4 pakelio iš 100 g)
Didesniame dubenyje susmulkinti mieles, užpilti šiltu pienu, tirpdytu sviestu, cukrumi, druska, įmušti kiaušinį ir viską gerai išplakti elektriniu plakikliu, kol pasirodo putos.
Į turimą mišinį supilti persijotus miltus ir lengvai išmaišyti mentele (tešla lipni, minkšta), ant viršaus užbarstyti miltų. Paruoštą tešlą paliekame "šiltai augti" virš karšto vandens dubens, užkloję švariu rankšluosčiu.
Po 35–45 minučių tešla jau "užaugusi" virš dubens, ją lengvai rankomis išminkome ir dar paliekame pakilti 45–60 minučių. Tešlai pakilus virš dubens kraštų, ją perminkome (pasimiltavę rankas, jei reikia, ir tešlą). Tešla turėtų būti minkšta, šilta, maloni, švelni.
Imame vieną dalį tešlos (tešlą pasidaliname į keletą dalių), dedame ant lentos, kočiojame ir formuojame bandeles su norimu įdaru.
Mano bandelės su lašinukais būna ragelio formos, su varške ir razinomis – apvalios, su obuoliukais – susuktos "sraigytės" – fantazija neturi ribų.
Įdaras iš lašinukų: rūkytus lašinukus smulkiai supjaustyti, pakaitinti lengvai (nebūtina), paskaninti kvapiaisiais pipirais. Svogūnų nededu.
Varškės ir razinų įdaras: razinas nuplikyti verdančiu vandeniu, nudžiovinti, dėti į ištrintą varškę.
Obuoliukų įdaras: nulupti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis ar gabaliukais.
Bandeles dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą, dar truputį pakildinu, patepu išplaktu kiaušiniu, pabarstau linų sėklomis arba cinamonu, cukrumi, kapotais riešutais ar kt. priedais, kam kokie tinka ir patinka.
Skanaus!