
Naujausios

Pagrindui reikės: 150 g sausainių (tinka mažiau saldūs "Arbatiniai", "Gaidelis" ), 70 gramų sviesto.
Pirmam sluoksniui: 150 g aguonų, 1 šaukšto cukraus, 2 kiaušinių, 50 g sviesto, 2 šaukštų miltų.
Antram sluoksniui: 250 g maskarponės sūrio, 250 g kreminės varškės, 3 šaukštų kondensuoto pieno (saldinto), 3 kiaušinių, 1 šaukšto citrinos sulčių. Visus šio sūrio masės sluoksnio produktus ir kiaušinius bent porą valandų iki kepimo išimu iš šaldytuvo (turi būti kambario temperatūros).
Pirmiausia aguonas užpilu verdančiu vandeniu ir palieku pastovėti bent 3–4 valandas. Dar geriau iš vakaro užpilti ir palikti brinkti per naktį. Tada gerai nusunkiu ir smulkinu smulkintuvu, kol masė stipriai pašviesėja (tiks ir mėsmalė).
Pagrindui sausainius sutrupinu iki smulkių trupinukų, sumaišau su tirpintu sviestu. Torto formos atsegamais kraštais (naudoju 21 cm skersmens) dugną iškloju kepimo popieriumi ir suberiu sausainių trupinius. Gerai paspaudžiu rankomis, kad gautųsi pagrindas. Šaunu į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepu apie 10 min. Jei norite minkštesnio pagrindo, pakaks ir 5 minučių.
Sumaltas aguonas išmaišau su tirpintu sviestu, miltais, cukrumi bei kiaušiniais iki vientisos masės.
Maskarponės sūrį šaukštu išsuku su kremine varške, kondensuotu pienu ir citrinos sultimis iki vientisos konsistencijos. Šis pyragas – ne smaližiams, todėl, jei mėgstate saldžiau, kondensuoto pieno galite dėti dar šaukštą kitą. Po vieną įmušu kiaušinius ir gerai išmaišau po kiekvieno. Maišau tik (!) šaukštu, tuomet masė būna vientisa. Plakant plaktuvu gali patekti per daug oro ir pyrago viršus kepant suskilinės.
Per pyrago formos vidines sieneles perbraukiu su gabalėliu sviesto. Ant sausainių pagrindo dedu aguonų masę, išlyginu ir ant jos atsargiai užpilu maskarponės masę.
Šaunu į orkaitę, sumažinu temperatūrą iki 160 laipsnių, kepu apie valandą iki maskarponės masė bus tvirta šonuose. Centre pyragas gali dar šiek tiek liūliuoti (vėsdamas sustings). Praveriu orkaitės dureles ir leidžiu pyragui orkaitėje pamažu atvėsti. Po to dedu į šaldytuvą 4–5 valandoms. Jei paliksite per naktį, bus tik skanesnis. Papuošimui tiks šilauogės, gervuogės, spanguolės, mėtos lapelis.
Skanaus!