Advento patiekalai kuklesni, bet ne mažiau gardūs

Advento patiekalai kuklesni, bet ne mažiau gardūs

Ad­ven­to pa­tie­ka­lai kuk­les­ni, bet ne ma­žiau gar­dūs

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus ko­lek­ty­vas ad­ven­to lai­ko­tar­piui ir Kū­čių va­ka­ro sta­lui pa­ga­mi­no skir­tin­gų Lie­tu­vos re­gio­nų pa­tie­ka­lų. De­gus­ta­ci­jos va­ka­re ska­niau­siais pa­tie­ka­lais iš­rink­ti dzū­kų bu­ro­kė­lių bly­nai ir že­mai­čių kas­ti­nys.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Lau­ki­mo me­tas

Iš­mok­ti pa­mil­ti sa­ve. Sku­bė­ti lė­tai. Paž­velg­ti į sa­ve. To lin­kė­jo pa­tie­ka­lų de­gus­ta­ci­jo­je da­ly­va­vęs Šiau­lių Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Ne­kal­to­jo Pra­si­dė­ji­mo pa­ra­pi­jos kle­bo­nas Sau­lius Pa­liū­nas.

Ku­ni­gas pri­mi­nė, kad ad­ven­tas reiš­kia lau­ki­mą, atė­ji­mą. Ad­ven­to lai­kas – ke­tu­rios sa­vai­tės. Pa­sak kle­bo­no, per pir­mą­sias dvi Baž­ny­čia kal­ba apie pa­sau­lio pa­bai­gą, o apie Jė­zaus atė­ji­mą „iš to­lo“ pra­de­da­ma kal­bė­ti nuo gruo­džio 17-osios.

Anks­čiau­siai eg­lu­tes kle­bo­nas pa­ta­ria įžieb­ti nuo Šv. Liu­ci­jos die­nos – gruo­džio 13-osios, kai iki Ka­lė­dų lie­ka 12 die­nų.

„Sku­ba­me gy­ven­ti“, – apie nū­die­ną sa­kė S. Pa­liū­nas. Ir pa­ci­ta­vo sa­vo mo­čiu­tės žo­džius: „Per ad­ven­tą dva­sia šven­ta.“

Ant­ro­ji ad­ven­to da­lis pra­si­de­da nuo gruo­džio 17 die­nos, kai vai­ni­ke įžie­bia­ma tre­čio­ji žva­kė. Ka­lė­dos baž­ny­čio­je šven­čia­mos aš­tuo­nias die­nas ir per vi­sas jas sa­ko­ma: „Šian­dien gi­mė Kris­tus!“

S. Pa­liū­nas ak­cen­ta­vo, kad Kū­čių tra­di­ci­ją pa­sau­ly­je tu­ri tik dvi ša­lys – Lie­tu­va ir Len­ki­ja. Nors baž­ny­ti­nė tei­sė apie tai nie­ko ne­sa­ko, ši šim­ta­me­tė tra­di­ci­ja yra ta­pu­si įsta­ty­mu.

Per ad­ven­tą kle­bo­nas pa­ta­rė ruoš­ti „bied­nes­nį“ sta­lą, penk­ta­die­niais ne­val­gy­ti mė­sos, kad Ka­lė­dos bū­tų šven­tiš­kos, o ne kas­die­niš­kos.

Pa­tie­ka­lų de­gus­ta­ci­jo­je bu­vo pa­teik­ti ke­tu­rių re­gio­nų pa­tie­ka­lai. Aukš­tai­čių – sil­kė su bu­ro­kė­liais ir lie­ti­niai bly­nai su žu­vies įda­ru, dzū­kų – gri­kių bly­nai ir bu­ro­kė­lių bly­nai, že­mai­čių – vir­tos bul­vės su lu­penomis ir kas­ti­nys bei žir­nių ku­ku­liai, su­val­kie­čių – span­guo­lių pu­tė­siai ir span­guo­lių ki­sie­lius.

Pa­tie­ka­lus ga­mi­no mo­ki­niai, jų pro­fe­si­jos mo­ky­to­jos Ing­ri­da Vaiš­no­rie­nė ir Gin­ta Mar­cin­kie­nė.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Šiau­lių Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Ne­kal­to­jo Pra­si­dė­ji­mo pa­ra­pi­jos kle­bo­nas Sau­lius Pa­liū­nas lin­kė­jo ad­ven­to lai­ko­tar­piu ne­sku­bė­ti. Ša­lia – Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus ve­dė­ja Re­na­ta Ver­šins­kie­nė.

Sta­lo ser­vi­ra­vi­mo idė­ja.

Sta­lo ak­cen­tas – kuk­li puokš­tė ir duo­na.


AUKŠ­TAI­TI­JA

Sil­kė su bu­ro­kė­liais

Rei­kės: 2 sil­kių fi­lė juos­te­lių, 2 vir­tų bu­ro­kė­lių, 2 vir­tų bul­vių su lu­pe­no­mis, 1 svo­gū­no, 1 mor­kos, ma­jo­ne­zo, cit­ri­nos sul­čių, drus­kos, mal­tų juo­dų­jų pi­pi­rų.

Sil­kę su­pjaus­ty­ti ne­di­de­liais ga­ba­lė­liais. Bu­ro­kė­lius su­pjaus­ty­ti smul­kiais ku­be­liais, su­mai­šy­ti su pjaus­ty­tais obuo­liais, vir­to­mis mor­ko­mis, pjaus­ty­to­mis bul­vė­mis ir ma­jo­ne­zu.


DZŪ­KI­JA

Gri­kių bly­nai

Rei­kės: 200 gra­mų ne­vir­tų gri­kių, 1 di­des­nio svo­gū­no, 1 di­des­nės mor­kos, 2 kiau­ši­nių, 6 šaukš­tų krak­mo­lo, drus­kos, pi­pi­rų, prie­sko­nių.

Gri­kius iš­vir­ti ir su­grūs­ti bul­vių grūs­tu­ve ar­ba per­mal­ti mės­ma­le. Svo­gū­ną smul­kiai su­pjaus­ty­ti ir ap­ke­pin­ti. Mor­ką smul­kiai su­tar­kuo­ti ir taip pat pa­ke­pin­ti. Su­dė­ti į gri­kius. Su­pil­ti iš­plak­tus kiau­ši­nius, vis­ką iš­mai­šy­ti. Ber­ti drus­kos, pi­pi­rų, no­ri­mų prie­sko­nių.

Ga­liau­siai su­ber­ti krak­mo­lą ir ge­rai iš­mai­šy­ti. Kep­tu­vė­je įkai­tin­ti alie­jų, dė­ti po di­de­lį šaukš­tą ma­sės, šaukš­tu su­for­muo­ti kot­le­tą. Ap­kep­ti iš abie­jų pu­sių, kol gra­žiai ap­skrun­da.


Bu­ro­kė­lių bly­nai

Rei­kės: 500 gra­mų bu­ro­kė­lių (vir­tų), 4 šaukš­tų ma­nų, 1 kiau­ši­nio, 1 šaukš­te­lio drus­kos, pi­pi­rų (bal­tų­jų), 80 gra­mų alie­jaus.

Bu­ro­kė­lius su­tar­kuo­ti, su­dė­ti ma­nus, prie­sko­nius, drus­ką, kiau­ši­nį, pa­lai­ky­ti apie 10 mi­nu­čių. Kep­ti  alie­juje kep­tu­vė­je.


ŽE­MAI­TI­JA

Žir­nių ku­ku­liai

Rei­kės: 300 gra­mų žir­nių (iš­mir­ky­ti, iš­vir­ti ir nu­sunk­ti), 1 mor­kos, svo­gū­no, 3–5 šaukš­tų mil­tų, sau­jos sė­le­nų, prie­sko­nių.

Žir­nius su­trin­ti. Svo­gū­ną su­pjaus­ty­ti ku­be­liais, mor­ką su­tar­kuo­ti, pa­ke­pin­ti. Su­dė­ti į žir­nius. Su­dė­ti sė­le­nas, mil­tus, prie­sko­nius ir iš­mai­šy­ti. Kep­ti.


SU­VAL­KI­JA

Span­guo­lių pu­tė­siai

Rei­kės: 200 gra­mų span­guo­lių, 120 gra­mų cuk­raus, 60 gra­mų me­daus, 60 gra­mų ma­nų kruo­pų, 450 mi­li­lit­rų van­dens.

Span­guo­les su­mal­ti, iš­spaus­ti sul­tis. Uo­gų tirš­čius už­pil­ti ver­dan­čiu van­de­niu, vir­ti 5 mi­nu­tes.

Per­koš­ti, įdė­ti me­dų, su­ber­ti cuk­rų. Vi­są lai­ką mai­šant, su­pil­ti ma­nų kruo­pas. Vir­ti apie 12 mi­nu­čių.

Nuim­ti puo­dą nuo ug­nies, įpil­ti span­guo­lių sul­čių ir plak­ti, kol su­si­da­rys švie­siai raus­vi pu­tė­siai.