
Naujausios
Advento patiekalai kuklesni, bet ne mažiau gardūs
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas advento laikotarpiui ir Kūčių vakaro stalui pagamino skirtingų Lietuvos regionų patiekalų. Degustacijos vakare skaniausiais patiekalais išrinkti dzūkų burokėlių blynai ir žemaičių kastinys.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Laukimo metas
Išmokti pamilti save. Skubėti lėtai. Pažvelgti į save. To linkėjo patiekalų degustacijoje dalyvavęs Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas Saulius Paliūnas.
Kunigas priminė, kad adventas reiškia laukimą, atėjimą. Advento laikas – keturios savaitės. Pasak klebono, per pirmąsias dvi Bažnyčia kalba apie pasaulio pabaigą, o apie Jėzaus atėjimą „iš tolo“ pradedama kalbėti nuo gruodžio 17-osios.
Anksčiausiai eglutes klebonas pataria įžiebti nuo Šv. Liucijos dienos – gruodžio 13-osios, kai iki Kalėdų lieka 12 dienų.
„Skubame gyventi“, – apie nūdieną sakė S. Paliūnas. Ir pacitavo savo močiutės žodžius: „Per adventą dvasia šventa.“
Antroji advento dalis prasideda nuo gruodžio 17 dienos, kai vainike įžiebiama trečioji žvakė. Kalėdos bažnyčioje švenčiamos aštuonias dienas ir per visas jas sakoma: „Šiandien gimė Kristus!“
S. Paliūnas akcentavo, kad Kūčių tradiciją pasaulyje turi tik dvi šalys – Lietuva ir Lenkija. Nors bažnytinė teisė apie tai nieko nesako, ši šimtametė tradicija yra tapusi įstatymu.
Per adventą klebonas patarė ruošti „biednesnį“ stalą, penktadieniais nevalgyti mėsos, kad Kalėdos būtų šventiškos, o ne kasdieniškos.
Patiekalų degustacijoje buvo pateikti keturių regionų patiekalai. Aukštaičių – silkė su burokėliais ir lietiniai blynai su žuvies įdaru, dzūkų – grikių blynai ir burokėlių blynai, žemaičių – virtos bulvės su lupenomis ir kastinys bei žirnių kukuliai, suvalkiečių – spanguolių putėsiai ir spanguolių kisielius.
Patiekalus gamino mokiniai, jų profesijos mokytojos Ingrida Vaišnorienė ir Ginta Marcinkienė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas Saulius Paliūnas linkėjo advento laikotarpiu neskubėti. Šalia – Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus vedėja Renata Veršinskienė.
Stalo serviravimo idėja.
Stalo akcentas – kukli puokštė ir duona.
AUKŠTAITIJA
Silkė su burokėliais
Reikės: 2 silkių filė juostelių, 2 virtų burokėlių, 2 virtų bulvių su lupenomis, 1 svogūno, 1 morkos, majonezo, citrinos sulčių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Silkę supjaustyti nedideliais gabalėliais. Burokėlius supjaustyti smulkiais kubeliais, sumaišyti su pjaustytais obuoliais, virtomis morkomis, pjaustytomis bulvėmis ir majonezu.
DZŪKIJA
Grikių blynai
Reikės: 200 gramų nevirtų grikių, 1 didesnio svogūno, 1 didesnės morkos, 2 kiaušinių, 6 šaukštų krakmolo, druskos, pipirų, prieskonių.
Grikius išvirti ir sugrūsti bulvių grūstuve arba permalti mėsmale. Svogūną smulkiai supjaustyti ir apkepinti. Morką smulkiai sutarkuoti ir taip pat pakepinti. Sudėti į grikius. Supilti išplaktus kiaušinius, viską išmaišyti. Berti druskos, pipirų, norimų prieskonių.
Galiausiai suberti krakmolą ir gerai išmaišyti. Keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti po didelį šaukštą masės, šaukštu suformuoti kotletą. Apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda.
Burokėlių blynai
Reikės: 500 gramų burokėlių (virtų), 4 šaukštų manų, 1 kiaušinio, 1 šaukštelio druskos, pipirų (baltųjų), 80 gramų aliejaus.
Burokėlius sutarkuoti, sudėti manus, prieskonius, druską, kiaušinį, palaikyti apie 10 minučių. Kepti aliejuje keptuvėje.
ŽEMAITIJA
Žirnių kukuliai
Reikės: 300 gramų žirnių (išmirkyti, išvirti ir nusunkti), 1 morkos, svogūno, 3–5 šaukštų miltų, saujos sėlenų, prieskonių.
Žirnius sutrinti. Svogūną supjaustyti kubeliais, morką sutarkuoti, pakepinti. Sudėti į žirnius. Sudėti sėlenas, miltus, prieskonius ir išmaišyti. Kepti.
SUVALKIJA
Spanguolių putėsiai
Reikės: 200 gramų spanguolių, 120 gramų cukraus, 60 gramų medaus, 60 gramų manų kruopų, 450 mililitrų vandens.
Spanguoles sumalti, išspausti sultis. Uogų tirščius užpilti verdančiu vandeniu, virti 5 minutes.
Perkošti, įdėti medų, suberti cukrų. Visą laiką maišant, supilti manų kruopas. Virti apie 12 minučių.
Nuimti puodą nuo ugnies, įpilti spanguolių sulčių ir plakti, kol susidarys šviesiai rausvi putėsiai.