Aštrių pojūčių mėgėjams

Aštrių pojūčių mėgėjams

Aštrių pojūčių mėgėjams

Kai norime pasigaminti ką nors aštraus, iškart pagalvojame apie Meksikos, Indijos ar Tailando virtuvę, tačiau aštriausią pasaulyje patiekalą rasite Londone – indiškų patiekalų restorane.

Tai avienos patiekalas su kario padažu, pagardintu aštriaisiais pipirais. Jis vadinasi „Bollywood Burner“. Pagrindiniame valgiaraštyje jo nėra – teks užsisakyti iš anksto. Be to, turėsite pasirašyti, jog renkatės sąmoningai, visiškai prisiimdamas atsakomybę už pasekmes savo organizmui.

Aštrusis „Bollywood Burner“ į Londoną atkeliavo iš Indijos provincijos pavadinimu Giderabada. Čia tokie valgiai įprasti.

Gurmanai, anglų restorane paragavę Giderabados kario (žodis „khari“ kilęs iš Pietų Indijos ir reiškia bet kokį padažą), tvirtina, jog ekstremaliau nebūna. Padažas gaminamas naudojant vieną aitriausių (arba net patį aitriausią) pasaulyje pipirų – „Dorset Naga“.

Kas pasaulyje aitriausias?

Pipiro aitrumas nustatomas pagal tai, kiek jame yra veikliosios medžiagos kapsaicino. Matuojama skovilio vienetais (angl. SHU – Scoville heat unit), taip pavadintais JAV farmacininko Vilburo Skovilio (Wilbur Scoville) vardu. Šis mokslininkas sukūrė testavimo metodą (organoleptinis Skovilio testas).

Gineso rekordų knygoje kaip aštriausias pasaulyje pipiras 2011 m. buvo įrašytas „Butcho T“, taip pavadintas pagal jį atradusio Butčo Teiloro (Butch Taylor), prieskonių kompanijos savininko, pavardę. Šis pipiras dar vadinamas „Trinidado skorpionu“, mat siaurėjanti jo apačia panėši į skorpiono geluonį.

Tačiau ne visi sutinka, kad būtent „Butcho T“ yra aštriausias pasaulyje. BBC žurnalo „Gardeners World“ specialistai tikina, jog „Dorset Naga“ gali pasigirti kur kas didesniu SHU rodikliu. Pasak jų, „Trinidado skorpionas“ turi „tik“ 1,5 mln. skovilio vienetų, o „Dorset Naga“ – 2 milijonus. Palyginkime: tabasko pipiras – 30 000-50 000, Chalapos paprika (jelapeno pipiras) – 2500-8000, saldžiosios paprikos – 0 SHU.

Kur tinka aitrūs pipirai?

Jais galite pagardinti mėsos patiekalus, sriubą, padažą, makaronus, picą, troškinį, mišrainę, marinatą, kiaušinienę, sumuštinį. Jei nenorite deginančio aštrumo – sėklytes išimkite.

Pagal senąją Indijos mediciną ajurvedą, visi prieskoniai tinka vartoti ir profilaktiškai, ir gydytis. Aštrūs ir kartūs prieskoniai valo organizmą, šalina iš jo toksinus.

Raudonieji pipirai, kaip ir imbieras, kmynai, juodosios garstyčios, kalendros, ciberžolės, gerina virškinimą.

Tik neperdozuokite.

EPA-ELTA nuotr.

PIPIRAI: Grožis akims, aštrumas gomuriui – Mumbajaus turguje prekiaujama raudonomis aitriosiomis paprikomis.


Meksikietiška sriuba

Jums reikės: 500 g maltos jautienos arba avienos, 1 raudonojo pipiro (vidutinio aštrumo) ankšties, 1 svogūno galvos, 2 saldžiųjų paprikų (geriau raudonos ir geltonos), 400 g pomidorų, 2 morkų, 1 skardinės raudonųjų pupelių, 1 nedidelės skardinės pomidorų padažo, 1 skardinės konservuotų kukurūzų, 2 l jautienos sultinio.

1. Faršą apkepkite puode su aliejumi.

2. Suberkite supjaustytus svogūnus, dar pakepinkite.

3. Iš eilės dėkite supjaustytas morkas, paprikas, pomidorus, pipirą ir kitus ingredientus, pakaitinkite.

4. Supilkite pomidorų padažą ir sultinį. Virkite 30 min.

Sūrio sriuba

Jums reikės: 1,5 litro sultinio (vištienos arba jautienos), 300 g raudonųjų lęšių, 1 svogūno, 1 morkos, 2 nedidelių bulvių, šaukšto aštrių pipirų mišinio (žirneliais), 2 šakelių baziliko, 70 g sviesto, 1 šaukšto pomidorų pastos, 100-150 g tarkuoto sūrio, baltos duonos skrebučių.

1. Į sultinį sudėkite nuluptus ir supjaustytus pomidorus, morką, svogūnus, bulves bei nuplautus lęšius. Virkite apie 40 min. Suberkite sutrintus pipirų žirnelius, pasūdykite.

2. Šiek tiek atvėsinkite, supilkite į trintuvą, sutrinkite iki vienalytės masės ir vėl perpilkite į puodą.

3. Įdėkite sviesto, pomidorų padažo, sumaišykite.

4. Prieš patiekdami apibarstykite sutarkuotu sūriu, kapotu baziliku. Patiekite su baltos duonos skrebučiais.

Aštrus sumuštinis

Jums reikės: 1 raudonojo pipiro, 1 raudonojo svogūno, juodųjų alyvuogių, žalumynų, itališkos duonos.

Raudonąjį pipirą ir svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite. Dėkite ant duonos riekės, užberkite susmulkintų prieskoninių žolelių, druskos ir uždėkite juodųjų alyvuogių, perpjautų pusiau. Pakaitinkite orkaitėje.

Tinka patiekti su sriuba arba salotomis.

Krevečių užkandis

500-750 g žalių krevečių, 3 šaukštų aliejaus, 1 gabaliuko šviežio imbiero, 1 žaliojo aitriojo pipiro ankšties, 2 skiltelių česnako, citrinos sulčių.

Aliejų pakaitinkite, įdėkite gabaliuką sutrinto imbiero, supjaustytą pipiro ankštį, susmulkintą česnaką. Į karštą mišinį suberkite krevetes, pakepkite ant didelės ugnies apie 1 min., užpilkite citrinos sulčių.

Patiekalas valgomas karštas su karšta duona.

Didkepsnis su kakava

Jums reikės: 4 jautienos filė pjausnių (maždaug po 300 g), kakavos ir maltų aitriųjų paprikų mišinio, jūros druskos, alyvuogių aliejaus.

Prieskonius (išskyrus druską) sumaišykite su aliejumi ir įtrinkite mėsą. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 9 minutes (po 4,5 min. iš kiekvienos pusės). Užberkite druskos ir palikite šiltai 3-4 min. pastovėti.

Kakavos miltelius įprasta naudoti mėsos patiekalams Pietų Amerikoje, iš kur ir yra kilę tikri didkepsniai (steikai). Patiekalui jie suteikia savotiško kartumo.

SVARBU: Tikri didkepsniai nemarinuojami ir neperkepami.

Parengta pagal „Vakarų ekspreso“ inf.