
Naujausios
Daigintos sėklos – gyvybinės energijos sprogimas
Energijos sprogimas – taip vaistinės „Valerijonas“ vedėja Almyra Girdenienė vadina daigintas sėklas, ankštinius ir grūdus. Daigintų sėklų ir grūdų maistinės savybės padidėja kelis kartus. Jie skoniu gali papildyti net užkietėjusio mėsėdžio maisto racioną, o žiemą tai puikus mikroelementų šaltinis stiprinantis imunitetą.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Sukaupta gyvybinė energija
Daiginti sėklas, kuomet rudenį ir žiemą ima mažėti žalumynų – idealus pasirinkimas. Dygimo metu jose kelis kartus padaugėja maistinių medžiagų: vitaminų, mikroelementų, fermentų.
„Augalas prieš dygdamas sukaupia maisto medžiagas, kad galėtų iškelti daigą, išauginti sėklą ir toliau pratęsti savo giminę, jose sukaupta gyvybinė energija. Toks maistas duoda sveikatą, bet ne organizmas atiduoda sveikatą, kad maistą suvirškintų ir detoksikuotų“, – aiškina A. Girdenienė.
Tyrimais nustatyta, kad daigintose sėklose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizme vykstančius regeneracijos procesus, jose gausu antioksidantų. Vartojant daigintas sėklas gerėja virškinimas ir žarnyno peristaltika, mažėja pilvo pūtimas, nes daigintose sėklose gausu fermentų.
Daiginti tinka beveik visų augalų sėklos, tačiau dažniausiai tam naudojami lęšiai, avinžirniai, saulėgrąžos, linų sėmenys, grikiai, avižos, kviečiai, miežiai, žirniai, rugiai, sojos, dobilai, pupos, mungo pupuolės, ridikėliai, liucernos. Netikėtą patiekalo, pavyzdžiui, salotų, skonį galima išgauti sudaiginus garstyčių grūdelius.
Pasak A. Girdenienės, daigintus grūdus valgo ne tik žaliavalgiai, jais savo maisto racioną gali paįvairinti net mėsėdžiai. Bendrame racione daiginti ankštiniai galėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 procentų. Daigintų grikių galima valgyti tik po porą šaukštų per dieną.
Mirkyti per naktį
Svarbiausia, kad ankštiniai, grūdai ir sėklos būtų daigūs, neapdirbti įvairiomis cheminėmis medžiagomis, neapdoroti termiškai. Tokių dažniausiai galima įsigyti ekologinių prekių parduotuvėse, iš patikimų ūkininkų. Daiginti yra visiškai nebrangu, pavyzdžiui, pusė kilogramo lęšių kainuoja vos daugiau nei 1 eurą.
Daiginimo procesas nesudėtingas. Reikia paimti švarų stiklainį, ant dugno per penkis centimetrus įpilti norimų sėklų. Prieš daiginant jas gerai keletą kartų nuplauti tekančiu vandeniu ir palikti brinkti per naktį. Sėklas reikėtų laikyti tamsioje vietoje, nes daigeliai natūraliai gamtoje dygsta žemėje.
Ryte dar kartą gerai nuplauti ir, nupylus vandenį, stiklainį paguldyti ant šono, pakreipus 5 laipsnius į tą pusę, kur yra atvira anga. Apačioje padėti rankšluostį.
Vakare grįžus iš darbo sėklas vėl gerai nuskalauti šiltu vandeniu ir palikti dygti per naktį. A. Girdenienė atkreipia dėmesį, jog nuskalauti vandeniu sėklas svarbu, kad būtų palaikoma drėgmė, sėklos neperdžiūtų, nesurūgtų, neatsirastų bakterijos.
Ankštiniai sudygsta per 2-5 dienas, jie tinkami valgyti, kai išleidžia kelių milimetrų daigelį. Sėklas reikėtų sunaudoti iš karto arba laikykite šaldytuve. Švieži ir tinkami vartoti išlieka dar 2-3 dienas.
Pagardina įvairius patiekalus
Skirtingų rūšių sėklų, grūdų skonis ir maistinės savybės skiriasi, tad rekomenduojama valgyti įvairias. Išbandyti skonius galima ir „Valerijono“ vaistinėje rengiamoje edukacinėje programoje. Daigintos sėklos maistui vartojamos žalios, neapdorotos termiškai, kad neprarastų naudingųjų savybių.
Jas siūloma naudoti kaip patiekalų sudėtinę dalį ar valgyti vienus: gardinti sriubas, košes, salotas, sumuštinius, gaminti užkandžius, dėti į žaliuosius kokteilius, valgyti kaip desertą su medumi.
A. Girdenienė mėgsta daigintus lęšius, avinžirnius su marinatu: į vandenį pripjaustyti raudonųjų ir baltųjų svogūnų, įmesti lauro lapą, baziliko, užpilti obuolių arba balzaminiu actu, įdėti šaukštelį medaus ar cukraus pagal skonį. Šį mišinį išvirti ir užpilti ant daigintų sėklų. Sėklos marinate šaldytuve gali išsilaikyti tris paras.
Daigintus avinžirnius galima šiek tiek pagardinti, užpilti alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis, pipiru. Skonis tampa turtingesnis su užpilu palaikius pusvalandį.
Su daigintomis saulėgrąžomis rekomenduojama pasigaminti užtepėlę. Daigintas saulėgrąžas, saulėje džiovintus pomidorus ir papriką susmulkinti plaktuvu, įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus.
RECEPTAI
Daigintų žirnių košė
1 stiklinė daigintų žirnių, 1 šviežia morka, saujelė žirnių daigų, 3 šakelės gelsvių, žiupsnelis kario, žiupsnelis druskos.
Morką supjaustykite gabalėliais. Užvirkite garinį puodą vandens ir palaikykite morkas virš garų apie 10 minučių. Daigintus žirnius kartu su morkų gabalėliais berkite į elektrinį smulkintuvą, kartu suberkite žirnių daigus, gelsves, pagardinkite kariu, pasūdykite.
Užpilkite šiltu (45 laipsnių) vandeniu ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei vandens įpilsite mažiau, bus tiršta košė, jei daugiau – trintos sriubos konsistencijos.
Žaliavalgiškas „paštetas“
3 porcijoms reikės: stiklinės daigintų grikių, 2 šaukštų džiovintų svogūnų, skiltelės česnako, 3 džiovintų pomidorų, 2 šaukštų sėmenų aliejaus.
Visus produktus, išskyrus aliejų, suberkite į elektrinį smulkintuvą, įpilkite šlakelį vandens ir sutrinkite iki vientisos masės. Baigdami plakti sulėtinkite apsukas ir pamažu supilkite aliejų. Dar šiek tiek paplakite.
„Paštetą“ patiekite su mėgstama duonele. Galite ant viršaus uždėti kelis griežinėlius šviežio agurko.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
MAISTAS: Almyra Girdenienė daigintus grūdus ir sėklas siūlo naudoti kaip patiekalų sudėtinę dalį ar valgyti vienus.
MARINATAS: Daiginti lęšiai užpilti marinatu.
MEDŽIAGOS: Vaistinės „Valerijonas“ vedėja Almyra Girdenienė pabrėžia, jog daigintose sėklose ir grūduose kelis kartus padaugėja maistinių medžiagų, mikroelementų, susikaupia augalo gyvybinė energija.