Duona su kitais produktais sudaro maisto piramidės pagrindą

Duona su kitais produktais sudaro maisto piramidės pagrindą

Duo­na su ki­tais pro­duk­tais su­da­ro mais­to pi­ra­mi­dės pa­grin­dą

Nuo se­no lie­tu­viai ti­kė­jo, kad Šv. Ago­tos die­ną pa­šven­tin­ta duo­na sau­go nuo gais­rų, žai­bų ar li­gų. Šven­tin­ti duo­ną po­pu­lia­ru ir šian­dien. Apie šį kas­die­nį, vi­sų mėgs­ta­mą pro­duk­tą po­kal­bis su Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos (VMVT) Mais­to sky­riaus vy­riau­sią­ja spe­cia­lis­te Vi­da Ja­ro­šie­ne.

– Kiek duo­nos ke­pi­mo įmo­nių už­re­gist­ruo­ta Lie­tu­vo­je?

– Lie­tu­vo­je šian­dien duo­ną ke­pa dau­giau kaip 300 ga­my­bos įmo­nių. Tai dau­giau­sia ne­di­de­lės įmo­nės, ku­rios pri­ski­ria­mos ma­žos ri­zi­kos gru­pei. Ga­li­ma drą­siai teig­ti, kad duo­na mū­sų ša­ly­je ga­mi­na­ma ko­ky­biš­ka ir la­bai pla­taus asor­ti­men­to.

– Ar tie­sa, kad val­gant dau­giau duo­nos, žmo­nės ga­li grei­čiau nu­tuk­ti?

– Tai klai­din­ga nuo­mo­nė. Duo­na kar­tu su ki­tais grū­di­niais pro­duk­tais ir dar­žo­vė­mis bei vai­siais su­da­ro mais­to pa­si­rin­ki­mo pi­ra­mi­dės pa­grin­dą, tai reiš­kia, kad šiuos pro­duk­tus re­ko­men­duo­ja­ma val­gy­ti ke­lis kar­tus per die­ną. Duo­no­je esan­tys su­dė­ti­niai ang­lia­van­de­niai ge­rai pa­si­sa­vi­na­mi, jie pa­nau­do­ja­mi or­ga­niz­mo ener­gi­nėms reik­mėms. Bal­ty­mų, rie­ba­lų ir ang­lia­van­de­nių san­ty­kis pa­ros mais­to da­vi­ny­je tu­ri bū­ti 1:1:4, t. y. ang­lia­van­de­niams tu­ri tek­ti di­džiau­sia da­lis.

– Kiek žmo­gus vi­du­ti­niš­kai per die­ną su­val­go duo­nos?

– Lie­tu­vos kai­me iki XX am­žiaus vi­du­rio duo­na bu­vo pa­grin­di­nis mais­tas, jos su­val­gy­da­vo iki 1,5 kg per die­ną. Da­bar šio mais­to pro­duk­to su­var­to­ja­ma ženk­liai ma­žiau. Lie­tu­vos gy­ven­to­jas kas­dien su­val­go per 100 g duo­nos.

– Ko­kią duo­ną rei­kė­tų rink­tis?

– Dau­giau mi­ne­ra­li­nių bei skai­du­li­nių me­džia­gų ir vi­ta­mi­nų yra duo­no­je, iš­kep­to­je iš vi­sų grū­do da­lių (dar va­di­na­mų vi­so grū­do ar pil­no grū­do) mil­tų. Spe­cia­lis­tai taip pat re­ko­men­duo­ja val­gy­ti duo­ną su skal­dy­tais, traiš­ky­tais ar pjaus­ty­tais grū­dais.

Na­cio­na­li­nio mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos ri­zi­kos ver­ti­ni­mo ins­ti­tu­to ty­ri­mų duo­me­ni­mis, 100 g juo­dos duo­nos vi­du­ti­niš­kai yra 1,07 g drus­kos, o švie­sios duo­nos – 0,94 g drus­kos. Tai­gi, vi­du­ti­nis duo­nos val­gy­to­jas (su­val­gan­tis 100 g duo­nos per die­ną) su­var­to­ja be­veik penk­ta­da­lį re­ko­men­duo­ja­mo drus­kos kie­kio. La­bai svar­bu rink­tis ma­žiau drus­kos tu­rin­tį šį pro­duk­tą.

– Ar daug gau­na­te nu­si­skun­di­mų dėl duo­nos ga­mi­nių?

– 2017 me­tais dėl ne­ko­ky­biš­kos duo­nos ir py­ra­go ga­mi­nių bu­vo gau­ti 48 var­to­to­jų skun­dai, iš ku­rių 16 pa­si­tvir­ti­no. 8 at­ve­jais žmo­nės skun­dė­si dėl pa­si­bai­gu­sių duo­nos ga­mi­nių tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nų, 2 at­ve­jais – dėl duo­nos su­dė­ties, 3 – dėl duo­no­je ras­tų sve­tim­kū­nių ir 3 – dėl ne­tin­ka­mų duo­nos lai­ky­mo są­ly­gų.

– Į ką rei­kia kreip­ti dė­me­sį per­kant duo­ną?

– Jei duo­na su­pa­kuo­ta – re­ko­men­duo­čiau ati­džiai per­skai­ty­ti ženk­li­ni­mo in­for­ma­ci­ją eti­ke­tė­se, ku­rio­se tu­ri bū­ti pa­teik­tas su­de­da­mų­jų da­lių są­ra­šas, mais­tin­gu­mo dek­la­ra­ci­ja, nu­ro­dy­tos lai­ky­mo są­ly­gos.

– Ar ga­li­ma val­gy­ti pe­lė­siu už­terš­tą duo­ną?

– Pra­dė­ju­sios pe­ly­ti duo­nos ne­ga­li­ma val­gy­ti, net ir api­pjaus­ty­to ke­pa­liu­ko, jei­gu api­pe­li­jęs bu­vo ir ne­di­de­lis plo­te­lis. Pe­lė­sių iš­ski­ria­mos kenks­min­gos me­džia­gos už­ter­šia vi­są duo­ną, jos ga­li kaup­tis žmo­gaus or­ga­niz­me. Pe­li­ji­mą su­ke­lia mik­ros­ko­pi­niai gry­bai, ku­rie iš­ski­ria kan­ce­ro­ge­ni­nius mi­ko­tok­si­nus. To­dėl re­ko­men­duo­ti­na duo­ną pirk­ti daž­niau, bet po ma­žes­nį kie­kį, kad bū­tų ga­li­ma su­var­to­ti per 3–4 die­nas.

– Kur ge­riau­sia lai­ky­ti duo­ną?

– Duo­ną ge­riau­sia lai­ky­ti sau­so­je vie­to­je, ge­rai vė­di­na­mo­je pa­tal­po­je, kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ro­je. Tin­ka lai­ky­ti ir duo­ni­nė­je, be ją bū­ti­na pri­žiū­rė­ti, daž­niau plau­ti (ga­li­ma nau­do­ti ac­to skie­di­nį), po to ge­rai iš­džio­vin­ti.

– Ko­kiais at­ve­jais duo­no­je su­si­da­ro ak­ri­la­mi­das?

– 2002 m.etais šve­dų moks­li­nin­kai nu­sta­tė, kad aukš­to­je tem­pe­ra­tū­ro­je kai­ti­nant krak­mo­lin­gus mais­to pro­duk­tus iš cuk­rų ir na­tū­ra­liai mais­te esan­čios ami­no rūgš­ties as­pa­ra­gi­no su­si­da­ro kan­ce­ro­ge­ni­nė me­džia­ga – ak­ri­la­mi­das. Dau­giau­siai ak­ri­la­mi­do ga­li bū­ti stip­riai ap­ke­pu­sio­je, maž­daug 0,5 cm sto­rio duo­nos plu­to­je ir pa­de. To­dėl prieš val­gant, ap­de­gu­sią plu­tą ar pa­dą bū­ti­na nu­pjau­ti.

Pa­gal VMVT inf.

Lie­tu­vos gy­ven­to­jas kas­dien su­val­go per 100 g duo­nos.Nuot­rau­ko­je – va­ka­ro­nė sos­ti­nės Ka­ted­ros aikš­tė­je.

Dai­niaus La­bu­čio (EL­TA) nuo­tr.