
Naujausios
Gardūs sūriai iš savo ūkio
Kareivų kaime (Kelmės rajonas) su šeima gyvenanti Inesa Šteimantienė laiko porą karvių, telyčių, prieauglio, kiaulių, sodina daržus – ūkininkauja dėl savęs.
Kadangi karvės pieningos, o pieno parduoti už centus nenori, pasitarę ūkininkai nusprendė spausti įvairius varškės sūrius.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Inesa ir Valdas Šteimantai nusprendė spausti varškės sūrius.
Sūrius spaudžia jau kelis mėnesius.
„Iš dviejų karvių nemažai pieno primelžiu. Jei mokėtų daugiau, galėtume pieną ir parduoti. Bet dabar juk tik centus pieno supirkėjai pieno statytojams skaičiuoja. Gaila savo darbo. Verčiau jau sūrius spausti“, – sakė Inesa.
Šeimininkė pirmiausia pradėjo gaminti paprasčiausius varškės sūrius. Vėliau – ir su įvairiais priedais: prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, kmynais, varškės prieskoniais, aitriosiomis paprikomis.
Nutarė įsirengti rūkyklėlę ir varškės sūrius rūkyti. Rūkyklą iš senos metalinės dėžės sumeistravo Valdas.
Sūriai išrūksta per 4–6 valandas. Per visą rūkymo laiką, pasak Inesos Šteimantienės, negalima sūrių palikti nė minutei.
Jei rūkykloje bus per karšta, sūriai išvarvės. Svarbus ir dūmas. Tinkamiausia rūkyti kūrenant juodalksnio malkas. Gero kvapo ir skonio, spalvos suteikia vyšnios ar obels šakų dūmas. Negerai rūkyti nei per drėgnomis, nei perdžiūvusiomis malkomis. Vienu atveju dūmų bus per daug, kitu – per mažai ir per karšta.
Šteimantams skaniausi česnakiniai rūkyti sūriai.
Suspausti tokį sūrį gali kiekviena šeimininkė. Moteris ima septynis litrus rūgpienio ir tris litrus saldaus šviežio pieno. Rūgpienio bet kokiu atveju turi būti dvi dalys, o saldaus – tik viena.
Dideliame puode saldus pienas užkaitinamas maždaug iki 70 laipsnių temperatūros, supilamas rūgpienis, maišoma, kol atsiskiria išrūgos.
Varškė išgriebiama iš puodo į kitą indą, pagardinama druska, kmynais, keletu smulkiai pjaustytų česnako skiltelių. Masė išmaišoma, sukrečiama į sūrmaišį ir paslegiama sląstuose mažiausiai penkias valandas. Jei sūris vėliau bus rūkomas, slėgti reikia stipriai.
Šteimantai kartais sūrius džiovina. Tik prieš rūkymą sūrius iš visų pusių reikia gausiai pabarstyti druska, porą – trejetą dienų palaikyti šaldytuve.
Inesa ir Valdas vis dažniau pasvajoja apie nuosavą sūrių verslą.
Moteris ketina konsultuotis su Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais, išsiaiškinti, kokie reikalavimai keliami sūrių gamintojams ir pardavėjams.
„Gyvename nuosavame name, sodyboje, vietos yra, entuziazmo irgi netrūksta. Tik kol kas, manau, neužtektų lėšų verslui pradėti“, – sakė Inesa.
Autorės nuotr.
ŠEIMININKĖ: Inesa Šteimantienė spaudžia įvairius varškės sūrius, dalį – išrūko. Šeimininkei ir šeimynai skaniausias rūkytas sūris su česnakais.
Asmeninė nuotr.
RŪKYKLA: Savadarbėje rūkykloje vienu metu galima išrūkyti keliolika sūrių.