
Naujausios
Geriausią vestuvinį tortą pagamino šiaulietė
Pirmą kartą Lietuvoje surengtuose „Vestuvių apdovanojimuose 2015“ šiaulietė tortų dekoratorė, įmonės „Saldus sapnas“ savininkė Loreta Poškevičienė pripažinta iškepusi geriausią vestuvinį tortą. Prieš trejus metus tortus moteris ėmė kepti per vaiko auginimo atostogas. Saldus pomėgis taip įtraukė, jog tapo pagrindiniu darbu.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Apsisprendė paskutinę minutę
„Vestuvių apdovanojimus“ ne pirmus metus rengia įvairios užsienio šalys, tačiau Lietuvoje jie surengti pirmą kartą. Renginio organizatorės, verslininkės, vestuvių planavimo agentūros atstovės Vilmos Zalanskaitės teigimu, tokie rinkimai leidžia sužinoti, į ką kreiptis planuojant neeilines vestuves.
Į Klaipėdos rajone vykusį renginį susirinko per 200 dalyvių. Renginio svečiams pristatytos 9 nominacijos, į kurias pretendavo per 60 nominantų.
Nominacijoje „Geriausias vestuvinis tortas“ nugalėtoja tapo šiaulietė L. Poškevičienė, komisijai pristačiusi cukraus gėlėmis puoštą vestuvinį tortą. Komisijos narius sužavėjo dviaukščio balto torto estetinė išvaizda, patiko karamelės ir riešutų skonis.
Nugalėtoja laimėjo kvietimą dalyvauti panašaus pobūdžio renginyje, vyksiančiame Sankt Peterburge, jai įteiktas apdovanojimas.
Iki tol jokiame konkurse nedalyvavusi L. Poškevičienė pasiūlymą dalyvauti renginyje iš pažįstamos vestuvių planuotojos priėmė paskutinę minutę – tik savaitę prieš konkursą. „Viskas vyko ekspromtu, laukė daug darbų, bet pasiryžau nuvažiuoti ir net nesitikėjau laimėti“, – sakė tortų kepėja.
Ilgai nesvarsčiusi konkursui ji pasirinko gaminti vieną populiariausių tortų karamelės ir riešutų mėgėjams – karamelinį biskvitą, perteptą grietinėle, riešutų ir karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno sluoksniu. „Išvaizda – kas tuo metu šovė į galvą“, – šypteli Loreta. Tortą ji papuošė cukrine dengimo mase ir pastelinių spalvų cukraus gėlėmis.
„Šis apdovanojimas labai smagus, kadangi Lietuvoje mane mažai kas žino, galbūt dabar sužinos plačiau. Kiekvienas gamintojas nori, kad tai, ką darai iš širdies, būtų įvertinta“, – sakė L. Poškevičienė.
Kepti mokė internetiniai forumai
Kepti tortus šiaulietė pradėjo maždaug prieš trejus metus. Tuo metu ji buvo vaiko auginimo atostogose, trečiojo dukrelės gimtadienio proga neatrado norimo torto – nutarė iškepti pati.
„Taip ir užsikabinau – ėmiau kepti tortus draugams. Kadangi buvau vaiko auginimo atostogose, turėjau daugiau laiko mokytis gaminti papuošimus. Taip įsisukau, kad nebegrįžau į ankstesnį darbą“, – pasakojo moteris.
Ji nutarė pomėgį paversti pagrindiniu darbu – įkūrė savo kepyklėlę. Šalia tortų kepimo palaipsniui prasiplėtė saldumynų asortimentas – ėmė kepti keksiukus, sausainiukus ant pagaliuko – popsus, prancūziškus skanumynus „Macarons“.
Darbo tiek pagausėjo, jog dabar kartu dirba konditerė, kepanti tortus, o L. Poškevičienė juos dekoruoja. Nieko bendro su konditerija neturinti moteris didžiąją dalį žinių įgijo savarankiškai, ieškodama informacijos internete, vėliau lankė tik cukrinių gėlių gamybos kursus. „Viską galima išmokti moterų diskusijų forumuose“, – juokiasi Loreta.
Savarankiškai ji išmoko gaminti ir prancūziškus skanumynus „Macarons“. Tortų kepėja labai norėjo gaminimo subtilybes sužinoti kursuose, bet kadangi jų laiku nebuvo, prireikus išmoko pati. Tik po to nuvažiavo į kursus įsitikinti, ar teisingai išmoko.
Gimtadienio tortai – pagal filmukus
„Stengiuosi, kad tortai nesikartotų. Kiekvieną kartą noriu pagaminti ką nors įdomesnio. Ypač vaikams. Kiekvienas vaikas turi savo mėgstamiausius filmukų herojus, nori juos matyti ant gimtadieninio torto. Turiu būti peržiūrėjusi visus filmukus, žinoti, ką mėgsta vaikai“, – pasakoja L. Poškevičienė. Kartu su savo vaikais ji žiūri filmukus, stebi jų veikėjus.
Pastaruoju metu tarp vaikų populiarūs geltonieji vienaakiai "pimpačkiukai". Vaikiški tortai – papuošti teletabiais, mergaite Maša, mašinėlėmis, traukinukais, papūgomis, pelėmis, undinėlėmis, kempiniukais, tigrais, matrioška ar net puponautais.
Vestuvinius tortus L. Poškevičienei gaminti įdomiausia, nes Lietuvoje vestuvių sezonas trunka vos tris mėnesius. Pastaruoju metu populiarūs tortai „plikais“ šonais, o pagrindinė puošmena – uogos ant viršaus. Kadangi šiaulietė gamina gražias gėles, daugelis nori papuošimų būtent su jomis.
Kiekviena nuotaka gėlių atspalvį, formą derina prie savo šventės stilistikos, salės dekoro, savo suknelės. Vestuvinį tortą vasarą vyksiančioms vestuvėms jaunavedžiai užsisako prieš metus, tad įsiterpti į šį piko laikotarpį sudėtinga.
Pagal kintančias vestuvių tendencijas keičiasi ir vestuvinių tortų išvaizda, spalvos. Dažnai kartojasi raudona, mėlyna spalvos, šįmet populiari marsalos spalva.
Krikštynų tortų puošybos mados nelabai keičiasi – tėvai tradiciškai nori batelių, drugelių, angeliukų, arkliukų.
Tortas su 60 rožių
Didžiausias tortas, kurį teko gaminti L. Poškevičienei, svėrė 18 kg, buvo keturių aukštų – didesnis tiesiog netilpo į šaldytuvą. Jam dekoruoti teko pagaminti gausybę cukrinių rožių. Patį tortą puošė apie 60 gėlių, jomis buvo puošti ir maži tortukai, keksiukai aplink.
Dekorą iš cukraus masės reikia nusilipdyti iš anksto, kad jis sutvirtėtų. Kepyklėlėje ant lentynų jau sustatyti įvairūs personažai, laukiantys savo triumfo valandos ant torto.
Nors techniškai nieko sudėtingo, tačiau nepadorių tortų mergvakariams ar bernvakariams Loreta negamina iš principo. Tortą N-18 su pusnuoge krūtine yra pagaminusi tik vieną.
Tortų kepėjai kartais tenka laviruoti tarp nerealių klientų norų ir realybės, kad būtų estetiška. Pasitaiko, kad tarpusavyje pjaunasi norimos spalvos, todėl tenka derinti bendrą vaizdą.
Vaikų gimtadieniams dažniausiai užsakomi vaisiniai, gaivūs, varškės, jogurto tortai, vestuvėms – tvirtesni, kavos, su riešutais. L. Poškevičienė patikina – tortas turi būti ne tik gražus, jis privalo būti skanus.
Arūno STAPONO nuotr.
NUGALĖTOJA: Komisiją sužavėjo šiaulietės Loretos Poškevičienės iškepto vestuvinio torto estetinė išvaizda, patiko karamelės ir riešutų skonis.
Pauliaus GVILDŽIO nuotr.
APDOVANOJIMAS: Lietuvoje surengtuose „Vestuvių apdovanojimuose 2015“ šiaulietė tortų dekoratorė Loreta Poškevičienė pripažinta iškepusi geriausią vestuvinį tortą.
Loretos POŠKEVIČIENĖS archyvo nuotr.
TORTAI: Trejus metus tortus kepanti ir dekoruojanti Loreta Poškevičienė pyragus paverčia įspūdingais meno kūriniais.