
Naujausios
Gyvenimas užsienyje išmokė naujų receptų virtuvėje
Iš Pakruojo kilęs pastaraisiais metais Anglijoje gyvenantis Algirdas Pilipavičius laikraščio skaitytojų buvo išrinktas rubrikos „Dienos receptas“ sausio mėnesio nugalėtoju. Jo pasiūlytas kopūstų troškinio receptas sulaukė daugiausiai internautų balsų.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
A. Pilipavičius ir nustebo, ir juokėsi, sulaukęs tokios staigmenos – galės pokštauti, esantis „ne mažiau kietas“ virėjas, nei kai kurie draugai – profesionalūs kulinarai. Algirdas spėjo, kad už jį daugiausiai ir balsavo draugai ar geri pažįstami.
„Išsikepti kiaušinienę išmokau dar būdamas moksleivis. Išvažiavus studentauti į Vilnių, teko išmokti ir daugiau maisto ruošimo gudrybių. O daugiausiai žinių įgijau prieš keletą metų, uždarbiaudamas Vokietijoje, – pasakojo mėnesio kulinaras. – Su bendradarbiais iš įvairių Lietuvos vietų poilsio dienomis traukdavome į bendras virtuves. Gamindavome, ragaudavome vieni kitų patiekalus, dalijomės receptais. Ruošti kopūstų troškinį ir išmokau Vokietijoje“.
Jis vertina valgius, kurių galima pasigaminti didesnį kiekį, o vėliau pasišildyti, ir jie būna ne mažiau skanūs, nei ką tik nukelti nuo ugnies ar ištraukti iš orkaitės.
Algirdas laimėtąją knygą „Gaminame kartu. Mažojo virėjo paslaptys“ pasiims grįžęs pasisvečiuoti Pakruojyje. „Ateityje ji man pravers, o kol kas, kol neturiu šeimos – palauks lentynoje. Nebent atvažiavus pasisvečiuoti draugams su šeimomis, surengsiu atrakciją virtuvėje jų vaikams“, – sako Algirdas.
Nugalėtojo naujas receptas
A. Pilipavičius siūlo pasigaminti dar vieną Vokietijoje pamėgtą patiekalą – su morkomis ir sūriu keptą šoninę.
Reikės: neriebios kiaulienos šoninės, kelių morkų, svogūnų, fermentinio sūrio, druskos ir prieskonių pagal skonį, trupučio riebalų ištepti kepimo skardą. Produktų kiekiai – pagal tai, kiek porcijų ruošiamasi gaminti.
Šoninė išmušama, pabarstoma druska ir prieskoniais, sudedama į riebalais išteptą skardą, gabaliukus prispaudžiant vieną prie kito. Morkos ir sūris sutarkuojami stambia trintuve, svogūnai supjaustomi. Sluoksniais ant šoninės dedamos morkos, svogūnai, viršutinis sluoksnis – sūrio. Pašaunama į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepama apie pusantros valandos. Kepimo laikas priklauso nuo to, daugiau ar mažiau buvo suglausti šoninės gabaliukai, todėl reikia kartas nuo karto patikrinti, ar mėsa jau iškepė.
J. Šaparnienės nuotr.
„Šiaulių krašto“ prizą Algirdas Pilipavičius vadina knyga ateičiai.