Į turistų širdis siūlo eiti per skrandį

Į turistų širdis siūlo eiti per skrandį

Į tu­ris­tų šir­dis siū­lo ei­ti per skran­dį

Į Šiau­lius at­vyks­tan­čių tu­ris­tų šir­dis šiau­lie­čiai no­ri nuei­ti per skran­dį – su­vi­lio­ti „Sau­lės sko­nio“ pa­tie­ka­lais. Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus pro­fe­si­jos mo­ky­to­jai, bū­si­mie­ji vi­rė­jai ir kon­di­te­riai pa­kvie­tė į to­kių pa­tie­ka­lų pri­sta­ty­mą-de­gus­ta­ci­ją.

Si­mo­na SI­MO­NA­VI­ČĖ

simona@skrastas.lt

Koks ku­li­na­ri­nis Šiau­lių iš­skir­ti­nu­mas?

Šiau­lių tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­ro (TIC) di­rek­to­rė Rū­ta Stan­ku­vie­nė įsi­ti­ki­nu­si, jog tu­ris­tus bū­tų ga­li­ma su­vi­lio­ti ne tik lan­ky­ti­nais ob­jek­tais, bet ir mais­tu.

Pa­na­ši idė­ja iš­ban­dy­ta ini­ci­juo­jant žie­mos ak­ci­ją „Žie­mos sko­nis“ – prie jos pri­si­jun­gė aš­tuo­nios mies­to ka­vi­nės, šiuo se­zo­nu pa­siū­liu­sios pa­ra­gau­ti kaž­ką ypa­tin­go.

Pak­vie­tu­si ap­skri­ties mai­ti­ni­mo įstai­gų va­do­vų, vir­tu­vės še­fų R. Stan­ku­vie­nė siū­lė ga­min­ti „Sau­lės sko­nio“ pa­tie­ka­lą, at­sklei­džian­tį re­gio­no sa­vi­tu­mą. Kiek­vie­na įstai­ga kvie­čia­ma tu­rė­ti spe­cia­laus asor­ti­men­to gur­ma­niš­ką pa­tie­ka­lą, taip pat bend­ru su­ta­ri­mu ga­min­ti vie­ną ypa­tin­gą karš­tą pa­tie­ka­lą, de­ser­tą ir gė­ri­mą.

„Esa­me ne Pa­ry­žius ar Lon­do­nas, to­dėl ma­žiems mies­tams la­bai svar­bios gur­ma­niš­kos ke­lio­nės. Šio­je sri­ty­je la­bai pa­dir­bė­ję lat­viai. Pa­vyz­džiui, tu­ri Lie­po­jos men­kę, rep­re­zen­tuo­jan­čią prie jū­ros esan­čios Lie­po­jos ta­pa­ty­bę. Šį pa­tie­ka­lą ga­li­ma ras­ti dau­ge­ly­je Lie­po­jos ka­vi­nių“, – pa­vyz­dį pa­tei­kė R. Stan­ku­vie­nė.

Prieš ke­le­tą sa­vai­čių Ry­gos-Gau­jos re­gio­nas su­si­vie­ni­jo ir vi­sus me­tus skirs gur­ma­niš­koms ke­lio­nėms, bus ren­gia­mos de­gus­ta­ci­jos, mais­to fes­ti­va­liai.

TIC va­do­vė svars­to, jog iš­skir­ti­niai pa­tie­ka­lai ga­lė­tų su­stip­rin­ti mai­ti­ni­mo įstai­gų ki­to­niš­ku­mą, iden­ti­te­tą, kar­tu į Šiau­lius at­vy­kęs tu­ris­tas ras­tų pa­ra­gau­ti to, ko nė­ra ki­tuo­se re­gio­nuo­se.

Pa­sak R. Stan­ku­vie­nės, gur­ma­niš­ki pa­tie­ka­lai bū­tų įdo­mūs ne tik tu­ris­tams, bet ir pa­tiems šiau­lie­čiams.

Svars­to­ma, gal­būt atei­ty­je bus ga­li­ma da­ry­ti kaž­ką pa­na­šaus į „Sko­nių pa­są“, ko­kį su­si­kū­rė su­si­vie­ni­ju­sios Kau­no re­gio­no ka­vi­nės. Ar­ba – atei­ty­je Šiau­liai ga­lė­tų išaug­ti iki ku­li­na­ri­nio „Sau­lės ke­lio“, ku­rį pa­pil­dy­tų edu­ka­ci­jos, ki­ta veik­la.

Gur­ma­niš­ki sko­niai – iš bū­si­mų vir­tu­vės še­fų

„Sau­lės sko­nio“ pa­tie­ka­lus pa­siū­lė Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus bū­si­mi vi­rė­jai ir kon­di­te­riai.

Va­do­vau­ja­mi pro­fe­si­jos mo­ky­to­jų Ing­ri­dos Vaiš­no­rie­nės ir Gin­tos Mar­čen­kie­nės, de­gus­ta­ci­jai mo­ki­niai pa­ruo­šė karš­tą pa­tie­ka­lą – ša­mo fi­lė keps­nį „Sau­lės ta­kas“. Jis pa­gar­din­tas šal­ta­lan­kių pa­da­žu, pa­ser­vi­ruo­tas su dar­žo­vių mus­li­nais, bo­li­vi­ne ba­lan­da.

Pro­fe­si­jos mo­ky­to­ja Dai­va Vi­du­gi­rie­nė va­do­va­vo de­ser­to ga­my­bai – pa­tiek­tas py­ra­gai­tis „Sau­lės sim­fo­ni­ja“. „Šis py­ra­gai­tis tu­ri bū­ti leng­vas“, – sluoks­niuo­tą de­ser­tą api­bū­di­no mo­ky­to­ja.

Šie pa­tie­ka­lai yra lai­mė­ję tre­čią­ją vie­tą pro­fe­si­nio meist­riš­ku­mo kon­kur­se.

De­gus­ta­ci­jo­je da­ly­va­vę mai­ti­ni­mo įstai­gų va­do­vai ir vir­tu­vių še­fai dis­ku­ta­vo apie sko­nio ypa­ty­bes, iš­sa­kė sa­vo nuo­mo­nę apie pa­tie­ka­lus, ga­mi­ni­mo niuan­sus, jų sa­vi­kai­ną ir ga­li­mą kai­ną.

Da­ly­vių nuo­mo­ne, ša­mo fi­lė ga­lė­tų at­si­dur­ti ka­vi­nių me­niu. Itin iš­gir­tas pa­tie­ka­lo ryš­kias­pal­vis ser­vi­ra­vi­mas, ati­tin­kan­tis Sau­lės te­ma­ti­ką. Dis­ku­si­jų su­lau­kė de­ser­tas – še­fai pa­reiš­kė sa­vo nuo­mo­nę, kaip jį in­terp­re­tuo­tų sa­vi­tai. Bu­vo svars­to­ma, jog py­ra­gai­tis tik­tų ne vi­soms ka­vi­nėms dėl ga­mi­ni­mo ypa­ty­bių.

Ar tu­riz­mo spe­cia­lis­tams pa­vyks su­vie­ny­ti ap­skri­ties ka­vi­nes bend­rai idė­jai, paaiš­kės atei­ty­je, kai da­ly­viai įver­tins pa­tie­ka­lų pri­tai­ky­mą bū­tent jų įstai­go­je, pa­ban­dys juos pa­tys pa­ga­min­ti.

 

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­rius pa­si­da­li­jo iš­skir­ti­nių pa­tie­ka­lų re­cep­tais ir su „Šiau­lių kraš­tu“.

Mė­ly­no­jo ša­mo keps­nys „Sau­lės ta­kas“

Rei­kės: 100 g mė­ly­no­jo ša­mo fi­lė, aly­vuo­gių alie­jaus, cit­ri­nos sul­čių, drus­kos, bal­tų­jų pi­pi­rų (pa­gal sko­nį).

Mor­kų mus­li­nui: 20 g svo­gū­nų, 40 g svies­to, 50 g mor­kų, 50 g grie­ti­nė­lės, drus­kos, pi­pi­rų pa­gal sko­nį.

Ka­lia­ro­pių mus­li­nui: 30 g svo­gū­nų, 80 g ka­lia­ro­pių, 30 g svies­to, 40 g grie­ti­nė­lės, drus­kos, pi­pi­rų pa­gal sko­nį.

200 g bo­li­vi­nių ba­lan­dų, 500 g van­dens, drus­kos pa­gal sko­nį.

Kep­toms apvir­toms dar­žo­vėms: 100 g žie­di­nių ko­pūs­tų, 100 g bro­ko­lių, 50 g mor­kų, 300 g van­dens, 10 g vy­no ac­to, drus­kos pa­gal sko­nį.

Šal­ta­lan­kių pa­da­žui: 100 g šal­ta­lan­kių ar­ba­tos, 150 g žu­vies sul­ti­nio.

Ma­ri­nuo­ta mė­ly­no­jo ša­mo fi­lė ap­ke­pi­na­ma iš abie­jų pu­sių. Ka­lia­ro­pės ke­pi­na­mos, de­da­mi svo­gū­nai ir pi­la­ma grie­ti­nė­lė, kai­ti­na­ma iki už­vi­ri­mo. Ma­sė su­tri­na­ma iki vien­ti­su­mo. Ka­lia­ro­pių mus­li­nas su­mai­šo­mas su bo­li­vi­nė­mis ba­lan­do­mis. Iš­ver­da­mas mor­kų mus­li­nas. Iš šal­ta­lan­kių ar­ba­tos ir žu­vies sul­ti­nio iš­ver­da­mas pa­da­žas. Apvir­tos dar­žo­vės trum­pai ap­ke­pi­na­mos svies­te. De­da­ma į lėkš­tę ir puo­šia­ma graž­gars­tė­mis.

Py­ra­gai­tis „Sau­lės fan­ta­zi­ja“

Šo­ko­la­di­niam bisk­vi­tui rei­kės: 50 g mil­tų, 90 g cuk­raus, 3 kiau­ši­nių, 25 g ka­ka­vos, 15 g krak­mo­lo, 5 g va­ni­li­nio cuk­raus, 1 g drus­kos.

1 kre­mui: 80 g svies­to, 180 g cuk­raus, 4 kiau­ši­nių bal­ty­mų, 120 g kon­den­suo­to pie­no, 15–18 g že­la­ti­nos, 155 g van­dens, 3 g cit­ri­nos rūgš­ties, 22 g ka­ka­vos.

2 kre­mui: 40 g svies­to, 90 g cuk­raus, 2 kiau­ši­nių bal­ty­mų, 60 g kon­den­suo­to pie­no, 7–9 g že­la­ti­nos, 78 g van­dens, 2 g cit­ri­nos rūgš­ties.

Pa­puoš­ti: šo­ko­la­do, uo­gų, skaid­rių dre­bu­čių, cit­ri­nos sul­čių, pa­bars­tu­kų.

Pag­rin­dui nau­do­ja­ma bisk­vi­ti­nė teš­la.

1 kre­mas. Že­la­ti­na su vi­rin­tu šal­tu van­de­niu (55 g) brin­ki­na­ma apie 30 mi­nu­čių, po to pa­šil­do­ma. Iš svies­to, ka­ka­vos ir kon­den­suo­to pie­no pa­da­ro­ma ko­še­lė. Iš van­dens (100 g) ir cuk­raus ver­da­mas si­ru­pas. Tuo pa­čiu me­tu pla­ka­mi at­šal­dy­ti bal­ty­mai. Si­ru­pui iš­vi­rus iki 85–90 pro­cen­tų cuk­raus kon­cent­ra­ci­jos – karš­tas si­ru­pas pi­la­mas plo­na sro­ve­le į iš­plak­tus bal­ty­mus (į bal­ty­mus prieš tai įde­da­ma cit­ri­nos rūgš­ties). Mi­ši­nys pla­ka­mas tol, kol pra­vės­ta. Po to į mi­ši­nį su­pi­la­ma iš­tir­pin­ta že­la­ti­na, lė­tai įmai­šo­ma svies­to, ka­ka­vos ir kon­den­suo­to pie­no ko­še­lė. Kre­mas pa­da­li­na­mas pu­siau. Į vie­ną da­lį pa­pil­do­mai įde­da­ma ka­ka­vos (dėl ak­ty­ves­nės spal­vos).

2 kre­mas. Že­la­ti­na su vi­rin­tu šal­tu van­de­niu (28 g) brin­ki­na­ma apie 30 mi­nu­čių, po to pa­šil­do­ma. Iš svies­to ir kon­den­suo­to pie­no pa­da­ro­ma ko­še­lė. Iš van­dens (50 g) ir cuk­raus ver­da­mas si­ru­pas. Tuo pa­čiu me­tu pla­ka­mi at­šal­dy­ti bal­ty­mai. Si­ru­pui iš­vi­rus iki 85–90 pro­cen­tų cuk­raus kon­cent­ra­ci­jos – karš­tas si­ru­pas pi­la­mas plo­na sro­ve­le į iš­plak­tus bal­ty­mus (į bal­ty­mus prieš tai įde­da­ma cit­ri­nos rūgš­ties). Mi­ši­nys pla­ka­mas tol, kol pra­vės­ta. Po to į mi­ši­nį su­pi­la­ma iš­tir­pin­ta že­la­ti­na, lė­tai įmai­šo­ma svies­to ir kon­den­suo­to pie­no ko­še­lė.

Ant šo­ko­la­di­nio pus­ga­mi­nio už­pi­la­mi trys skir­tin­gų spal­vų sluoks­niai. Pa­šal­do­ma. For­muo­ja­mi no­ri­mos for­mos py­ra­gai­čiai. Ruo­šiant kvad­ra­ti­nės for­mos py­ra­gai­čius, bū­na di­des­nė išei­ga (ma­žiau nuo­sto­lių).

Su­for­muo­tas py­ra­gai­tis puo­šia­mas skaid­riais dre­bu­čiais, šo­ko­la­di­niu pa­puo­ši­mu, pa­bars­tu­kais ir uo­go­mis.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Mė­ly­no­jo ša­mo keps­nys „Sau­lės ta­kas“ su šal­ta­lan­kių pa­da­žu.

Sluoks­niuo­tas py­ra­gai­tis „Sau­lės fan­ta­zi­ja“.

Šiau­lių tu­riz­mo in­for­ma­ci­jos cent­ro di­rek­to­rė Rū­ta Stan­ku­vie­nė svars­to, jog tu­ris­tus ga­li­ma su­vi­lio­ti ne tik lan­ky­ti­nais ob­jek­tais, bet ir iš­skir­ti­niu mais­tu.

Bū­si­mie­ji vir­tu­vės še­fai ga­mi­no gur­ma­niš­ką mė­ly­no­jo ša­mo keps­nį, lai­mė­ju­sį ap­do­va­no­ji­mą pro­fe­si­nio meist­riš­ku­mo kon­kur­se.

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus bū­si­mi pa­da­vė­jai meist­riš­kai ap­tar­na­vo de­gus­ta­ci­jos da­ly­vius.