Ir Lietuvoje auginamos vynuogės

Ir Lietuvoje auginamos vynuogės

Ir Lietuvoje auginamos vynuogės

Vynuogių auginimo tradicija eina iš kartos į kartą – Aida Gaigalaitė-Valatkevičienė žengia tėvo, žinomo vynuogininko Broniaus Gaigalo, pėdomis ir savo gyvenimo neįsivaizduoja be vynuogių auginimo. Šeima yra išbandžiusi apie 600-800 skirtingų vynuogių veislių.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Vynuogės veši

Daugiau nei trisdešimt metų vynuogininkyste užsiėmęs B. Gaigalas, bene pirmasis prieš daugiau nei dešimtmetį parašė knygelę lietuvių kalba apie vynmedžių auginimą. Jis norėjo paneigti mitą, esą Lietuva netinkama šalis vynuogėms auginti.

Nuo pat vaikystės matydama tėvo atsidavimą vynuogėms tuo susidomėjo ir dukra Aida. Kartu su tėvu ir keliais bendraminčiais jie įkūrė Lietuvos vynuogininkų asociaciją, kuri siekia populiarinti vynuogininkystę šalyje.

Šios asociacijos valdybos narė A. Gaigalaitė-Valatkevičienė augina vieną didžiausių vynuogių kolekcijų Lietuvoje – lauke veši apie 70 veislių, atsparių šalčiams, šiltnamyje – dar apie 200 veislių. Daugelis jų yra lietuviškos.

Įvairiose sodininkų mugėse sodinukais prekiaujanti vynuogių augintoja pastebi, jog žmones labiausiai domina atsparios, mažai priežiūros reikalaujančios, saldžias vynuoges vedančios veislės. Žmonės vynuoges dažniausiai įsigyja valgyti, tačiau pastaraisiais metais daugėja norinčiųjų iš lietuviškų vynuogių gaminti vyną.

„Pasaulyje 80 procentų vynuogių auginama vyninių veislių ir 20 – valgyti, Lietuvoje atvirkščiai – 80 procentų yra desertinių vynuogių. Kol kas esame ne vynuogių šalis. Pastaraisiais metais šylant klimatui galima auginti ir orui lepesnes vynuoges“, – pasakojo A. Gaigalaitė-Valatkevičienė.

Vynuogių augintoja pasakoja, jog populiariausios lietuviškos veislės, tokios kaip „Liepsna“, „Gailiūnė“, „Juodupė“, „Juvendama“. Labai populiarėja vienintelė vynuogių veislė, kurią galima išlaikyti per žiemą „Svenson red“. Ji atlaiko net 34 laipsnius šalčio. Vynuogių kekes žmonės susideda rūsyje kaip žieminius obuolius – uogos peržiemoja, tampa net dar saldesnės.

„Anksčiau visi sakydavo, kad pas juos auga tik mėlynos, rūgščios, neskanios ir laukinės vynuogės, netikim, kad auga kitokios. Dabar dauguma pirkėjų ateina tikslingai, yra jau pasiskaitę aprašymus, paragavę vynuogių, susidarę norimų veislių sąrašus“, – pokyčius apibūdina vynuogininkė.

A. Gaigalaitės-Valatkevičienės patarimai, kaip auginti vynuoges

– Kokia vieta tinkamiausia auginti vynuoges ? Kaip ją paruošti?

– Tinkamiausia vynmedžius sodinti šlaituose su nuolydžiu į pietų pusę, arba saulėtoje, apsaugotoje nuo vėjų vietoje prie namo sienos, tvoros.

Vietą sodinti reikia paruošti taip, kad vynmedžių šaknys ilgą laiką būtų gerai aprūpinamos drėgme bei maisto medžiagomis. Tinkamiausi purūs priemolių ir priesmėlių dirvožemiai, gerai įdirbti ir patręšti organinėmis bei mineralinėmis trąšomis.

Gruntiniai vandenys turi būti ne mažiau kaip 1,5-2 m nuo dirvos paviršiaus. Vietą vynmedžiams sodinti reikia paruošti taip, kad jų šaknys ilgą laiką būtų gerai aprūpinami drėgme bei maisto medžiagomis.

Duobutes reikėtų paruošti iš anksto, apie 50-60 cm gylio ir pločio. Ant dugno supilti geriausią žemę, įdėti perpuvusio mėšlo ar komposto, įberti kalio bei fosforo trąšų ir viską gerai sumaišyti. Pabaigoje įpilti kibirą vandens ir leisti jam susigerti, o duobės krašte įkalti kuoliuką augalo ūgliui pririšti.

Jei dirvožemis rūgštus – būtina iš anksto nurūgštinti. Nepakankamai paruoštoje žemėje vynmedžių šaknys išsidėsto paviršiuje, todėl blogai pasisavinamos maisto medžiagos, sulėtėja augimas.

– Į ką atsižvelgti renkantis vynuogių veisles? Kokios savybės svarbiausios?

– Mūsų klimato sąlygomis lauke geriausia auginti tų veislių vynmedžius, kurių vegetacijos laikotarpis trumpas ir kurie pakenčia ne mažiau kaip 27 laipsnius šalčio. Mažiau atsparius vynmedžius reikėtų auginti šiltnamyje, kad žiemą jų nereikėtų dengti.

Renkantis vynuoges patartina nuspręsti, kokiam tikslui jas naudosite: vyno gamybai, sultims ar desertines. Apsispręsti kokias veisles, ankstyvas ar vėlyvas, rinksitės, kokios spalvos bus uogos, ar jos savidulkės, ar atsparios ligoms.

Šiuo metu Lietuvoje lauko sąlygomis auga daugiau nei 100 atsparių veislių, todėl pasirinkimas pagal kiekvieno poreikius yra nemažas – galima rinktis įvairiausių atspalvių, dydžių, formų, skonių, uogas su kauliukais ar be jų.

– Kokių sąlygų reikia, kad vynmedis derėtų, vestų vaisius?

– Norėdami užsiauginti kultūrinį vynmedį ir gauti maksimaliai naudos, jau pirmaisiais metais turite pradėti jį formuoti. Teisingas formavimas gali užtrukti iki 7 metų.

Neatsparūs ar mažai atsparūs šalčiui vynmedžiai formuojami vėduokline forma be arba trumpu kamienu. Labai atsparios vynmedžių veislės gali būti formuojamos žemu, vidutiniu ar net aukštu kamienu.

Norint kad vynmedžiai reguliariai ir gausiai derėtų, reikia nuolat ir teisingai juos genėti. Pagrindinis genėjimas atliekamas rudenį, nukritus lapams, žaliasis – vegetacijos metu. Rekomenduojama ant ūglių palikti tiek kekių, kad vynmedis galėtų normaliai augti, nuo to priklauso kekių ir uogų dydis, skonis.

Šviesa, šiluma, tinkamas vynmedžių tręšimas bei genėjimas yra pagrindiniai reikalavimai geram ir kokybiškam derliui gauti.

– Kuo vertingos vynuogės?

– Vynuogių uogos – aukštos kokybės maisto produktas, jose gausu mineralinių medžiagų reikalingų žmogaus organizmui. Savo maistinėmis savybėmis vynuogės yra tarp vertingiausių pasaulio augalų.

Vynuogės tūkstantmečiais tarnavo žmogui, puošė jų stalą ir buitį, buvo daugelio pasaulio šalių nacionalinių turtų šaltiniu.

RECEPTAI SU VYNUOGĖMIS

Vynuogių džemas

Reikia: 1 kg vynuogių uogų, 200g cukraus, 0,5 citrinos.

Eiga: Vynuogių uogas atskirti nuo šakelių, nuplauti ir kaitinti kol atsiras sultys. Sudėti cukrų ir gabalėliais supjaustytą citriną. Padidinti ugnį ir virti, pastoviai maišant ir nugriebiant putas, sėklas.

Vynuogių želė

Reikia: 0,5 l vynuogių sulčių, 0,75 l obuolių sulčių, 1 kg cukraus

Eiga: Sumaišyti vynuogių sultis su rūgščių obuolių sultimis, įdėti 500 gr cukraus ir užvirti. Kai cukrus ištirps, sudėti likusį cukrų ir virti ant stiprios ugnies kol išvirs.

Vynuogių padažas

Reikia: 1 kg vynuogių uogų, 30 gr druskos.

Eiga: Neprinokusias vynuogių uogas švariai nuplauti ir sumalti nepažeidžiant kauliukų. Išsunkti sultis, sudėti druską ir palikti kambario temperatūroje 10-12 val. Po to atskirti nuosėdas ir supylus į indelius sandariai uždaryti. Laikyti saulėtoje vietoje. Naudoti galima po 3-4 mėnesių. Tinka prie mėsos patiekalų.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

KOLEKCIJA: Lietuvos vynuogininkų asociacijos valdybos narė Aida Gaigalaitė-Valatkevičienė augina vieną didžiausių vynuogių kolekcijų Lietuvoje – lauke veši apie 70 veislių, atsparių šalčiams, šiltnamyje dar apie 200 veislių.

Aidos GAIGALAITĖS-VALATKEVIČIENĖS nuotr.

FORMAVIMAS: Norint užsiauginti kultūrinį vynmedį ir gauti maksimaliai naudos, jau pirmaisiais metais turite pradėti jį formuoti. Teisingas formavimas gali užtrukti iki 7 metų.

PASIRINKIMAS: Renkantis vynuoges patartina nuspręsti kokiam tikslui jas naudosite: vyno gamybai, sultims ar desertines, apsispręsti kokios spalvos bus uogos.