Iš avių pie­no – ska­niau­si jo­gur­tai

Iš avių pie­no – ska­niau­si jo­gur­tai

Iš avių pieno – skaniausi jogurtai

Pagryžuvyje (Kelmės rajonas) gyvenanti Lina Abada laiko būrelį avių, tarp kurių keturios yra Vokietijos ostfryzų veislės melžiamos ėriavedės ir avinas.

Moteris iš avių pieno gamina užtepėlių, jogurtų, kurių skanauja visa jos šeima.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Vienas avies nepamelši

Pagryžuviškė Lina Abada su šeima – arabu vyru Faisal, dukrelėmis Maja ir Mišele bei sūnumi Danieliumi į savo tėviškę grįžo 2013-ųjų pavasarį, po 20 metų, praleistų Izraelyje.

Moteris pasakojo, jog jos uošviai laiko tris šimtus avių. „Jie nevalgo kiaulienos, vyras – irgi. Todėl ir čia, Lietuvoje, neilgai trukus įsigijome būrelį avių, tarp kurių yra ir keturios melžiamos vokiškos veislės. Faisal moka avimis rūpintis“, – sakė L. Abada.

Pamelžti avis  nėra paprasta. Vienas, pasak ponios Linos, to tikrai nepadarysi. „Avys nenori būti melžiamos, nestovi, ir tiek. Vienas avį turi laikyti, o kitas – melžti. Iš avies daug pieno neprimelši – po puodelį. Izraelyje melžiamos avys kitokios veislės, pieno duoda daugiau, dar ir parduoti lieka“, – sakė moteris.

Linos Abados uošviai turi specialią įrangą, pritaikytą avims melžti. „Artėjančią vasarą uošvis žada apsilankyti pas mus Pagryžuvyje, žada ir mums tokią įrangą sumeistrauti“, – pasakojo pagryžuviškė.

Dvi melžiamas avis L. Abada su vyru įsigijo Zarasuose, kitas dvi pirko Šilalės rajone. Turi ir nemelžiamų avių. Ėriukus parduoda mėsai ir veislei. Ateityje ketina melžiamų avių bandą plėsti.

Kiek moteriai žinoma, Kelmės rajone daugiau niekas melžiamų avių neaugina. Vilniuje yra melžiamų avių veislynas.

Saldus ir riebus – kaip grietinėlė

Iš avių pieno moteris gamina jogurtų, įvairių užtepėlių. Visa šeima mielai valgo dar Izraelyje pamėgtus ir įprastus patiekalus.

Lina Abada sakė, jog jogurtui reikia specialaus raugo – bakterijų. Pagryžuviškė perka natūralų turkišką arba graikišką jogurtą ir jo bakterijas naudoja savo jogurtui. Dar pasūdo, kad skonis būtų įvairesnis. Ėringos avies pienas nebetinka jogurtams gaminti.

Šviežias avių pienas labai tinka  kavai balinti, nes yra saldus ir riebus kaip grietinėlė, septynių–aštuonių procentų riebumo. Užšaldytą pieną galima ilgai laikyti, nes ir atšildžius nepakinta jo skonis ir neatsiskiria riebalai. Iš avių pieno gaminama varškė, sūriai, tik sviestą sunku susukti.

Kitokia negu įprasta, pasak L. Abados, ir melžiamų avių vilna. „Labai graži vilna: balta, lygi, ilgo plauko. Kol kas nukirptą vilną dedu į maišus. Kai susidarys didesnis kiekis, išplausiu ir vešiu, kad suverptų. Gal ką nors reiks nusimegzti?“ – svarstė moteris. Lina Abada yra girdėjusi, jog, kad ir kaip būtų keista, melžiamas avis žmonės dažniausiai laiko ne dėl pieno, o dėl vilnos. Ir dėl mėsos.

Suaugusios melžiamos avys – sunkesnės negu nemelžiamos. Avinai sveria daugiau kaip po 100 kilogramų, avys – iki 70 kilogramų. Melžiamų avių ėriukai labai greitai auga.

„Pernai viena avytė buvo atvesta kovo mėnesį, o rugsėjį, kai pardavėme, jau svėrė 50 kilogramų“, – sakė Lina Abada.

Medį nugraužė kaip ožkos

Pagryžuviškė pasakojo, kad išskirtinės priežiūros melžiamos avys nereikalauja. Kartu su likusiomis mėgsta ėsti avižas, burokus, šieną.

Vasarą avys laikomos aptvare, kuriame auga didelis medis. Lina Abada stebisi, kad, tarytum kokios ožkos, avys smarkiai apgraužė medžio kamieną.

Autorės nuotr.

AVYS: Pagryžuviškė Lina Abada avis laiko ne tik dėl mėsos, vilnų, bet ir dėl pieno. Iš Vokietijos ostfryzų avių pieno moteris gamina jogurtus, įvairias užtepėles. Avys – smalsios, jaukios, joms patinka būti glostomoms mažosios Mišelės ir šeimininkės.

ĖRIUKAS: Būrelyje avių – nedidelis ėriukas, nesitraukiantis nuo motinos. Suaugusios avys mažylio neskriaudžia.

Redakcijos archyvo nuotr.

ATEITIS: Į tėviškę iš Izraelio su šeima sugrįžusi Lina Abada čia kuria savo ateitį.