
Naujausios
Iš pirmojo rabarbarų derliaus – saldainiai
Girnikuose (Kelmės rajonas) daržoves auginantis ūkininkas Algimantas Vaupšas jau sulaukė ir pirmojo derliaus – rabarbarų. Šviežius, nesmulkintus kotus ūkininkas parduoda Babtų sodininkystės ir daržininkystės institutui, kuriame gaminami rabarbarų saldainiai pastilės.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Ūkininko Algimanto Vaupšo daržovių ūkyje rabarbarai užima nedidelę dalį. Tačiau ši daržovė pirmoji duoda derlių. Antrus metus rabarbarų kotus ūkininkas parduoda Sodininkystės ir daržininkystės institutui Babtuose, jame gaminami rabarbarų saldainiai pastilės.
„Pats savo užaugintų rabarbarų saldainių dar neragavau, tik mačiau laidą apie gaminimą“, – šypsojosi ūkininkas. Rabarbarų, kaip ir kitų vaisių, uogų, daržovių pastilėse – minimaliai cukraus, tačiau daug maistinių medžiagų ir vitaminų. Tokios pastilės tinka vaikams irį suaugusiems, vertinantiems sveiką gyvenseną.
Algimantas Vaupšas pasakojo, jog šiuo metu rabarbarų kotai – patys maistingiausi. Juos sveika valgyti šviežius, užšaldyti žiemai. Rudenį rabarbarai dar sykį pjaunami, tačiau tuomet jų kotai būna kietesni, mažiau sultingi.
Rabarbarus ūkininkas pradėjo auginti maždaug prieš aštuonerius metus. Daug laiko, pasak A. Vaupšo, prireikė, kol su šia daržove susidraugavo, išmoko tinkamai ją prižiūrėti ir gauti geriausią derlių.
„Pradžioje augindami pastebėjome, jog pavasarį rabarbarus puola kenkėjai. Rabarbarai – pirmasis po žiemos pradedantis vegetuoti augalas, todėl ir apninka vabalais. Tenka kenkėjus naikinti. Išbandėme labai daug ir įvairių trąšų, kol radome tinkamas. Mūsų rabarbarai – vešlūs, stambiakočiai, nors šiaip rabarbarų plotas sumažėjo. Per laiką dalis rabarbarų kelmų sumedėjo, paseno“, – pasakojo A. Vaupšas. Rabarbarai, ūkininko teigimu, mėgsta drėgmę, gerai įdirbtą, derlingą, puveningą priesmėlį arba priemolį. Jei trūksta drėgmės, prastesnis būna ne tik rabarbarų derlius, bet ir kotai tampa kieti, įgauna net kartumo.
Rabarbarus galima dauginti senoviškai, išskaidžius kelmus, tačiau, norėdamas gauti geresnę, grynesnę veislę, ūkininkas juos augina iš hibridinių sėklų. Pirmieji rabarbarai išauginti iš vokiškų sėklų. Vokiškų rabarbarų kotų spalva – rausva, kitokia negu žaliakočių lietuviškų. Iš savų rabarbarų sėklų A. Vaupšas dar nebandė šių daržovių dauginti. Rabarbarai šiuo metu gražiai žydi, brandina sėklas.
Mokslininkai yra nustatę, jog rabarbarus pirmieji pradėjo auginti kinai maždaug prieš 5000 metų. Europoje rabarbarai paplito apie XVIII amžiaus vidurį. Tačiau Lietuvoje, ūkininko Algimanto Vaupšo žiniomis, nėra daug rabarbarų augintojų. Po vieną kitą kelmelį žmonės užsiaugina savo stalui.
Daržovių augintojas Algimantas Vaupšas visų augalų sėją baigė praėjusį penktadienį.
Apie šešių šimtų hektarų plote kaip įprastai auginami kopūstai, morkos, burokėliai, bulvės, kitos daržovėmis. Šiemet pasėjo ir naujos kultūros – krapų. Daugelį daržovių ūkininkas perdirba savo ceche.
Autorės nuotr.
DERLIUS: Algimantas Vaupšas augina vokiškus rabarbarus labai stambiais, rausvais kotais, iš kurių Babtų institutas gamina saldainius.
RABARBARAI: Rabarbarus ūkininkas pradėjo auginti maždaug prieš aštuonerius metus, tačiau tik neseniai „susidraugavo“ su šia kultūra.