
Naujausios
Iškepti šakotį – atsakingas malonumas
Burbaičiuose (Kelmės r.) gyvenantis Steponas Bagočius – profesionalus virėjas konditeris, labiausiai mėgstantis kepti šakočius.
Nors vyriškis pagal savo profesiją jau senokai nedirba per šventes būtinai šakočiu namiškius ir svečius pradžiugina.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Iš Užvenčio kilęs, dabar su šeima kitame Kelmės rajono gale, Burbaičiuose gyvenantis Steponas Bagočius jaunystėje ilgokai svarstė, kurią profesiją – mechaniko ar virėjo – pasirinkti. Ir nė kiek nesigaili baigęs Raseinių konditerijos mokyklą, džiaugiasi išmokęs profesionaliai gaminti.
„Per dvejus metus daug sužinojau, išmokau: ir kaip mėsiškus, ir kaip saldžius patiekalus gaminti. Kadangi mokykla buvo konditerijos, labiausiai mokė kepinių. Pirmasis savarankiškas kepinys buvo paprastas meduolis“, – prisiminė vyriškis.
Pirmoji šeimininkavimo mokytoja buvo Stepono mama. „Per karą mano močiutė, mamos mama, gyvenusi Pavandenėje, už kelių kilometrų nuo Užvenčio, išslapstė dvi paaugles žydaites. Merginos išmokė pagal žydiškas tradicijas „nendziavoti“ (farširuoti) lydeką, kitokių savų skanumynų. Vėliau ir aš pramokau iš savo mamos, pravertė“, – sakė S. Bagočius.
Jis užaugo tarp šešių brolių ir seserų. Konditerijos mokslus pasirinko ir abi vyresnės seserys.
Dešimtmetį S. Bagočius dirbo Kelmėje: kepė garsiąsias pynes, kitokius pyragus. Buvo vienintelis kepėjas tarp moterų ir vyrų, kuriam buvo patikėta kepti ir šakočius.
„Iš karto senojoje kepyklėlėje šakočiams kepti neturėjome specialios krosnies, tik kūrenamą malkomis. Sudėtingą kepinį kepti išmokė kepyklėlės vedėjas Ruibys“, – pasakojo virėjas.
Dabar, kai iškepė ne vieną dešimtį šakočių, Steponui viskas aišku. O iš pradžių buvo visko. Pirmasis iškeptas šakotis sulūžo, sutrūko tik nuo volo nuimtas. Per daug pridėjo grietinės, todėl šakotis iškepė per trapus. „Viršininkas leido pasidalinti, į namus netinkamo parduoti kepinio parsinešti. Šeimyna prisisaldino iki soties. Dukros buvo dar mažos, labai jas pradžiuginau“, – šypsojosi S. Bagočius.
Vienas iš svarbiausių dalykų, pasak šeimininko, ir yra paruošti tinkamą tešlą, iki reikiamos konsistencijos išplakti kiaušinių baltymus. Per mažai išplaksi – blogai, per daug – irgi negerai. Vienu metu plakami tik penkių kiaušinių baltymai, tiek pat trynių maišoma su cukrumi. Svarbu nepadauginti ir nepamažinti grietinės.
4 kilogramų šakočiui reikia 70 kiaušinių, po kilogramą sviesto ir grietinės, po kilogramą 200 gramų miltų ir cukraus, vanilinio cukraus. Tinkamiausi naminiai kiaušiniai, sviestas – atvirkščiai, iš parduotuvės. Naminis netinka, nes yra per riebus. Tešlai paruošti sugaišta visą valandą. „Bet procesas labai įdomus“, – aiškino S. Bagočius.
Kai jau tešla paruošta, prasideda ilgai trunkantis šakočio kepimas. Apie dvi valandas tenka didžiuliame karštyje išstovėti, tešlą ant elektra sukamo volo pilti. Kepėjas yra net rankas nuplikęs iki raudonumo.
Kai pradeda „augti ragai“, visas karštis į šakotį pereina. Kad „ragai“ būtų daugmaž vienodi, vienas kitam netrukdytų, tenka juos žirklėmis karpyti.
„Pavargstu, kol iškepu, bet galutinis rezultatas visus vargus atperka. Gražu net žiūrėti į savo darbą. Mano iškeptas šakotis puikiausiai tinkamas tris mėnesius, tik sausoje vietoje jį reikia laikyti“, – sakė S. Bagočius.
Autorės nuotr.
Steponas Bagočius sakė, jog norint iškepti gražų ir skanų šakotį, reikia ilgai mokytis, bandyti, turėti daug kantrybės.
Reikia mokėti iškeptą šakotį nuo volo nuimti, kad nesulūžtų, neįtrūktų.
Redakcijos archyvo nuotr.
Praėjusių metų rajono žemdirbių šventei Steponas Bagočius iškepė didžiulį šakotį.