Kaip pasigaminti na­mi­nių sal­dai­nių

Kaip pasigaminti na­mi­nių sal­dai­nių

Kaip pasigaminti naminių saldainių

Turbūt nėra pasaulyje tokio krašto, kuriame nuo senų senovės nebūtų gaminami saldainiai. Manoma, jog prieš daugiau nei tris tūkstančius metų egiptiečiai maišė figas ir riešutus su medumi – taip ir atsirado pirmieji pasaulyje saldainiai. Cukraus tuo metu dar nebuvo.

Rytuose saldainius gamindavo iš migdolų ir datulių, o senovės Romoje virdavo riešutus ir aguonų grūdelius su medumi, paskui apibarstydavo sezamų sėklytėmis.

Iki XX amžiaus namuose gaminant saldainius dažniausiai buvo naudojamas klevų, kartais beržų sirupas, melasa (klampus skystis, gaunamas iš cukranendrių) ir medus. Pridėję vilkdalgio šaknies ir imbiero glazūros, smaližiai gaudavo puikius ledinukus.

Saldainiai su vaisiais

Džiovintus abrikosus ir riešutus (lygiomis dalimis) sumalkite elektriniu maišytuvu ir gerai sutrinkite su medumi. Nulipdykite saldainius ir apvoliokite kakavoje.

Kitam nesudėtingam receptui reikės 100 g pieno miltelių, 130 g kondensuoto pieno, 6 šaukštų cukraus pudros. Viską gerai sumaišykite ir formuokite saldainius. Į kiekvieną per vidurį įdėkite bet kokį riešutą arba raziną, džiovintą slyvą ar abrikosą. Tada saldainius apipilkite glazūra ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

Šokoladinę glazūrą ruoškite taip: 8 šaukštus cukraus, trečdalį pakelio sviesto, 3 šaukštelius kakavos ir 3 šaukštus pieno sumaišykite ir virkite ant silpnos ugnies 5-7 minutes.

Šokoladinės uogos

Šokoladinę glazūrą galima naudoti ir kitokiems gardumynams, pavyzdžiui, saldainiams iš uogų.

Jums reikės pusės kilogramo uogų, 2 stiklinių cukraus pudros ir 2 suplaktų kiaušinių baltymų.

Uogas (vyšnias, spanguoles, vynuoges – bet kokias) nuplaukite, apdžiovinkite (ant rankšluosčio), apvoliokite kiaušinių plakinyje, po to – cukraus pudroje.

Iš anksto pakaitinkite (iki 70-80 laipsnių C, po to išjunkite) orkaitę ir saldainius šiek tiek apdžiovinkite. Tada užpilkite šokolado glazūros.

Tokius receptus galite kūrybiškai papildyti ir patys įvairiausiais ingredientais: riešutais, cukatomis, cinamonu, kava.

Angliški irisiukai

60 vienetų reikės 230 g sviesto (nesūdyto), 250 g granuliuoto cukraus, šaukštelio šviesaus kukurūzų sirupo, žiupsnelio druskos, 85 g migdolų.

Kepimo skardą ištepkite sviestu. Puodelyje sumaišykite sviestą, cukrų, druską ir sirupą, dėkite ant ugnies (vidutinio kaitrumo) ir virkite apie 4 minutes. Tuomet dėkite migdolus ir virkite dar 7 minutes, kol masė įgaus rusvą atspalvį.

Gautą masę supilkite į skardą, išlyginkite ir leiskite atvėsti. Kai sutvirtės, sulaužykite mažais gabaliukais.

(bus daugiau)

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

LEDINUKAI: namuose galima pasigaminti ir ledinukų. Juk tai – vandens ir cukraus mišinys. Svarbiausia – tinkamas santykis ir sugebėjimas šį „santykį“ tinkamai (iki tinkamos temperatūros) pakaitinti.