
Naujausios
Klevai kaip niekad dosnūs sulos
Šiemet vasario pradžioje į Lietuvą užplūdusi pavasariška šiluma ir drėgmė budina žemę – kaip niekad anksti ir labai gausiai pradėjo tekėti klevų sula.
Žolininkė Kristina Šilinskienė iš Butkiškės sakė, jog klevų sula – tikras energijos, geros nuotaikos, vitaminų šaltinis: „Gerkite į sveikatą visi, kiek tik širdis geidžia. Atsargesni turėtų būti tik sergantieji cukriniu diabetu, nes klevų sula – labai saldi“.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Per tris valandas – trys litrai sulos
Butkiškėje gyvenanti Kristina Šilinskienė su šeimyna jau skanauja šiųmetinės klevų sulos.
„Paprašiau kaimyno, kad tinkamai pragręžtų medžius, nepakenktų jiems. Per kokias tris-keturias valandas prilašėjo trys litrai klevų sulos. Tiksliau būtų sakyti – pribėgo, nes sula tiesiog teka plona virvele“, – pasakojo.
Gana ankstyvą klevų sulos bėgimą, pasak žolininkės, paskatino dienomis besilaikanti pliusinė temperatūra. Maždaug iki penkių laipsnių įšylantis oras šildo ir klevų kamienus, medžiai pradeda iš žemės traukti vandenį su žmogui reikalingais ištirpusiais vitaminais, mineralais, angliavandeniais.
„Naktį – minusas, dieną – pliusas, ir pasileidžia sula. Kiek ilgai bėgs, irgi priklauso nuo oro. Jei staiga atšils, prasprogs pumpurai, sulos jau nebesulauksime. Jei lengvas šaltukas kaitaliosis su šiluma, ilgiau sula galėsime mėgautis. Klevų sula – pirmoji ir tikroji pavasario pranašė“, – aiškino K. Šilinskienė.
Žolininkės įsitikinimu, klevų sulos skonis priklauso nuo vietos, kur auga medžiai. Ponios Kristinos tėvai gyvena Akmenės centre, ten yra ir senų klevų. Bet žolininkei Butkiškės kaimo klevų sula gardesnė už miestietiškąją. K. Šilinskienė svarstė: gal sulos skoniui įtakos turi dirva, aplinka?
Klevų sula raugti netinka
Žolininkė vardijo daugybę klevų sulos teigiamų savybių.
Natūralus medžio gėrimas-gryni syvai padeda įveikti nuovargį, kelia nuotaiką, darbingumą, gerina medžiagų apykaitą, stiprina ir valo po žiemos pavargusį, išsekusį, net užsiteršusį organizmą. Tiek klevo, tiek beržo sula labai stiprina vaikus, ypač persirgusius gripu, tirpdo šlapimtakių akmenis, padeda gydyti mažakraujystę, bronchitą, anginą, egzemą ir panašiai. Sula galima net praustis, kad veido oda taptų skaistesnė, sumažėtų įvairių šlakų. Manoma, kad sula padeda mesti svorį.
Klevų suloje yra apie 4 procentai vynuogių cukraus, dar žinomo kaip gliukozė ir fruktozė, todėl sula tinka net saldinti kitus gėrimus arba naudoti vietoje cukraus. Tačiau dėl savo saldumo klevų sulą atsargiai turėtų gerti sergantieji cukriniu diabetu.
Klevų sula naudojama tik šviežia, raugti, konservuoti ji netinka. Šaltai laikoma klevų sula maistinga lieka maždaug tris paras. Nuo senovės žmonės ilgesniam laikui pasiruošdavo tik beržų sulos – laikydavo rūsiuose tiek raugintą, tiek ir konservuotą.
Autorės nuotr.
NAUDA: Žolininkė Kristina Šilinskienė sakė, jog klevų sula labai naudinga žmogui – ne tik gaivi, skani, bet ir kelia nuotaiką, suteikia energijos.
SULA: Šiemet klevai dovanoja kaip niekad daug sulos – per tris-keturias valandas privarva maždaug po tris litrus.