
Naujausios
Levanda: graži, kvapni, skani, valo kūną ir sielą
Vis dažniau Lietuvoje auginama tikroji levanda. Mat ji, nors kilusi iš Viduržemio jūros kraštų, sugeba ištverti mūsiškes žiemas. Levanda priskiriama prie vaistinių augalų. Vartojama kaip prieskonis. Gražūs ir levandos mėlynai violetiniai žiedai.
Botanika
Tikroji levanda – daugiametis iki 70 cm užaugantis puskrūmis. Levanda kilusi iš Viduržemio jūros regiono kalnuotų kraštų. Dabar ji jau auginama daugelyje pasaulio valstybių. Senovėje levandas dėl jų kvapo labai vertino graikai. Tačiau patys neaugino. Mat buvo gandas, kad levandų krūmuose veisiasi nuodingos gyvatės. Todėl levandų žiedų graikai atsiveždavo iš Sirijos, brangiai už juos mokėdavo. Levandų žiedai buvo naudojami kambariams kvėpinti, gydymui. Buvo tikima, kad levandos nuo ligų valo ne tik kūną, bet ir sielą.
Levanda – tankiai šakotas puskrūmis. Jis turi platų šakniastiebį. Sumedėjusios šakos – su stačiais lapuotai žaliais ūgliais. Jų viršūnėse – žiedų varpos, kurios sudarytos iš mažų mėlynai violetinių žiedelių. Iš šių kvapnių žiedelių išgaunamas levandų aliejus, kuris vartojamas medicinoje, kosmetikoje, įvairiose higienos priemonėse. Levandos be eterinių aliejų, dar turi saponinų, rauginių, karčiųjų ir kitų naudingų medžiagų.
Gydymui
Levandų gerbėjai levandas kelia į padanges. Kartais joms suteikia stebuklingų galių.
XIII amžiuje levandas vertino ir gyrė prancūzų parfumerijos gamintojai. Jie skelbė, kad levandos apsaugo nuo choleros, maro ir kitų ligų.
Kai kurie šių dienų keliautojai levandų aliejaus ar džiovintų žiedų pasiima į tolimas keliones. Mat levandos padeda nusiraminti, gerai išsimiegoti net peršokus kelias laiko juostas.
Yra patarimas, jog kelis levandų žiedus reikia pakišti po paklode. Neva tokioje lovoje miegantys sutuoktiniai niekada nesipyksta.
Patariama ant darbo stalo laikyti džiovintų levandų žiedų puokštelę. Žiedų kvapas padės susikaupti, saugos galvą nuo skausmų.
Levandų vonia padeda įveikti nuovargį, atpalaiduoja raumenis po sunkių darbų.
Tvirtinama, kad levandų arbata gelbsti, kai pučia vidurius. Ši arbata įveikia kai kuriuos skrandžio ir žarnyno negalavimus. Gilesnis ir geresnis miegas būna, jeigu prieš miegą išgeriama levandų arbatos su medumi.
Sutariama, kad levandos tikrai pasižymi raminančiu, spazmus atpalaiduojančiu ir antiseptiniu poveikiu. Aromaterapijoje levanda vartojama nuo įtampos, migrenos, miego sutrikimų.
Levandų aliejui daug auginama Prancūzijoje – Provanse. Dabar gero levandų aliejaus padaroma ir Bulgarijoje, Moldovoje. Vertingiausias aliejus būna iš žiedų, kurie surenkami liepą. Iš 120 kg žiedų gaunama apie kilogramą aliejaus.
Šį aliejų galima naudoti ir nedideliems įdrėskimams, sumušimas, nudegimams, vabzdžių įkandimams gydyti.
Ant pagalvės užlašinus levandų aliejaus, būna saldesnis miegas. Tvirtinama, kad efektyvesnis būna masažai, jeigu jų metu naudojamas eterinis levandų aliejus. Po tokių masažų pasitaiso nuotaika, geriau miegama.
Tačiau apie levandą yra ir prieštaringų nuomonių. Nors žolininkai ir aromaterapijos specialistai levandas naudoja daugeliui ligų gydyti, tačiau ne visi poveikiai yra patvirtinti. Skelbiama, kad klinikiniais tyrimais yra nustatyta tik levandų nauda gydant nemigą ir plaukų slinkimą.
Perspėjama, kad levandos be gerųjų medžiagų turi ir medžiagų, kurios gali suketi ir nepageidaujamų poveikių. Ypač vartojant su kitomis vaistažolėmis ar vaistais, levandos gali sukelti alergiją. Gali net supykinti, sukelti galvos skausmą, drebulį. Todėl gydantis levandomis reikia pasitarti su vaistininku ar gydytoju.
Maistui
Jaunus levandų ūglius galima skinti iki žydėjimo ir vartoti kaip prieskonį. Tačiau daug kvapnesni žiedai, tad geriau palaukti, kol levandos ims žydėti. Žiedynai vaistams ir prieskoniams pjaunami, kai prasiskleidžia viduriniai varpos žiedai. Varpos pakabinamos džiūti. Sudžiuvus, žiedai nubraukiam ir laikomi sandariuose induose.
Tiek lapai, tiek žiedai tinka įvairiems troškiniams, mėsos ir žuvies patiekalams. Levandos tinka ir saldiems patiekalams. Levandas patiekalams paskaninti galima maišyti su raudonėliu, baziliku, rozmarinu, šalaviju, čiobreliu, pankoliu. Tačiau levandos karstelėjusios, todėl jų į patiekalus daug dėti nereikia.
Mėgstantiems mėtų arbatą, patariama į puodelį įmesti ir levandos šakelę. Arbata bus daug kvapnesnė.
Verta levandų susidžiovinti ir tiems, kurie neketina jomis gydytis ar patiekalus pagardinti. Džiovintų levandų maišelį reikia pakabinti drabužių spintoje. Teigiama, kad levandų kvapas atbaido kandis. Jeigu kandžių levandos ir neišgąsdins, tai bent drarbužiai skaniai kvepės.
Patariama levandas sodinti greta rožių. Taip sukuriami ne tik įdomūs spalvų derinai, bet levandos savo kvapu atbaido nuo rožių amarus.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
LEVANDA: gražūs, kvapnūs ir vertingi šio augalo žiedai.