
Naujausios
Lietuvišką maistą vertino kanadiečiai
Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus kulinarai pagamino dešimt lietuviškų patiekalų pagal knygutėje „Šiaulių krašto mėgstamiausi patiekalai“ nurodytus receptus. Šis leidinys skirtas NATO oro policijos misiją vykdantiems kariams. Visus dešimt patiekalų šį kartą išbandė kanadiečiai, ateityje prie stalo sės ir portugalai.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Įvertino skonį
Į degustacijos vakarą atgužėjo dvi dešimtys šiuo metu NATO oro policijos misiją atliekančių Kanados karių. Prieš ragaujant patiekalus, maistą palaimino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.
Svečius aptarnavo jaunieji barmenai – ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus mokiniai.
Pirmiausia svečiai ragavo duonos giros. „Kas čia plaukioja?“ – pamatę stiklinėje raziną, teiravosi kanadiečiai. Jiems gira pasirodė gaivus, kelių sluoksnių gėrimas: pradžioje juntama gaiva, vėliau – stipresnis skonis.
Klausimą apie girą turėjo ir Šiaulių vyskupas. „Ar išgėrus šią girą bus galima vairuoti?“ – juokdamasis teiravosi E. Bartulis.
Ragaudami įdarytus kiaušinius svečiai svarstė, kad šiam patiekalui tiktų aštrumas – paprika ar aitrusis pipiras. Kanadiečiams kiek keistas pasirodė mėsos ir kiaušinio derinys, bet skonis patiko.
Naminės salotos (balta mišrainė) kanadiečiams priminė bulvių salotas. Tik ingredientai bulvių salotoms pjaustomi didesniais kubeliais. Svečiai gyrė, kad mišrainė – ne per riebi, nepadauginta majonezo.
Daugiausiai komplimentų sulaukė kepsnys „Šiauliai“. „Skaniausias patiekalas pasaulyje! Tokios skanios mėsytės dar niekada nevalgiau“, – gyrė E. Bartulis.
Ragaudami bulvinius blynus, kanadiečiai nepabijojo dėtis ir grietinės, ir spirgučių.
Saldi džiovintų vaisių sriuba svečiams kiek priminė vaisių salotas, tik vaisių salotos būtų tirštesnės. Svečiai siūlė į sriubą įdėti citrinos.
Medaus kisielius vyskupui sukėlė prisiminimų apie avižų kisielių. „Jei svečius juo pavaišintume, manytų, kad už atgailą“, – juokėsi E. Bartulis.
Po kisieliaus ant stalų vienas po kito keliavo desertai: meduolis „Medauninkas“, lietuviški keksiukai ir mieliniai žagarėliai.
Idėją pasiūlė karys
„Kur galima įsigyti lietuviškų patiekalų receptų knygą anglų kalba?“ – viename iš susitikimų su Šiaulių miesto meru Justinu Sartausku pasidomėjo NATO misiją atliekantis karininkas.
Taip kilo mintis išleisti populiarių receptų knygą lietuvių ir anglų kalbomis. Leidinio leidybos ėmėsi ŠPRC Prekybos ir verslo skyrius.
Pasak skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, pedagogai populiariausius patiekalus rinko kartu su savo mokiniais. Visi patiekalai išbandyti, todėl proporcijos, gaminimo procesas pateikti labai tiksliai.
Renkant receptus atsižvelgta, kad savose šalyse kariams nekiltų problemų dėl ingredientų.
Leidinyje publikuojami 28 patiekalų receptai: šaltų užkandžių, karštų patiekalų, sriubų, gėrimų ir kepinių.
Dvikalbės receptų knygos tiražas – 1000 egzempliorių. Knyga įteikiama misiją baigusių šalių kariams. Pirmieji ją gavo britai ir lenkai.
Jono TAMULIO nuotr.
DEGUSTACIJA: Kanadiečiai noriai ragavo lietuviškus patiekalus.
GAMYBA: ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus moksleiviai sparčiai sukosi virtuvėje.
APTARNAVIMAS: Svečius aptarnavo jaunieji barmenai.
DESERTAS: Pyragas „Medauninkas“ gaminamas iš meduolinės tešlos.
KEKSIUKAI: Lietuviški keksiukai – ir patrauklūs, ir gardūs.
Kepsnys „Šiauliai“
NUGALĖTOJAS: Kepsnys „Šiauliai“ tapo degustacijos favoritu.
1 porcijai reikės:
70 g kiaulienos (nugarinės),
7 g miltų,
1 kiaušinio,
100 g riebalų kepimui.
Įdarui:
30 g karšto rūkymo šoninės,
20 g morkų
3 g česnako.
Garnyrui:
100 g virtų apkeptų bulvių,
50 g šviežių agurkų,
50 g šviežių pomidorų,
arba
50 g marinuotų agurkų,
50 g konservuotų žirnelių.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite porcijiniais gabalais, išmuškite, pabarstykite pipirais ir druska. Ant paruoštos mėsos vienodu sluoksniu dėkite įdarą. Darykite cilindro formos pusgaminį. Pavoliokite kiaušinio plakinyje ir miltuose (galima pavolioti džiūvėsėliuose) ir kepkite riebaluose.
Įdaras: Karšto rūkymo šoninę ir virtas morkas supjaustykite mažais kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite, įberkite druskos, pipirų. Viską gerai išmaišykite.
Kepsnį „Šiauliai“ patiekite su virtomis ir apkeptomis bulvėmis, supjaustytomis skiltelėmis, pabarstytomis žalumynais (krapais, petražolėmis).