
Naujausios
„Mokėti vaišinti – menas, mokėti vaišintis – labai didelis menas“
Taip sakė į edukacinį užsiėmimą Kelmės kultūros centre pakvietusios Kelmės profesinio rengimo centro profesijų mokytojos Lina Gorienė ir Asta Gedvygienė.
Artėjančių švenčių proga jos supažindino su stalo kultūra: įrankių paskirtimi, stalo serviravimu, servetėlių lankstymu ir stalo puošyba.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Staltiesės – ir rankoms nusivalyti
„Vaišės turėtų būti vertinamos ne pagal patiekalų asortimentą, bet pagal gerą jų skonį, gražų pateikimą, stalo papuošimą, jaukią aplinką, giedrą nuotaiką, malonų poilsį“,– pažymėjo profesijų mokytojos Lina Gorienė ir Asta Gedvygienė.
Pirmiausia jos papasakojo apie staltieses, kurios atsirado maždaug XIV amžiuje. Pirmosios staltiesės buvo didelės, iš paprastos drobės be papuošimų ar puošnumo, jas užtiesdavo ant stalo iki pat žemės. Staltiesės tuo metu atliko ir rankšluosčio ar nosinės funkcijas.
Servetėlės pradėtos naudoti XV amžiuje.
„Jeigu kalbėtume juokais, pirmosios servetėlės buvo aplinkui stalus per puotas lakstantys ilgaplaukiai šunys, į kuriuos net aukštuomenė drąsiai valydavosi rankas“, – pasakojo A. Gedvygienė.
Viduramžiais servetėlės tapo mažesnės, kad jas būtų galima užkišti už apykaklės. Jos saugodavo puošnius, brangius apdarus nuo maisto ar gėrimų dėmių.
Staltiesėms, servetėlėms tinka įvairios medžiagos. Populiarios šilko, lino, atlaso staltiesės. Vis labiau populiarėja staltiesės su teflonine danga. Į jų vidų nesigeria skysčiai, užtenka juos nuvalyti servetėle.
Reikia mokėti tinkamai staltiesę užtiesti. Staltiesės vidurio linija rodo stalo vidurį. Staltiesės vidurio linijos nebūtina išlyginti, nors galima supurkšti vandeniu ir išlyginti. Standžių, iškrakmolytų staltiesių sutvirtinami ir kampai, juos užbraukiant. Staltiesė neturi pasidėti ant kėdžių, iki jų reikia palikti 30–40 centimetrų.
Kvadrato formos staltiesės stalui suteikia išskirtinį akcentą. Furšetinio stalo staltiesė turi būti ilga, apie 5 centimetrai nuo žemės, iš dviejų dalių, su vadinamuoju „sijonu“, kuris tvirtinamas atskirai. Dar iškilmingesniam pobūviui galima papuošti kėdes kaspinėliais, drapiruotėmis, raukiniais ir panašiai.
Yra ir staltiesių lankstymo taisyklės. Pirmasis lenkimas – pusiau per staltiesės ilgį, kitas – dar pusiau. Vėlesni žingsniai – pagal šeimininkių norus.
Higieninės servetėlės gali būti ir medžiaginės, ir popierinės, įvairių spalvų. Kuo proga iškilmingesnė, tuo servetėlės turėtų būti šviesesnės. Atsisėdus prie stalo, servetėlė išlankstoma ir padedama ant kelių arba kairėje lėkštės pusėje. Vyras servetėlę deda ant kairio kelio. Jei bus patiekalų, valgomų be įrankių, servetėlių reikia padėti bent porą.
„Servetėlė žymi vietą, kur jums bus atneštas ir padėtas valgis. Jei tenka trumpam išeiti, servetėlę paliekame ant kėdės. Medžiaginę – kairėje pusėje, popierinę – ant savo lėkštės“, – pažymėjo A. Gedvygienė.
Staltiesėlės, servetėlės gali būti tiesiamos ir ant stalo, ir ant staltiesės, maždaug per pirštą nuo stalo krašto. Servetėlės-takeliai dažniausiai tiesiami išilgai per visą stalą.
Vienam žmogui – 80 centimetrų stalo
L. Gorienė supažindino su stalo indais ir įrankiais.
Pati didžiausia – padėklinė lėkštė. Ji dedama priešais kėdę, žymi konkrečią vietą. Šiek tiek mažesnė lėkštė skirta karštam patiekalui. Gilesnė – sriubai. Dar yra sriubos puodeliai, į kuriuos pilami šaltibarščiai, visos tirštos, jūros gėrybių sriubos. Iš puodelio sriubos valgomos desertiniais šaukštais. Ant padėklinės lėkštės sriuba dedama su polėkšte. Tarp lėkščių klojama servetėlė, kad indai nebarškėtų, vienas į kitą liesdamiesi. Karštam patiekalui polėkštė nereikalinga.
Mažiausia – lėkštutė užkandžiams. Dedama lėkštutė duonai. Duona valgoma atsilaužus po gabaliuką nuo riekės.
Patys didžiausi įrankiai – karštam patiekalui. Jie dedami arčiausiai lėkštės, nors karštas patiekalas valgomas paskutinis. Pagal patiekalų eilę pirmiausia valgomi šalti užkandžiai ir sriuba.
Įdomiausi – žuvies įrankiai. Jie skirti žuvies filė atskirti nuo kaulo. Jei patiekiami, pavyzdžiui, žuvies maltinukai, šie įrankiai jau nebetinka.
„Visuomet serviravimas pradedamas nuo lėkštės krašto į išorę, o valgyti pradedame su įrankiais nuo krašto“, – aiškino L. Gorienė.
Vienam žmogui skiriama 80 centimetrų stalo ploto. Pagrindinis patiekalas turi būti prieš valgytoją, toliau lėkštėje – garnyras. Jei kavos puodelis pastatytas dešinėje, tai ir kavą į puodelį reikia iš tos pačios pusės pilti.
Autorės nuotr.
Iškilmingam pobūviui galima papuošti ir stalą, ir kėdes.
Profesijos mokytoja Asta Gedvygienė supažindino su staltiesių ir servetėlių istorija.
„Patys didžiausi įrankiai – karštam patiekalui, jie dedami arčiausiai lėkštės“, – profesijos mokytoja Lina Gorienė pasakojo apie stalo serviravimą, indus ir įrankius.
Ant stalo gražiai atrodo dvispalvė, nesunkiai išlankstoma servetėlė.
Profesijos mokytojos parodė ir sudėtingiau išlankstytų servetėlių.
Kelmiškės mokėsi įvairiais būdais lankstyti servetėles.