
Naujausios
Mokyklų valgyklos dūsta nuo privatininko
Radviliškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tikrindama privačiai įstaigai „Kretingos maistas“ perduotas valdas – rajono mokyklų valgyklas, nuolat randa įvairių pažeidimų.
Vienoje valgykloje vaikai buvo maitinami sausu daviniu. To niekada nėra buvę, kol vaikų maitinimas nebuvo perduotas privatininkui, iš kurio jau pradeda bėgti ir darbuotojai.
Saulius JUŠKEVIČIUS
saulius@skrastas.lt
Sausas davinys
„Šiaulių krašto“ redakcija sulaukė Tyrulių pagrindinės mokyklos moksleivių tėvų skambučio. Susirūpinę tėvai skundėsi, kad praėjo keli mėnesiai, kai iš darbo buvo atleista mokyklos valgyklos darbininkė, o likusi viena virėja ir gamina maistą, ir jį paduoda vaikams, ir plauna indus. Tėvai baiminosi galimo kryžminio užkrato, kai vaikai gali būti apkrėsti nuo nešvarių daiktų.
Paskambinus į Tyrulių pagrindinę mokyklą, paaiškėjo dar "gražesnių" faktų. Pasirodo, vaikams buvo tiekiamas sausas maistas, nes per velykines atostogas iš darbo išėjo ir virėja.
„Kretingos maistas“ pateikė raštą, jog kelias dienas vaikai bus maitinami tik sausu maisto daviniu – bandelėmis, kelių rūšių sausainiais ir sultimis“, – redakcijai sakė mokyklos direktorė Erika Burneckienė.
Valdžiai situacija nežinoma
Apie situaciją Tyrulių pagrindinėje mokykloje redakcija informavo Radviliškio rajono vicemerą Kazimierą Augulį, kurio vadovaujama komisija praėjusių metų rudenį ir pasiūlė Tarybai vaikų maitinimo paslaugas perduoti į privačias rankas.
Žinia apie tris mėnesius dirbusią vieną virėją ir vaikams duodamą sauso maisto davinį vicemerui buvo naujiena.
„Mūsų apie tai niekas neinformavo – nei mokykla, nei maitintojai. Su mumis tai nederinta“, – tesugebėjo pakomentuoti vicemeras ir žadėjo aiškintis situaciją.
Vėliau K. Augulis aiškino, jog mokyklos vadovė, neinformavusi nei Savivaldybės, nei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, visą atsakomybę prisiėmė sau.
Maitintojai teisinasi
Viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ šiaurinio regiono direktorė Rita Venckuvienė teigė, jog virtuvės darbininkei, kuri susirado darbą užsienyje, išėjus iš darbo, virėja buvo likusi viena. Tačiau prieš mokinių atostogas atleidžiama iš darbo pasiprašė ir ji, nes neva irgi susirado darbą užsienyje.
„Mes neturėjome kitos išeities, kaip tik vaikams tiekti sausą davinį, nes niekas iš vietinių gyventojų nepanoro įsidarbinti“, – teigė ji.
Pasak regiono vadovės, mokiniai vėl gaus karštą maistą. Jį gamins valgyklos darbuotojai Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vidurinėje mokykloje. Pagamintas maistas marmituose bus atvežamas į Tyrulius, ten jį vaikams išdalins atvežęs darbuotojas.
Redakcijai pasidomėjus maitinimo situacija Tyrulių pagrindinėje mokykloje, paaiškėjo, jog „Kretingos maisto“ atstovė pasakė ne visą tiesą.
Pagalbinė darbininkė sausio 21 dieną buvo atleista iš darbo, nes buvo mažinami etatai. Priežastis – per mažos mokyklos valgyklos pajamos. Redakcijos žiniomis, iš darbo išėjusi mokyklos virėja ir pagalbinė darbininkė į jokį užsienį neišvažiavo ir kol kas to daryti nesiruošia.
Paliktose lėkštėse – nepaliestas maistas
Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vidurinės mokyklos valgyklai pradėjus gaminti ir vežioti maistą į Tyrulių pagrindinę mokyklą, Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausieji specialistai – maisto produktų inspektoriai Danutė Matijošaitienė ir Gintautas Laurikėnas apsilankė šioje maitinimo įstaigoje.
Tikrintojams įėjus į indų plovimo patalpas, į akis krito ant stalo sukrautos lėkštės su maisto likučiais. Daugumoje lėkščių maistas buvo beveik nepaliestas, kai kuriose likęs garnyras ar salotos. Ir tik vos kelios lėkštės buvo tuščios.
Paklausus vieno iš vaikų, gaunančių nemokamą maitinimą, kodėl net neprisilietė prie maisto, moksleivis tėškė: „Bulkos ir makaronų aš ir namie pavalgau.“
Tikrintojus sudomino pradėti gaminti kepsniai „Klumpė“. Šeši kepsniai jau buvo pagaminti, o dar dešimčiai – išmušta mėsa. Pasvėrus juos, paaiškėjo, jog 10 porcijų išmuštos mėsos trūksta per 50 gramų svorio. Svorio trūko ir jau paruoštuose kepsniuose, kuriuose paniravimui naudojamų džiūvėsėlių kiekis sukėlė abejonių.
Patikrinus šaldytuvus, rasta beveik 15 kilogramų atšaldytos kiaulienos mentės. Paskutinis mėsos galiojimo terminas – tikrinimo diena.
Skundas dėl maitinimo
Radviliškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo skundą ir dėl Sidabravo vidurinės mokyklos valgykloje mokiniams tiekiamo atvėsusio maisto, mažų patiekalų porcijų, neatitinkančio kokybės ir kainos santykio, neskanaus maisto, tvarkos trūkumo. Tarnybos specialistai patikrino ir šią mokyklą.
Pasvėrus karbonadus, jų dydis labai skyrėsi: vienur svorio trūko, kitur jo buvo per daug. Tarnybos specialistus sudomino ir patiekiamų produktų temperatūra. Paaiškėjo, jog pagaminti patiekalai laikomi marmituose, kuriuose neužtikrinama reikiama temperatūra. Reikalavimus atitiko tik žirnių sriubos ir grikių košės temperatūra.
Pasidomėta ir pagalbinėmis patalpomis bei virtuve. Šios prašėsi bent jau kosmetinio remonto.
Virtuvėje, sandėliavimo patalpose nėra įrengtos efektyvios ventiliacijos sistemos. Tualete prie praustuvo pajungtas tik šaltas tekantis vanduo. Kvapas, sklindantis iš tualeto, nosį rietė ir koridoriuje. Daržovių laikymo patalpose dėžės su obuoliais ir apelsinais, bulvių maišas buvo padėti tiesiog ant grindų, o ne ant paaukštinimų.
Elementarios švaros ir tvarkos trūko ir virtuvės patalpose.
Pažeidimų gausa
Nuo praėjusių metų spalio mėnesio Radviliškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino beveik visas rajono mokyklas, kai kurias – net kelis kartus. Ir kiekvieną kartą tikrintojai rasdavo įvairių pažeidimų.
Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės Danutės Matijošaitienės, tiek daug pažeidimų anksčiau nebuvo nustatyta nė vienais metais.
Inspektorė abejojo, ar buvo reikalinga keisti maitinimo tvarką, jei dabar vaikai, net ir socialiai remtini, kai kuriose mokyklose beveik neprisiliečia prie maisto. Anot tikrintojų, kol maitinimo nebuvo perėmę privatininkai, tiek skundų dėl maitinimo niekada nebūdavo. Dabar gi skundžiamasi ne tik dėl suprastėjusios patiekalų kokybės, sumažėjusių porcijų, bet ir dėl gerokai išaugusių kainų.
Esant tokiai situacijai, kyla klausimas: kas svarbiau – tinkamas mokinių, ypač socialiai remtinų, maitinimas ar privataus verslininko kišenė, kuri pildosi iš gana nemenkų nemokamam maitinimui valstybės skiriamų lėšų?
Autoriaus nuotr.
PATIKRINIMAS: Sidabravo vidurinės mokyklos valgykloje patikrinusi mokiniams tiekiamo maisto temperatūrą, Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė (antra iš kairės) nustatė, jog beveik visi patiekalai buvo netinkamos temperatūros.
SVORIS: Pasvėrus 10 porcijų karbonadų, trūko beveik 60 gramų svorio, o vienas iš paruoštų karbonadų „suliesėjo“ daugiau nei 10 gramų.
PATIEKALAI: Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vidurinės mokyklos valgykloje maitinami vaikai beveik neprisiliečia prie „Kretingos maisto“ pagaminto maisto.
MĖSA: Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vidurinės mokyklos valgyklos šaldytuvuose rastos beveik 15 kilogramų mėsos galiojimo laikas baigėsi tikrinimo dieną.
DARŽOVĖS: Sidabravo vidurinėje mokykloje tik mažas kiekis daržovių buvo laikomas ant padėklų, o kitos tiesiog buvo numestos ant grindų, nes nėra padėklų.