Naminio muilo magija

Naminio muilo magija

Naminio muilo magija

Šiaulietė floristė Miglė Plukienė parduotuvėje muilą perka retai, nes išsiverda pati. Kaskart vis kitokį: Kalėdoms – kvepiantį mandarinais ir cinamonu, moterims – su medetkomis ir medumi, šveičiamąjį – su kava arba aguonomis.

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

Vingiuotas kelias link recepto

Miglė juokiasi prisiminusi pirmuosius bandymus pasigaminti muilą namuose: „Dabar žinau, kad iš pirktinio ištirpdyto muilo naminio su priedais nepasidarysi. Bet pirmiausia išbandžiau būtent šį viename žurnale rastą receptą.“

Vėliau dukra Eglė mamai dovanojo knygą apie naminio muilo gamybą. Ir joje aprašytas receptas Miglei netiko, buvo pernelyg sudėtingas.

„Norėdamas pats išsivirti muilui reikiamo šarmo, namus turi paversti beveik chemijos laboratorija. Padauginsi kokio komponento, kils pavojus ne tik paties, bet ir aplinkinių sveikatai“, – glostydama šešiamečio Adomo galvą, sako mama.

Galiausiai floristė atrado lydomą muilo bazę – produktą, kuris idealiai tinka greitai pasigaminti muilą namų sąlygomis. Belieka įdėti norimų priedų.

„Paragaukite“ muilo priedų

– Kaip išsirinkti muilui tinkamus priedus, kad šie nesikirstų tarpusavyje, o vienas kitą papildytų?

– Prieš dėdama bet kokius priedus į muilą, visuomet trumpam užsimerkiu ir įsivaizduoju, koks būtų jų bendras skonis. Žinome, kad apelsinas ir cinamonas dera saldžiuose patiekaluose, todėl tiks į muilą įtarkuota apelsino žievelė su trupučiu cinamono.

Geriame arbatą su citrina ir medumi arba su liepžiedžiais, avietėmis ir medumi, tad kodėl šių ingredientų nepanaudojus muilui?

– Kokius priedus galima dėti į muilą?

– Priklauso nuo fantazijos. Vasarą dėjau net rugiagėlės žiedą. Atrodė įspūdingai. Tinka įvairūs augalai ir jų dalys – lapeliai, žiedlapiai. Žiemai jų galima sudžiovinti. Tinka ir arbatžolės.

Iš vaisių, pastebėjau, geriausiai tinka smulkiai tarkuotos citrusinių – apelsinų, mandarinų, žalios ar įprastos citrinų, laimo, greipfruto – žievelės. Galima į muilą įtarkuoti ir morką, įberti kokoso drožlių.

Kad nusiprausus tokiu muilu rankos būtų švelnios, pravers keletas natūralaus aliejaus lašų. Jų būna įvairių – avokadų, kokosų.

Dėl kvapo galima įlašinti ir eterinio aliejaus, kuris derėtų prie įdėtų ingredientų. Kalėdoms puikiai tiktų pušų aliejus. Aš naudoju eterinius aliejus, nes jie – natūralūs. Galima lašinti ir specialaus aromatinio aliejaus.

Reikėtų vengti stambių ingridientų, jie prausiantis gali užkimšti kriauklę. Visus priedus patarčiau kuo smulkiau sutarkuoti.

– Priedai įvairūs, o muilo bazė – tik viena?

– Ne, jų būna trijų rūšių – skaidri, balta su ožkos pienu ir gelsva, ekologiška. Įspūdingiausiai atrodo iš skaidrios muilo bazės pagaminti muilai, nes jų ingredientai geriausiai matomi.

Vaikiškam muilui rekomenduočiau ekologišką. Į ekologišką muilo bazę labai tinka dėti smulkintų avižinių dribsnių ir pusę šaukštelio medaus: turėsite tikrai natūralų produktą. Ryškesnių spalvų ingredientai išsiskirs ir baltoje muilo bazėje.

– Toks muilas gali būti puiki dovana ne tik Kalėdoms, bet ir kokia kita proga?

– Žinoma. Man patinka trumpam pasijusti ragana, kai pagaminusi muilą, sugalvoju jam pavadinimą. Jį užrašau ant lapelio, čia pat išvardiju visus ingredientus, supakuoju, ir dovana paruošta.

Pavyzdžiui, muilą su moteriškomis žolelėmis – medetkomis, rasakila, notrele – galima pavadinti „Moters kerai.“

Giedriaus BARNAUSKO nuotr.

PAKAVIMAS: Miglės Plukienės dešinėje rankoje – dėžutėje supakuotas muilas, kairėje – suvyniotas į celofaną.

PRIEDAI: Muilo priedų įvairovė – kiekvienos šeimininkės reikalas. Jei rankų darbo muilo kurį laiką žadate nenaudoti, patepkite jo gabalėlį spiritu, taip šis ilgiau nepraras aromato.

MUILAS: Rankų darbo muilas su medetkų žiedeliais, puse šaukštelio medaus, natūraliu argano ir eteriniu bergamoto aliejumi.

BAZĖ: Muilo bazė būna trijų rūšių – skaidri, balta su ožkos pienu ir gelsva, ekologiška.


Muilas savo rankomis – per pusvalandį

1. Didesniame puode užvirinkite vandenį. Į jį įstatykite mažesnį puoduką, į kurį susmulkinkite norimą kiekį muilo bazės (naudojome skaidrią). Standartinis muilo gabaliukas – 100 gramų. Tiek muilo bazės ir dedame, nors galima gaminti ir perpus mažesnius gabalėlius. Neleiskite muilo bazei užvirti, nes ji ims putoti, o stingdamas muilas liks su puta.

2. Į išsilydžiusią muilo bazę įlašinkite maždaug po 6 lašus pasirinko eterinio ir natūralaus aliejaus. Naudojame žalios citrinos eterinį aliejų ir natūralų avokadų aliejų.

Įdėkite norimų priedų. Dedame smulkintos žalios citrinos žievelės ir aguonų sėklų.

3. Viską gerai išmaišykite. Formelę ar formeles, į kurias pilsite masę, prieš tai patepkite aliejumi (Miglė naudoja alyvuogių aliejų). Supilkite masę į formelę ar formeles.

Miglė pataria pataupyti ir neskubėti pirkti specialiai muilui gaminti skirtų formelių. Ji naudoja metalines ir plastikines dėžutes nuo saldainių, taip pat tinka nedideli keramikiniai indai, įvairios vaikiškos formelės – smėlio žaislai, formelės keksams kepti.

Jei norite vienu kartu pagaminti daugiau muilo, didesnį masės kiekį pilkite į skardą. Šiai sukietėjus, muilą formine pjaustykle supjaustykite į gabalėlius.

4. 20 minučių palikite masę formelėje ir leiskite jai sustingti. Atsargiai peiliu atlaisvinkite kraštelius, kad šie atkibtų. Muilo gabalėlis gražiai iškris.

Pakuotė turi spinduliuoti šilumą

Anot M. Plukienės rankų darbo muilo pakavimas, jei jį ruošiatės dovanoti, nėra mažiau svarbus nei pats produktas. „Jis taip pat turi spinduliuoti šilumą“, – neabejoja floristė.

Ji siūlo du rankų darbo muilo pakavimo būdus – su dėžute ir be jos. „Dažnai išmetame įvairias dėžutes, jas išradingai galima dar kartą panaudoti. Puikiai tinka paprastos, rudos nuo šiaudelių ar duoniukų“, – rekomenduoja pašnekovė.

Į kartono dėžutę įdėkite truputį šieno, ant jo patieskite gabalėlį celofano plėvelės, kad muilas nesiliestų prie šieno. Į tą pačią plėvelę susukite dėžutę su muilu ir iš galų užriškite rafija – juostele iš natūralių gamtinių medžiagų (kokosinės palmės plaušų).

Muilą galima pakuoti ir tiesiai į celofaną, be dėžutės. Susukite muilo gabalėlį ir taip pat rafija suriškite iš galų, kaip saldainį.