
Naujausios
Naudingi gudobelių obuoliukai
Net po šalnų ar šalčių ant belapių gudobelių dar raudonuoja gudobelių vaisiai. Skanūs švieži Vertingi džiovinti ar kitaip paruošti. Ne tik gudobelių vaisiai, bet žiedai bei lapai turi gydomųjų savybių.
Vaistai iš gamtos
Vaistininkas ir vaistinių augalų žinovas Juozas Vasiliauskas savo knygoje „Gamtos vaistinė“ rašo: gudobelės gydo padažnėjusį širdies plakimą, neurozę, sutrikusį miegą, padidėjusį kraujo spaudimą. Nuo gudobelių preparatų gerėja savijauta, normalėja kraujo spaudimas, mažiau skauda galvą, nebeūžia ausyse, sumažėja cholesterolio kraujyje, palengva normalizuojasi elektrolitai, krešumas, gerėja miegas. Tvirtinama, kad gudobelių preparatai veikia švelniai, todėl profilaktiškai tinka pagyvenusiems žmonėms. Suprantama, rimčiau susirgus, būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Yra daug įvairių pagyrimų gudobelėms. Todėl verta su šiais augalais artimiau susipažinti.
Erškėtinių šeimos augalai
Gudobelės – erškėčių giminės, tad būna dygliuotos. Lietuvoje savaime auga 4 rūšys: vienapiestė, miškinė, šlaitinė, grauželinė. Vaistams tinka visos savaime augančios gudobelės.
Labiausia pažįstama vienapiestė gudobelė. Tai krūmas ar net medis iki 5 metrų aukščio.
Dygliai 1 centimetro, nors kartais jų visai nebūna. Žydi gegužę ir birželį. Rugsėjį sunokina 0,7–1 cm ilgio elipsiškus rusvus ar raudonus vaisius. Vienapiestės gudobelės auga upių šlaituose, pakriaušėse, miškuose, pamiškėse, krūmuose. Dažnai auginamos parkuose, soduose, gyvatvorėse. Paplitusi visoje Lietuvos teritorijoje.
Į vienapiestę gudobelę panašios miškinė ir šlaitinė gudobelės.
Labiausiai iš savo sesių išsiskiria grauželinė gudobelė. Mat ji užaugina stambesnius – net iki 2 cm skersmens vaisius. Grauželinės gudobelės ypač dekoratyvios, todėl auginamos sodybose. Nors pasitaiko ir sulaukėjusių.
Vertė
Pasak žolininkų, gudobelių žiedai turi sukaupę daugiau naudingų medžiagų nei vaisiai. Nors vertingi ir vaisiai, nes jie turi tokių medžiagų, kurių nėra žieduose. Įvairių vaistinių medžiagų yra ir lapuose.
Rudenį sveikiausia valgyti šviežius gudobelių vaisius. Tik su saiku. Vienu ypu – ne daugiau kaip stiklinę, nes kas per daug širdžiai gali nepatikti. Šviežių vaisių žiemai galima užsišaldyti. Galima susidžiovinti. Galima ir gudobelių antpilą pasidaryti.
Antpilo receptas
Gudobelių vaisius reikia užpilti degtine. Pavasarį tokio pat antpilo galima pasidaryti degtine užpylus gudobelės žiedus. Laikoma, kol antpilas įgyja šviesių šiaudų spalvą. Tada antpilas nukošiamas. Geriama po 30 lašų tris kartus per dieną, praėjus pusvalandžiui ar valandai po valgio. Užgeriama šiltu vandeniu Gydymosi kursas – 1–3 mėnesiai. Pasak liaudies medicinos žinovų, toks antpilas naudingas po miokardo infarkto, esant kraujagyslių spazmams. Žinovai žinovais, tačiau priminsime dar kartą, kad dėl gydymosi reikia tartis su gydytoju ar vaistininku. Beje, vaistinėse be jokių receptų galima įsigyti gudobelių tinktūros.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
GRAUŽELINĖS GUDOBELĖS VAISIAI– vertingi kaulavaisiai.
GUDOBELĖS ANPILAS geriamas lašais.