Naudingi gu­do­be­lių obuo­liu­kai

Naudingi gu­do­be­lių obuo­liu­kai

Naudingi gu­do­be­lių obuo­liu­kai

Net po šal­nų ar šal­čių ant be­la­pių gu­do­be­lių dar rau­do­nuo­ja gu­do­be­lių vai­siai. Ska­nūs švie­ži Ver­tin­gi džio­vin­ti ar ki­taip pa­ruoš­ti. Ne tik gu­do­be­lių vai­siai, bet žie­dai bei la­pai tu­ri gy­do­mų­jų sa­vy­bių.

Vais­tai iš gam­tos

Vais­ti­nin­kas ir vais­ti­nių au­ga­lų ži­no­vas Juo­zas Va­si­liaus­kas sa­vo kny­go­je „Gam­tos vais­ti­nė“ ra­šo: gu­do­be­lės gy­do pa­daž­nė­ju­sį šir­dies pla­ki­mą, neu­ro­zę, su­tri­ku­sį mie­gą, pa­di­dė­ju­sį krau­jo spau­di­mą. Nuo gu­do­be­lių pre­pa­ra­tų ge­rė­ja sa­vi­jau­ta, nor­ma­lė­ja krau­jo spau­di­mas, ma­žiau skau­da gal­vą, ne­beū­žia au­sy­se, su­ma­žė­ja cho­les­te­ro­lio krau­jy­je, pa­leng­va nor­ma­li­zuo­ja­si elekt­ro­li­tai, kre­šu­mas, ge­rė­ja mie­gas. Tvir­ti­na­ma, kad gu­do­be­lių pre­pa­ra­tai vei­kia švel­niai, to­dėl pro­fi­lak­tiš­kai tin­ka pa­gy­ve­nu­siems žmo­nėms. Sup­ran­ta­ma, rim­čiau su­si­rgus, bū­ti­na pa­si­tar­ti su gy­dy­to­ju ar vais­ti­nin­ku. Yra daug įvai­rių pa­gy­ri­mų gu­do­be­lėms. To­dėl ver­ta su šiais au­ga­lais ar­ti­miau su­si­pa­žin­ti.

Erš­kė­ti­nių šei­mos au­ga­lai

Gu­do­be­lės – erš­kė­čių gi­mi­nės, tad bū­na dyg­liuo­tos. Lie­tu­vo­je sa­vai­me au­ga 4 rū­šys: vie­na­pies­tė, miš­ki­nė, šlai­ti­nė, grau­že­li­nė. Vais­tams tin­ka vi­sos sa­vai­me au­gan­čios gu­do­be­lės.

La­biau­sia pa­žįs­ta­ma vie­na­pies­tė gu­do­be­lė. Tai krū­mas ar net me­dis iki 5 met­rų aukš­čio.

Dyg­liai 1 cen­ti­met­ro, nors kar­tais jų vi­sai ne­bū­na. Žy­di ge­gu­žę ir bir­že­lį. Rug­sė­jį su­no­ki­na 0,7–1 cm il­gio elip­siš­kus rus­vus ar rau­do­nus vai­sius. Vie­na­pies­tės gu­do­be­lės au­ga upių šlai­tuo­se, pa­kriau­šė­se, miš­kuo­se, pa­miš­kė­se, krū­muo­se. Daž­nai au­gi­na­mos par­kuo­se, so­duo­se, gy­vat­vo­rė­se. Pap­li­tu­si vi­so­je Lie­tu­vos te­ri­to­ri­jo­je.

Į vie­na­pies­tę gu­do­be­lę pa­na­šios miš­ki­nė ir šlai­ti­nė gu­do­be­lės.

La­biau­siai iš sa­vo se­sių iš­si­ski­ria grau­že­li­nė gu­do­be­lė. Mat ji užau­gi­na stam­bes­nius – net iki 2 cm skers­mens vai­sius. Grau­že­li­nės gu­do­be­lės ypač de­ko­ra­ty­vios, to­dėl au­gi­na­mos so­dy­bo­se. Nors pa­si­tai­ko ir su­lau­kė­ju­sių.

Ver­tė

Pa­sak žo­li­nin­kų, gu­do­be­lių žie­dai tu­ri su­kau­pę dau­giau nau­din­gų me­džia­gų nei vai­siai. Nors ver­tin­gi ir vai­siai, nes jie tu­ri to­kių me­džia­gų, ku­rių nė­ra žie­duo­se. Įvai­rių vais­ti­nių me­džia­gų yra ir la­puo­se.

Ru­de­nį svei­kiau­sia val­gy­ti švie­žius gu­do­be­lių vai­sius. Tik su sai­ku. Vie­nu ypu – ne dau­giau kaip stik­li­nę, nes kas per daug šir­džiai ga­li ne­pa­tik­ti. Švie­žių vai­sių žie­mai ga­li­ma už­si­šal­dy­ti. Ga­li­ma su­si­džio­vin­ti. Ga­li­ma ir gu­do­be­lių ant­pi­lą pa­si­da­ry­ti.

Ant­pi­lo re­cep­tas

Gu­do­be­lių vai­sius rei­kia už­pil­ti deg­ti­ne. Pa­va­sa­rį to­kio pat ant­pi­lo ga­li­ma pa­si­da­ry­ti deg­ti­ne už­py­lus gu­do­be­lės žie­dus. Lai­ko­ma, kol ant­pi­las įgy­ja švie­sių šiau­dų spal­vą. Ta­da ant­pi­las nu­ko­šia­mas. Ge­ria­ma po 30 la­šų tris kar­tus per die­ną, praė­jus pus­va­lan­džiui ar va­lan­dai po val­gio. Už­ge­ria­ma šil­tu van­de­niu Gy­dy­mo­si kur­sas – 1–3 mė­ne­siai. Pa­sak liau­dies me­di­ci­nos ži­no­vų, toks ant­pi­las nau­din­gas po mio­kar­do in­fark­to, esant krau­ja­gys­lių spaz­mams. Ži­no­vai ži­no­vais, ta­čiau pri­min­si­me dar kar­tą, kad dėl gy­dy­mo­si rei­kia tar­tis su gy­dy­to­ju ar vais­ti­nin­ku. Be­je, vais­ti­nė­se be jo­kių re­cep­tų ga­li­ma įsi­gy­ti gu­do­be­lių tink­tū­ros.

Pa­ren­gė Fe­lik­sas GRUNS­KIS

Fe­lik­so Gruns­kio nuo­tr.

GRAU­ŽE­LI­NĖS GU­DO­BE­LĖS VAI­SIAI–  ver­tin­gi kau­la­vai­siai.

GU­DO­BE­LĖS AN­PI­LAS ge­ria­mas la­šais.