
Naujausios
Pagiriamieji žodžiai antaniniams obuoliams
Mūsų soduose nuo labai seniai auginamos antaninės obelys. Sodininkų mėgėjų soduose jos vis nepasiduoda mados vėjams – atsilaiko prieš naujas obelų veisles. Mat antaniniai obuoliai turi savotišką aurą. Savotiškas antaninių obuolių aromatas daugeliui primena vaikystės sodus.
Juk šiuos obuolius augino mūsų tėvai ir seneliai. Antaninės obelys nebijo šalčių.
Gražius vaisius užaugina be jokios chemijos.
Istorija
Antaniniai – rudeninių ir žieminių obelų veislės, išvestos Rusijoje. Pirmą kartą Rusijoje ši veislė – antonovka – aprašyta 1848 metais. Spėjama, kad ji Rusijoje ir kituose kraštuose išplito iš Kursko srities. Manoma, kad šios veislės obelys atsirado natūraliai susikryžminus kažkuriai kultūrinei obeliai su laukine obelimi. Tiksli antonovkos obels gimtinė nėra žinoma. Gali būti, kad šios obels veislės pavadinimas kilęs iš kurios nors Antonovkos gyvenvietės. Antonovkomis pavadintų gyvenviečių yra ne tik Rusijoje, bet Baltarusijoje, Ukrainoje, Moldavijoje. Tačiau pasaulio pomologai pripažįsta, kad ši obelis kilusi iš Rusijos. Kai kuriuose užsienio žinynuose rašoma, kad antonovkos obelys – laukinės obelys. Priskaičiuojama, kad yra net dvi dešimtys antonovkos obelų mutacijų.
Lietuvos pomologai irgi išskiria kelias antaninių obelų veisles: paprastasis antaninis – rudeninė veislė, akmeninis antaninis – žieminė veislė, šešiašimtagramis antaninis – rudeninė veislė. Antaninės obelys veda balsvus, žalsvus, gelsvus rūgščius vaisius.
Šios obelys pramečiuoja. Vienais metais uždera daugiau, kitais metais – mažiau arba visai neužauga vaisių.
Vertė
Antaniniai sunokę obuoliai valgomi ne tik žali. Šie obuoliai, nes jie nėra labai cukringi, tinka įvairiai perdirbti. Iš antaninių obuolių išeina gardžiausi obuolių sūriai, skaniausi obuolių pyragai, obuolienės. Skanios antaninių obuolių sultys. Antaninių obuolių galima dėti į salotas, tinka jie ir garnyrams prie mėsos. Kur dėsi – nepasigailėsi. Antaniniai obuoliai ypač tinka džiovinti. Šie vaisiai turi labai gerą cukraus ir rūgščių santykį, sudžiūvę išlieka balti. Džiovintų obuolių skiltelėse daug ląstelienos ir geležies. Tačiau džiovinant obuoliai praranda vitamino C. Nors šio vitamino sumažėja ir laikant obuolius. Per 3 mėnesius antaniniuose obuoliuose askorbo rūgšties sumažėja maždaug trečdaliu. Tad obuolius džiovinti verta. Džiovinti reikėtų ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje. Džiovintus obuolius vertina sportininkai, nes tai geras angliavandenių šaltinis, kuris organizme greitai virsta energija. Tvirtinama, kad džiovinti obuoliai suteikia šešis kartus daugiau energijos nei švieži. Nors laikai keičiasi, juk dabar dažnai natūralius produktus taikosi pakeisti visokie papildai.
Liaudies medikai sako, jog kepti antaniniai obuoliai padeda nuo sauso kosulio. Nuo peršalimo ligų patariama išsivirti antaninės obels džiovintų lapų arbatos.
Visų obuolių gydomoji galia slypi juose esančiuose pektinuose. O šių medžiagų daugiausia yra antaniniuose obuoliuose. Medicininiais tyrimais nustatyta, kad pektinai iš virškinamojo trakto sugeba pašalinti kenksmingas bakterijas ir sunkiuosius metalus. Taip žmogus atgauna jėgas, atsikrato nervinės įtampos.
Rauginti obuoliai
Labai vertingai rauginti obuoliai. Ir vėl – geriausia rauginti antaninius obuolius.
Rauginimui imame emaliuotą, stiklinį ar maisto produktams skirtą plastiko indą. Indo dugną išklojame plonu juodųjų serbentų lapų sluoksniu. Ant lapų dedame du sluoksnius gražių sunokusių antaninių obuolių. Tada dedame sluoksnelį vyšnių lapų ir dvi eiles obuolių. Ir taip – iki viršaus. Ant viršaus galima uždėti dar lapų ir vieną ar dvi šakeles mėtų. Nors galima rauginti ir be lapų. Ant viršaus uždedame dangtį su akmeniu, nes obuolius reikia paslėgti, kad į paviršių neiškiltų. Tada paruošiame tirpalą, kuriuo užpilsime obuolius.
10 litrų vandens reikia 150 g druskos, 250–300 g medaus, 15 gramų rupių ruginių ar kvietinių miltų. Užviriname vandenį ir atvėsinę sudedame priedus. Išmaišome, kad ištirptų. Supilame skystį ant obuolių, kad jie būtų apsemti. Maždaug savaitę rauginame kambario temperatūroje. Vėliau išnešame į vėsesnę patalpą. Obuoliai bus išrūgę po 4–6 savaičių. Juos bus galima valgyti vienus ar kaip patiekalų priedus.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
Antaniniai obuoliai sode tiesiog šviečia – paragauti kviečia.