
Naujausios
Pagiriamasis žodis gauromečiui
Į Pakražančio (Kelmės r.) kultūros centrą susirinkusios moterys iš žolininkės Kristinos Šilinskienės išgirdo daug pagiriamųjų žodžių siauralapiam gauromečiui – labai vertingam augalui, vienai iš naudingiausių Lietuvoje augančių vaistažolių.
Žolininkė pamokė, kaip iš gauromečio lapų pasigaminti fermentuotą arbatą.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Gaurometis minimas jau mitologijoje
Gaurometis – labai aukštas, suaugusio žmogaus ūgio augalas, augantis kirtimuose, pamiškėse, žydintis liepos-rugpjūčio mėnesiais rausvais žiedeliais.
Šio augalo augimvietė yra šiaurinis pusrutulis, gaurometis auga slavų žemėse. Kronikose gaurometis minimas jau nuo XII amžiaus. Apie gaurometį yra išlikę ir mitų.
Žolininkė Kristina Šilinskienė į susitikimą su pakražantiškėmis atsinešė glėbelį gauromečio. Rodydama augalą, žolininkė pasakojo, jog slavų mitologijoje yra deivė Lada – pasaulio gimdytoja, baltų mitologijoje tokia – nakties deivė Lela.
Kartą žmones užklupusios įvairios negandos, ligos. Nelaimėliai meldė dievų atsiųsti kokį nors išsigelbėjimą. Nakties deivė, išklausiusi maldavimų, atplaukė savo sidabriniu laiveliu ir mėnesienoje pasėjo stebuklingų sėklų. Tos sėklos buvo gauromečio. Išaugusio augalo lapai forma primena laivelius. „Mitai mitais, bet gaurometis tikrai padeda žmonėms išlikti sveikiems“, – pažymėjo K. Šilinskienė.
Nors gaurometis ir vaistinis augalas, fermentuotą žaliąją arba juodąją malonaus skonio arbatą galima drąsiai vartoti kasdien, kiek tik širdis geidžia. Nebūtina daryti pertraukų, nes gauromečio arbata neturi šalutinio poveikio.
Prieš į Europą atkeliaujant indiškai ir kiniškai arbatai, Europa, pasak K. Šilinskienės, mėgavosi vadinamąjai „Ivan čaj“ – gauromečio arbata, kurią tiekdavo Rusija. Vienu metu Rusija daugiausia eksportavo rabarbarų ir gauromečio arbatos, linų ir kailių eksportas buvo kur kas menkesnis.
„Teko skaityti, kad Antrojo Pasaulinio karo metais, vokiečiams, traukiantiems į Rytus, buvo įsakyta išnaikinti šio augalo plantacijas.
Mat gauromečio arbata dar buvo vadinama karžygių arbata. Ir ne veltui. Gėrę šią arbatą kariai buvo stiprūs, drąsūs, kėlė grėsmę svetimai kariuomenei“, – sakė Kristina Šilinskienė.
Didžiosios Britanijos karaliui Karoliui II vedus portugalę Kateriną, slaviška „Ivan čaj“ prarado savo populiarumą, nors jos eksportas į Europą dar negreitai nutrūko.
Mokė fementuoti arbatą
K. Šilinskienė sakė, jog gauromečio arbata vertinama ne tik dėl vaistinių savybių, bet mėgstama ir dėl skonio, aromato. Arbatoje daug karotino, vitamino C, mineralinių medžiagų, stimuliuojančių kraujo gamybą, flavonoidų, pektinų, chlorofilo.
„Visos šios medžiagos – natūrali gamtos vaistinė, padedanti palaikyti optimalią organizmo veiklą“, – pažymėjo žolininkė. Gauromečio arbata stiprina imunitetą, gerina kraujo sudėtį, padeda gydyti šlapimo sistemos ligas, atsigauti po ligos ar išsekimo, išlaikyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, turi labai stiprų priešuždegiminį, skausmą malšinantį poveikį, mažina organizmo intoksikaciją, skatina žaizdų gijimą.
„Kas geria gauromečio arbatą, tikrai gali džiaugtis stipria nervų sistema. Arbata ramina, bet neslopina, ją galima gerti ir rytą, ir vakare. O liaudies medicina tvirtina, kad gauromečio arbata – priemonė nuo įvairių auglių“, – daugybę gerųjų gauromečio savybių vardijo žolininkė.
Jauną augalą kai kurios tautos valgo, pavyzdžiui, šaknų deda į kepamą duoną, jaunus lapus, ūglius konservuoja.
Kristina Šilinskienė sakė, kad pasigaminti fermentuotos gauromečio arbatos nėra sudėtinga, tik reikia kantrybės.
Gauromečio lapus žolininkė patarė trinti tarp pirštų į kamuoliuką, kol pradeda skirtis sultys. Taip apdorotus lapus kimšti į norimo dydžio stiklainiuką, kad liktų kuo mažiau tarpų, sandariai užsukti. Lapai turi fermentuotis beorėje erdvėje, šiltoje vietoje, apsaugotoje nuo saulės spindulių. Stiklainiuką, suvyniotą į juodą plėvelę, galima padėti ir laikyti karštą dieną lauke, automobilio salone nuo paros iki trijų parų. „Kartą per dieną galima stiklainiuką atsukti ir pauostyti, ar jums patinka kvapas, ar dar laikyti“, – sakė K. Šilinskienė.
Iš stiklainiuko išimtus lapelius reikia papilti ant skardos, džiovinti praviroje, maždaug 70 laipsnių kaitrumo orkaitėje arba džiovykloje, apie 20 minučių. Sudžiovintus lapelius dar galima sumaigyti, kad pasidarytų smulkūs arbatžolių grūdeliai. Taip paruoštas arbatžoles žolininkė laiko stikliniuose sandariuose induose.
Arbatą K. Šilinskienė dar fermentuoja iš aviečių, gervuogių, žemuogių lapelių.
Arbatą žolininkė siūlė užplikyti karštu, bet ne verdančiu vandeniu, palaukti bent dešimt minučių. Ir tik tuomet skanauti.
Gaurometį gyrė ir Jadvyga Balvočiūtė
Savo nuomonę telefonu apie gaurometį susirinkusioms pakražantiškėms išsakė ir žymioji farmacininkė, žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.
„Puikus augalas, renkami jo žiedai, lapai, šaknys. Pagrindinė žaliava yra lapai. Prieš džiovinant lapus, patarčiau juos supjaustyti ant lentelės, kaip kokią taboką. Pamatysite, kaip peilis aplips gleivėmis. Gaurometis gydo sudirgusią gleivinę, mažina rūgštingumą, tinka sergantiems gastritu“, – pasakojo J. Balvočiūtė.
Autorės nuotr.
Žolininkė Kristina Šilinskienė atsivežė parodyti gauromečio. Augalas – labai aukštas, suaugusio žmogaus ūgio, žydi rausvais žiedeliais.
Galima pasigaminti kelių rūšių fermentuotą gauromečio arbatą.
Pakražantiškės išklausė žolininkės Kristinos Šilinskienės pasakojimo apie gaurometį, ragavo skirtingų rūšių fermentuotos arbatos.
Moterys pasiruošė po stiklainiuką gauromečio lapų, kad namuose galėtų baigti gaminti fermentuotą arbatą.