
Naujausios
Patiekalai gali būti ir skanūs, ir sveiki
Sveikatos klubo „Atgaja“ surengta sveiko maisto popietė parodė – sveikų patiekalų gamybos galimybės yra neišsemiamos.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Stebino sveikų patiekalų gausa
Sveiko maisto šventę „Gyvenimas kitaip“ Radviliškio kultūros centre surengęs sveikatos klubas „Atgaja“ į ją pakvietė ne tik rajono sveikuolius – paragauti sveikai pagamintų patiekalų ir išsiaiškinti jų gamybos paslaptis galėjo visi norintys.
Šiemet sveikuoliškais patiekalais vaišino ir sveikiausių patiekalų konkurse dalyvavo devyni dalyviai, gausiai įvairiausiais valgiais nukrovę stalus bei išradingai juos papuošę.
Pasivaišinti prie savo stalo kvietė sveikatos klubas „Atgaja“, Aukštelkų, Pašušvio bendruomenės, V. Kudirkos progimnazija, Sidabravo gimnazija, Šeduvos sveikuoliai, Radviliškio trečiojo amžiaus universitetas, Šeduvos lopšelis-darželis, Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centras.
Renginyje dalyvavusi ir paskaitą apie sveikesnį gyvenimą paskaičiusi Sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė sakė buvusi nustebinta ir patiekalų gausa, ir radviliškiečių išmone juos patiekiant bei ruošiant teminius stalus.
Šeduvos lopšelis-darželis sveiko maisto šventėje pristatė „Miško pasaką“. Komisiją nustebino jų pačių užauginti ir gardžiai pagaminti džiovinti pomidorai.
V. Kudirkos progimnazijos atstoves komisija gyrė už skaniuosius medaus griliažinius saldainius, Sidabravo gimnaziją – už iškeptą senovinį ragaišį, Pašušvio bendruomenę – už 7 skonių obuolienes su įvairiais priedais, Aukštelkų bendruomenę – už sveikuoliškus koldūnus ir picas.
Trečiojo amžiaus universiteto stalas išsiskyrė ypatingai pagamintomis datulėmis ir gilių kava, Šeduvos bendruomenė visus nustebino pagaminusi antiparazitinį padažą, sveikuolių klubas „Atgaja“ – pakvietęs prie „100-ečio stalo Lietuvai“.
Nugalėtojais už gausiausius, estetiškiausius ir skaniausius patiekalus komisija pripažino Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro virėjus. Jų sveikuoliškus desertus su linų sėmenimis, ispaninio šalavijo sėklomis, kokosų pienu, vaisiais bei uogomis išgyrė visi ragavusieji.
Propaguoja sveiką gyvenseną
Sveiko maisto šventėje dalyvavusiems pašušviečiams taip patiko renginys, kad vienas jų atstovas pasiūlė tokias šventes rengti kas mėnesį – esą tuomet ir pas daktarus vaikščioti nebereikėtų.
Rajono sveikuolių klubo vadovės Nijolės Lukošienės teigimu, prieš kelerius metus atgaivinę savo veiklą, rajono sveikuoliai stengiasi propaguoti ne tik sveiką mitybą. Jų tikslas – daugiau judėti, todėl ir jauni, ir vyresni klubo nariai rengia žygius su šiaurietiškomis lazdomis, lanko jogos užsiėmimus, žaidžia petankę, maudosi iki pat šalčių.
Sveikuolių sąjungos viceprezidentė S. Kriaučiūnienė pakvietė radviliškiečius dalyvauti ir sveikatingumo stovykloje.
„Joje galėsite pasisemti mūsų sveikuolių senjorių – Ksaveros Vaištarienės, Lukrecijos Augustaitytės ir kitų patirties. Iš jų galima pasimokyti, kaip, perkopus 80 metų, važiuoti po 30 kilometrų dviračiu, kaip lakstyti po pasaulį skaitant paskaitas ir kaip gyventi sveikai“, – apie amžiaus kliūčių nematančius sveikuolius kalbėjo viešnia.
Autorės nuotr.
Aukštelkų bendruomenė su seniūne Alma Kubilinskiene priešaky (dešinėje) vaišino sveikuoliškais koldūnais, picomis bei kitais sveikais patiekalais.
Už gausų ir estetišką stalą nugalėtoja pripažinta Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro komanda.
Radviliškio sveikuolių klubo „Atgaja“ pirmininkei Nijolei Lukošienei Sveikuolių sąjunga padovanojo šiltą džemperį, kad galėtų prisijungti prie ledinį vandenį išbandančių „ruonių“.