
Naujausios
Per Jurgines – sūrių fiesta
Šeštadienį Pakražantyje (Kelmės rajonas) devintą kartą surengta Jurginių šventė „Jurgis, Jorgis ir Jurgelis – skamba jis visom tarmelėm“. Žemdirbiai Jurgines dar vadina savo Naujaisiais metais.
Jurginės švęstos senoviškai, laikantis tradicijų. Po mišių lankyti laukai, tikintis gero derliaus, užkasti du kiaušiniai. Šeimininkės iš trijų rajonų vaišino įvairiausiais sūriais, o Pakražančio seniūnijos bendruomenės – kiaušiniene iš beveik 200 kiaušinių.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Devintą kartą Pakražantyje surengtos Jurginės pradėtos mišiomis Pakražančio Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje. Po mišių, eisena su gaspadoriumi ir gaspadine (Grinių kaimo bendruomenės pirmininkas Zigmas Gaidauskas ir Valpainių kaimo bendruomenės pirmininkė Dalia Zakarienė) priekyje patraukė iki Pakražančio kultūros centro. Gaspadorius pagal senovės papročius apėjo laukus, kad vėtros javų neišguldytų, saulės neišdegintų, kad derliaus užtektų ir duonai, ir pyragams. Žemelėje užkasti ir du kiaušiniai – gyvybės, pradžių pradžios simbolis.
Prie Pakražančio kultūros centro eiseną sutiko būrys namiškių ir svečių. Nusiplovę kelionės dulkes nuo rankų, Jurginių dalyviai sugužėjo į salę. Netrūko linksmumo, dainų ir liaudiškų melodijų, atliekamų šeimininkų ir svečių iš Radviliškio bei Plungės rajonų.
Jurginės Pakražantyje dar vadinamos Sūrių švente.
Šiais metais 16 šeimininkių privežė 30 įvairiausių skonių ir išvaizdos sūrių. Šventės rengėjai nusprendė, jog sūrių komisija nevertins. Jau ankstesniais metais šeimininkės įrodė nestokojančios nei sumanumo, nei fantazijos.
Gausiausias – šešių šeimininkių būrys iš Grinių. Danguolė Mockevičienė suspaudė du sūrius ir pavadino juos „Du broliukai“. Šeimininkė skanėstus skyrė savo broliams, kurie, dar mokyklos laikais, ja labai rūpindavosi, kuprinę nešiodavo, nuo padaužų gindavo.
Inesa Šteimantienė patiekė sūrius „Metų laikai“. Sūris su žalumynais, pasak šeimininkės, labiausiai tinkamas pavasariui, kai organizmui vitaminų trūksta. Vasarai geriausias sūris su kmynais, o rudeniui – su česnakais, nuo peršalimų saugantis. Žiemai pats geriausias – šildantis, aštrus sūris. Kartu su vyru Valdu Šteimantu ponia Inesa iš namų atrideno vežimaitį, staltiese apdengė kaip stalą ir ant jo kvepiančius iš tolo sūrius sudėjo.
Vilės Ralienės sūris tiesiog akino nuo spalvų, todėl ir buvo pavadintas „Spalvų gama“. Danguolė Andrulienė su meile suspaudė „Kmyniuką“, o Sigita Petroševičienė – „Skanumėlį“. Edita Markevičienė nustebino slyviniu sūriu pagamintu tik iš slyvų ir cukraus. Burnoje tirpstantis sūris reikalauja daug šeimininkės kantrybės ir pastangų. Vien pagaminti tokiam sūriui užtrunkama apie tris–keturias dienas, o džiovinamas slyvų sūris kelis mėnesius.
Žalpių šeimininkė Regina Kalvaitienė suspaudė pikantišką sūrį su daržovėmis. Nijolė Krikštanavičienė šįsyk atvežė dviejų dalių maišytą sūrį ir sūrį, pavadintą „Saldusis“. Mažoji šeimininkė Augustė Samuilytė savo sūreliui davė „Aguonėlės“ vardą. Stulgių šeimininkė Janina Kasparavičienė intrigavo sūriu „Gundutis“.
Valpainių šeimininkėms šioje šventėje atstovavo dvi šeimininkės ir trys sūriai: Gitana Paulienė patiekė riebųjį „Lašiniuotį“, bendruomenės pirmininkė ir šventės gaspadinė Dalia Zakarienė – „Saulytę“ ir „Švelnumą“. D. Zakarienė juokavo, jog moterys būtų ir daugiau sūrių suspaudusios ir į šventę atvežusios, bet, kadangi labai brangiai už pieną supirkėjai moka, visą pieną nusprendė verčiau į pieninę išnešti...
Netolima kaimynė – Liolių kaimo bendruomenė – atsivežė Nijolės Nekrašienės ir Teresės Bartkienės sūrius „Ryžas“, „Blondinas“, „Šatenas“, dar ir lauktuvių pridėjo.
Iš Radviliškio rajono Pociūnėlių bendruomenės į Pakražantį važiavę svečiai, pasak šeimininkės Vidos Petraitienės, į kelionę buvo įsidėję varškės, prieskoninių žolelių pakelėse pasiskynė ir kartu sūrį „Pavasario pagunda“ suspaudė. Iš namų pociūnėliškiai atsivežė cukatų sūrį „Vitaminų bomba“.
Tarp šeimininkių buvo ir vienas šeimininkas – iš Plungės rajono Kulių atvykęs Arvydas Ruzgas, atvežęs Jolantos Eitutienės „Vyriško spaudimo“ sūrį.
Prisiragavę sūrių, atsigaivinę gira, Jurginių dalyviai pasklido po pievelę šalia Pakražančio kultūros centro.
Iš tolo čirškėjo ir kvepėjo Pakražančio seniūnijos bendruomenių kepama kiaušinienė iš beveik 200 kiaušinių. Šeimininkės jau atsivežė paruoštus kiaušinių plakinius, pagardintus ir smulkintais svogūnais, ir žalumynais ar džiovintomis daržovėmis su maltais pipirais. Kepamų lašinukų kvapas visoje gyvenvietėje tvyrojo.
Nors sūriai – sotus maistas, šventės dalyviai mielai ir kiaušinienę valgė. Visiems užteko, nė vienas alkanas iš šventės neišvyko.
Jurginės Pakražantyje su vaišėmis, muzika, dainomis ir šokiais truko kelias valandas.
Šventės organizatoriai, Pakražančio kultūros centro darbuotojai, sakė, jog kitų metų jubiliejinėms Jurginėms numatyta išleisti knygelę su šauniausiomis sūrių spaudėjomis ir jų sūrių receptais.
Autorės nuotr.
EISENA: Jurginių dalyvių eisena su gaspadoriumi (Grinių bendruomenės pirmininkas Zigmas Gaidauskas) ir gaspadine (Valpainių bendruomenės pirmininkė Dalia Zakarienė) linksmai keliavo nuo Pakražančio Švč. Mergelės Marijos bažnyčios iki Kultūros centro, kur vyko Jurginių šventė.
SŪRIAI: Nuo sūrių akys raibo, visiems užteko paragauti.
SVEČIAS: „Mano sūris kietas, vadinasi „Vyriškas spaudimas“, – sakė į Jurginių šventę Pakražantyje iš Plungės rajono Kulių atvykęs Arvydas Ruzgys.
VEŽIMAITIS: Kareivų kaime gyvenanti Inesa Šteimantienė suspaudė sūrius „Metų laikai“ ir išdėliojo ant stalu tapusio vežimaičio, kurį kartu su vyru Valdu Šteimantu iš namų atrideno.
ŠEIMININKĖS: Devintojoje Jurginių šventėje Pakražantyje 30 sūrių atvežė 16 Plungės, Radviliškio ir Kelmės rajonų šeimininkių.
KIAUŠINIENĖ: Pakražančio seniūnijos bendruomenės kepė kiaušinienę iš beveik 200 kiaušinių, gardino smulkintais svogūnais, pipirais, žalumynais, rūkytais lašinukais.