
Naujausios
Plovas – kaip Dievo dovana
Joniškietis Algis Mataitis į rankas vietoje fotoaparato vis dažniau paima samtį ar medinę mentę. Rajone gerai žinomas profesionalus fotografas po truputį save atranda maisto gamyboje. Jį galima pamatyti šventėse, susibūrimuose, besisukantį apie ketaus krosnelę ir puodą. Vyras sako, kad fotografijos poreikis, atėjus skaitmeninei erai, ėmė sparčiai mažėti, o veiklos norisi.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Plovą išvirti – keturios valandos
Ankstyvą šeštadienio rytą Algis Mataitis su samčiu sukasi aplink rūkstančią krosnelę ir 30 litrų talpos ketaus puodą, kuriame aliejuje verda kelios morkos. Jas, gerokai parudavusias, vyras netrukus ištraukia ir įmeta kelis šonkauliukus. Jiems apvirus, iš didelio plastmasinio kibiro saujomis į aliejų skrieja griežinėliais pjaustyti svogūnai, kuriems tapus auksiniais, ateina eilė gabalais pjaustytai kiaulienos mėsai.
Virėjas tuojau pat paaiškina, kad tikram uzbekiškam plovui geriausiai tinka aviena, tačiau nedažnas lietuvis mėgsta jos kvapą, tad geriau didelėje mugėje, kur susirenka patys įvairiausi žmonės, neeksperimentuoti.
30 litrų plovo puodui reikia po šešis kilogramus ryžių, svogūnų, morkų, mėsos, prieskonių. Tačiau kiekviena šeimininkė išvirs vis kitaip. A. Mataitis sako, kad svarbios dar tam tikros smulkmenėlės, paslaptis, kurios jis nelinkęs atskleisti.
25 uzbekiškos rūšys
Uzbekai, anot joniškiečio, turi net 25 plovo rūšis, savąją jis sukūrė, po detalę paimdamas iš kelių.
Plovą išvirti užtrunka keturias valandas, tad reikia kantrybės, juk iš pradžių turi gerai užkaitinti paties su meistro pagalba pagamintą krosnelę. Jų, kaip ir puodų, kurie pagaminti iš ketaus, virėjas turi ne vieną.
Jeigu šventė prasideda nuo ryto, mėsą, daržoves supjaustyti tenka iš vakaro, jei popiet, pakanka susiruošti ir iš ryto. Kol kas jam yra tekę vienu metu pamaitinti apie 50 žmonių būrį.
Algis Mataitis verda ne tik plovą, bet ir daržovių troškinį su mėsa, sriubas su mėsa. Kadangi pats priklauso Joniškio medžiotojų būreliui, neretai puode garuoja žvėriena.
Vyras sako, kad nuo medžiotojų ir žvejų draugijos renginių viskas ir prasidėjo. Gal prieš gerą dešimtmetį ar net dar seniau pirmą kartą per medžiotojų šventę stojo prie puodo.
Pomėgis atėjo netikėtai
„Viskas atsitiko ekspromtu. Vieną sykį viriau, kitą kartą. Kažkas užkabino, taip ir nebepadėjau šio reikalo į šalį“, – sako nedaugžodžiaujantis joniškietis.
Apie maistą didesniam būriui galintį paruošti virėją žinia netruko pasklisti. Juolab kad jį rajone daugelis pažįsta – pagal išsilavinimą būdamas profesionalus fotografas dažnai sukdavosi renginiuose, šventėse su fotoaparatu.
Iš lūpų į lūpas rekomendacija pati geriausia. Tad A. Mataitis sako, kad dabar jau būna kviečiamas į įmonių šventes, sukaktuves, renginius, teko vykti net ir į Ignalinos rajoną.
Toks po atviru dangumi verdamas maistas labiausiai tinka lauko renginiams ir vasaros sezonui, tad rudenį virėjo hobį tenka laikinai pamiršti iki pavasario.
32-ejus metus dirba fotografu
A. Mataitis sako, kad maisto gaminimą dar negalima vadinti verslu ar kokiu pajamų šaltiniu, tačiau ateityje – kas žino. Jis norėtų ir alaus gamybą prisiminti. Kadaise su tėvuku jį darydavo. Dabar Kurnaičiuose esančioje sodyboje svajoja rimtai įsikurti ir tuo užsiimti.
Profesionaliu fotografu A. Mataitis dirba 32-ejus metus, tačiau pastaruosius trejus metus jis retai matomas Joniškyje veikiančioje fotolaboratorijoje. Nors fotografuoti vestuvių, renginių, šeimų švenčių važiuoja, jei tik yra kviečiamas, atvirauja, kad ši specialybė savo aukso amžių pergyveno jau seniai.
1984-aisiais metais, Vilniuje įgijęs fotografo specialybę, jis pradėjo dirbti Joniškio „buitinyje“ (buitinio aptarnavimo kombinate). Žmonės kviesdavo fotografuoti į namus įvairiomis progomis, į vestuves, jubiliejus, laidotuves, darydavosi dokumentus. Reikėdavo fotografo mokyklų ir darželių šventėse, mokiniai fotografuoti vinjetėms. Krūvis buvo nemenkas.
Pokyčiai fotografijos versle prasidėjo tada, kai į rinką atėjo skaitmeniniai fotoaparatai, vėliau ir geros kokybės mobilieji telefonai su fotografavimo funkcija.
Nors profesionalo žvilgsnis mato geriau, pastebi ne tik pirmą planą, parenka kompoziciją, apšvietimą, tačiau daugeliui tai neatrodo svarbu. Pakanka, kad gali spustelti mygtuką ir ekrane pamatyti vaizdą, kurį čia pat kam nors galima nusiųsti elektroniniu paštu ar įkelti į socialinį tinklapį.
„Jei kas būtų pasakęs, kad taip atsitiks, tikrai prieš 11 metų su dar dviem dalininkais nebūčiau investavęs didelių pinigų į fotolaboratoriją Joniškyje. Viskas taip ėmė mažėti, kad kai kuriais mėnesiais man belikdavo 150 eurų atlygio už darbą. Kai ši suma nukrito dar trečdaliu, iš laboratorijos išėjau, nors retkarčiais dar ir dabar užsuku“, – atvirauja Algis Mataitis.
Prieš trejus metus jis perėjo į UAB „Joniškio vandenys“, kur dirba darbininku, tačiau, jei pakviečia į renginius ar vestuves fotografuoti, šio amato neatsisako.
Autorės nuotr.
KAITA: Fotografas Algis Mataitis sako, kad fotografijos aukso amžius jau pradėjo, tad gaminimo pomėgis gal kada taps ir daliniu pragyvenimo šaltiniu.
PLOVAS: Plovo gaminimas užtrunka apie 4 valandas, mėsos ir svogūnų pakepinimas – tik pradžia.