Pomidorų ir paprikų daigų auginimas

Pomidorų ir paprikų daigų auginimas

Po­mi­do­rų ir pa­pri­kų dai­gų au­gi­ni­mas

Vy­tau­tas ZUR­BA

Ag­ro­no­mas, eko­lo­gi­nio ūkio sa­vi­nin­kas

Jau ar­ti­na­si lai­kas, kai rei­kia jau gal­vo­ti apie po­mi­do­rų ir pa­pri­kų dai­gų au­gi­ni­mą. Rei­kia pa­si­ruoš­ti že­mių mi­ši­nių dai­gų au­gi­ni­mui, pa­si­rink­ti ir įsi­gy­ti po­mi­do­rų ir pa­pri­kų sėk­lų ir dė­žu­čių ar dai­gyk­lų jiems dai­gin­ti.

Nor­ma­lio­mis są­ly­go­mis dai­gai užau­ga per 50–60 die­nų. Rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį, kad sė­jant anks­ty­vų­jų veis­lių po­mi­do­rus ar pa­pri­kas, au­ga­lai vys­ty­sis grei­čiau. Jei­gu po­mi­do­rus au­gin­si­me šil­do­ma­me šilt­na­my­je, dai­gus rei­kia už­siau­gin­ti anks­čiau nei au­gi­nant ne­šil­do­ma­me. Au­gi­nant dai­gus, skir­tus so­din­ti ne­šil­do­ma­me šilt­na­my­je, sėk­las ga­li­ma pa­sė­ti ko­vo ant­ro­je pu­sė­je. Pap­ri­kas rei­kia sė­ti tru­pu­tį anks­čiau.

Par­duo­tu­vė­se yra jau pa­ruoš­tos kom­pos­ti­nės že­mės ar dur­pių su­bstra­to, skir­to pa­pri­kų ir po­mi­do­rų dai­gams au­gin­ti. Ga­li­ma dur­pių su­bstra­tą pa­ge­rin­ti. Į ki­bi­rą dur­pių su­bstra­to rei­kia pri­dė­ti dvi ge­ras sau­jas me­džio pe­le­nų ir vie­ną lit­rą slie­kų kom­pos­to (ver­mi­kom­pos­to), ta­da dai­gų ne­be­rei­kės pa­pil­do­mai tręš­ti. Po­mi­do­rams ir pa­pri­koms au­gi­nti ne­tin­ka dar­žo že­mė, ku­rio­je au­go bul­vės, po­mi­do­rai, pa­pri­kos, bak­la­ža­nai, taip pat kom­pos­tas, ku­ria­me bu­vo kom­pos­tuo­ja­mos šių au­ga­lų lie­ka­nos.

Prieš sė­jant sėk­los rū­šiuo­ja­mos, iš­ren­kant ma­žas ir tuš­čias sėk­las. Sa­vo ūky­je pa­ruoš­tas sėk­las bū­ti­na bei­cuo­ti. Sėk­los, par­duo­da­mos spe­cia­li­zuo­to­se par­duo­tu­vė­se, yra iš­kai­tin­tos ar ki­tu bū­du pa­ruoš­tos taip, kad jo­se jau bū­na su­nai­kin­ti li­gų su­kė­lė­jai, to­dėl jų bei­cuo­ti ne­bū­ti­na. Sėk­los bei­cuo­ja­mos ka­lio per­man­ga­na­to tir­pa­le. 1 lit­re van­dens iš­tir­pi­na­me 1 g ka­lio per­man­ga­na­to ir šia­me tir­pa­le sėk­los lai­ko­mos 15 mi­nu­čių. Po to sėk­los per­plau­na­mos šva­riu van­de­niu, trum­pai ap­džio­vi­na­mos ir sė­ja­mos į dė­žu­tes ar dai­gyk­las. Ga­li­ma sėk­las pa­dai­gin­ti filt­ro po­pie­riu­je ar sku­du­rė­ly­je. Iš­lei­du­sias dai­ge­lį sė­ja­me į dė­žu­tes ne gi­liau kaip 1 cm gy­ly­je. Ant vir­šaus už­be­ria­me plo­ną pu­rios že­mės sluoks­ne­lį ir už­den­gia­me skaid­ria plė­ve­le. Dė­žė­je tu­ri bū­ti apie 10 cm sto­rio su­bstra­to.

Dai­gi­ni­mo tem­pe­ra­tū­ra po­mi­do­rams tu­ri bū­ti ne ma­žes­nė kaip 20, pa­pri­koms – 25 laips­niai ši­lu­mos. Dai­gi­na­mų sėk­lų ne­dė­ki­me ant pa­lan­gių, nes tai šal­čiau­sios vie­tos kam­ba­ry­je. Esant že­mes­nei tem­pe­ra­tū­rai, ypač pa­pri­kos, dygs­ta žy­miai il­giau. Sėk­los su­dygs­ta per 5–7 die­nas. Praė­jus sa­vai­tei po su­dy­gi­mo dė­žu­tes su dai­gais rei­kia pa­dė­ti pa­čio­je švie­siau­sio­je, šal­tes­nė­je vie­to­je, kur tem­pe­ra­tū­ra nak­tį siek­tų apie 10, die­ną apie 15 laips­nių ši­lu­mos. Že­mes­nė­je tem­pe­ra­tū­ro­je ge­riau vys­to­si šak­nys ir dai­gai bū­na že­mes­ni.

Že­mes­nė­je tem­pe­ra­tū­ro­je dai­gus lai­ko­me iki pa­si­ro­dys ant­ras tik­ras la­pas. Lais­ty­ti dai­gus rei­kia at­sar­giai, kad ne­per­lais­ty­tu­me. Lais­tant rei­kia sau­go­ti, kad neuž­pil­tu­me van­dens ant la­pų, o tik ant šak­nų. Dai­gus nau­din­ga kar­tą per sa­vai­tę nu­purkš­ti pie­no tir­pa­lu, pa­ruoš­tu iš 1 lit­ro van­dens ir 100 ml pie­no. Pie­no bal­ty­mai yra an­ta­go­nis­ti­niai au­ga­lų li­gų su­kė­lė­jams, to­dėl po­mi­do­rų dai­gai įgau­na tam tik­rą imu­ni­te­tą vi­ru­si­nėms ir gry­bi­nėms li­goms.

Kai po­mi­do­rų ir pa­pri­kų dai­gai tu­ri 2–3 tik­ruo­sius la­pus, juos rei­kia per­so­din­ti į gi­les­nes dė­žes, va­zo­nė­lius ar­ba pie­no pro­duk­tų in­de­lius. So­di­ni­mo dė­žu­tes ir in­dus pri­pil­do­me to­kiu pat že­mių mi­ši­niu, ku­ria­me au­go dai­gai. Dė­žu­tė­se dai­gai so­di­na­mi 10x10 cm at­stu­mais, tru­pu­tį gi­liau ne­gu au­go dai­gy­ne. Jei­gu no­ri­me, kad po­mi­do­rų šak­nys skleis­tų­si vir­šu­ti­nė­je dir­vos da­ly­je, per­so­di­nant dai­gus rei­kia nu­gnyb­ti apa­ti­nę šak­nų da­lį. Per­so­din­tus dai­gus pir­mas dvi die­nas rei­kia sau­go­ti nuo tie­sio­gi­nių sau­lės spin­du­lių. Po per­so­di­ni­mo dai­gus rei­kia sa­vai­tę lai­ky­ti 10–14 laips­nių ši­lu­mo­je. Vė­liau dai­gus au­gin­ki­me 20 laips­nių ši­lu­mo­je.

Lais­ty­ti dai­gus ge­riau­sia snie­go ar­ba lie­taus van­de­niu. Po 2 sa­vai­čių po per­so­di­ni­mo dai­gus nau­din­ga pa­lais­ty­ti me­džio pe­le­nų tir­pa­lu. 1 val­go­ma­sis šaukš­tas me­džio pe­le­nų už­pi­la­mas 1 lit­ru ver­dan­čio van­dens, po pa­ros pra­skie­džia­ma iki 2 lit­rų ir lais­to­me. Lais­ty­mui van­duo ne­tu­ri bū­ti šal­tas, ge­riau­siai apie 23–26 laips­nius ši­lu­mos. Po­mi­do­rų dai­gus, o pa­skui jau au­gan­čius po­mi­do­rų au­ga­lus, nau­din­ga ret­kar­čiais pa­lais­ty­ti silp­nai raus­vu ka­lio per­man­ga­na­tu. Pas­te­bė­jus li­gų po­žy­mius rei­kia pa­lie­ti stip­res­niu ka­lio per­man­ga­na­to tir­pa­lu (10 l van­dens 3 g).

Jei­gu dai­gų au­gi­mo me­tu tem­pe­ra­tū­ra bū­na aukš­tes­nė ne­gu 20 laips­nių ir daug drėg­mės, ne­pa­kan­ka švie­sos, su­so­din­ti per tan­kiai, dai­gai bū­na plo­ni, iš­tįsę. To­kie dai­gai bū­na le­pūs, lin­kę sirg­ti įvai­rio­mis li­go­mis. Ge­riau­sia bū­tų in­de­lius su po­mi­do­rų dai­gais su­sta­ty­ti taip, kad at­ski­rų dai­gų la­pai vie­nas su ki­tu ne­si­lies­tų. Jei­gu ma­to­me, kad dai­gai ga­li pe­raug­ti, lais­ty­ki­me kuo ma­žiau ir lai­ky­ki­me že­mes­nė­je tem­pe­ra­tū­ro­je. Ge­rai išau­gin­ti dai­gai tu­ri bū­ti že­mi (20–30 cm aukš­čio), tvir­tu sto­ru stie­bu, su 7–8 stam­biais tam­siais la­pais ir iš­si­vys­čiu­siais pir­mos ke­kės žie­dų bu­to­nais.

Pe­rau­gu­sius po­mi­do­rų dai­gus ga­li­ma so­din­ti guls­čiai, nu­ska­bius apa­ti­nius la­pus, da­lį stie­bo už­že­riant že­mė­mis. La­bai pe­rau­gu­sių po­mi­do­rų dai­gų stie­bus rei­kia nu­pjau­ti prie ket­vir­to­jo la­po nuo vir­šaus ir vir­šū­nes pa­merk­ti van­de­ny­je. Po sa­vai­tės dai­gų vir­šū­nės iš­leis šak­nis ir juos bus ga­li­ma so­din­ti į dir­vą.

Per­so­di­nant pa­pri­kas, rei­kia kiek ga­li­ma ma­žiau pa­žeis­ti šak­nis, nes pa­pri­kos sun­kiau at­si­gau­na po per­so­di­ni­mo.

Mė­nu­lio ger­bė­jai sa­ko, kad dai­gus pi­kuo­ti ge­riau­sia per Mė­nu­lio jau­na­tį, per­so­din­ti – per prieš­pil­nį Mer­ge­lės ženk­lo val­do­mo­mis die­no­mis.

Redakcijos nuotr.

PATARIMAS: Jei­gu ma­to­me, kad dai­gai ga­li pe­raug­ti, lais­ty­ki­me kuo ma­žiau ir lai­ky­ki­me že­mes­nė­je tem­pe­ra­tū­ro­je.