Rudens derlius keliauja į lėkštes

Rudens derlius keliauja į lėkštes

Ru­dens der­lius ke­liau­ja į lėkš­tes

Šiau­lių mo­ky­to­jų pen­si­nin­kų klu­bo „Švie­sa“ na­riai po­pie­tė­je-svei­ka­ti­ni­mo ren­gi­ny­je „Auk­si­nio ru­de­nė­lio šven­tė“ ska­na­vo šių me­tų der­liaus. Pa­tie­ka­lus ga­mi­nu­sios mo­te­rys pa­si­da­li­jo ir jų re­cep­tais.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Šis ren­gi­nys – vie­nas iš pir­mų­jų Šiau­liuo­se, mi­nint Tarp­tau­ti­nę pa­gy­ve­nu­sių žmo­nių die­ną. Klu­bas „Švie­sa“ vie­ni­ja 85 na­rius, jam va­do­vau­ja Zi­ta Kli­mans­kie­nė. Į po­pie­tę dau­giau­siai rin­ko­si „dar­ži­nin­kai“, jie tu­ri ir at­ski­rą bū­re­lį „Dai­gas“.

Ant sen­jo­rių sta­lo – šių me­tų der­liaus gė­ry­bės. Į po­pie­tę, ku­rio­je bu­vo da­li­ja­ma­si ži­nio­mis apie svei­ka­ti­ni­mą, mo­te­rys at­si­ne­šė ir vais­ta­žo­lių, ka­vos, pa­da­ry­tos iš gi­lių.

„Jei svei­kai mai­tin­si­mės, bū­si­me svei­ki. Ži­no­ma, svar­bus ir ju­dė­ji­mas, – sa­ko Ire­na Dauk­šie­nė, po­pie­tės sie­la. – Ru­duo – svei­ko mais­to lai­kas, svar­bu val­gy­ti kuo dau­giau ža­lu­my­nų, gy­vo mais­to.“

I. Dauk­šie­nė at­si­ne­šė miš­rai­nės. Ry­tą su­tar­ka­vo švie­žiai dar­že iš­rau­tą dai­ko­ną (ja­po­ni­nį ri­di­ką), įdė­jo tru­pu­tį drus­kos, smul­kin­tų kra­pų. Vis­ką iš­mai­šė. Prieš pa­tiek­da­ma iš­mai­šė su grie­ti­ne. Pa­puo­šė svo­gū­no laiš­kais, kra­pais, ma­žu mo­liū­gė­liu ir span­guo­lė­mis, kad sa­lo­tos bū­tų su rūgš­te­le.

I. Dauk­šie­nė gar­sė­ja sa­vo fir­mi­niu tor­tu iš vai­sių, tik šį kar­tą ne­sus­pė­jo jo pa­ga­min­ti. Šį ska­nės­tą pra­dė­jo ga­min­ti dar dirb­da­ma mo­ky­to­ja, per Ka­lė­das vai­šin­da­vo pra­di­nu­kus ir jų tė­ve­lius. „Tor­tas – pa­sa­ka, la­bai ska­nus!“ – sa­ko mo­te­ris.

Tor­tui rei­kia 200 gra­mų sau­sai­nių „Gai­de­lis“, 1 ki­log­ra­mo sal­džia­rūgš­čių obuo­lių, džio­vin­tų obuo­liu­kų (pa­gal sko­nį), 0,5 ki­log­ra­mo ba­na­nų, 300 gra­mų ra­zi­nų, ko­ko­sų drož­lių.

„Obuo­liai tu­ri bū­ti sal­džia­rūgš­čiai, man ska­niau­si – ana­na­si­niai. Dar ge­riau, jei ne­bū­tų iki ga­lo su­no­kę, kie­tes­ni, kad ne­tu­rė­tų daug sul­čių“, – sa­ko I. Dauk­šie­nė.

Obuo­lius nu­lup­ti, su­tar­kuo­ti ru­pia tar­ka. Į gau­tą ma­sę įmai­šy­ti ra­zi­nų ir ko­ko­sų drož­lių.

Ba­na­nus su­trin­ti. Džio­vin­tus obuo­lius ir pu­sę kie­kio ra­zi­nų su­mal­ti. Vis­ką su­mai­šy­ti. Ba­na­nus, sa­ko I. Dauk­šie­nė, ga­li­ma nau­do­ti ir be prie­dų ar­ba pri­dė­ti ki­to­kių mal­tų vai­sių.

Sau­sai­nius su­mal­ti mės­ma­le.

Į ke­pi­mo for­mą su­dė­ti tor­to pa­grin­dą – pir­mą­jį sluoks­nį iš sau­sai­nių tru­pi­nių. Ant vir­šaus dė­ti tar­kuo­tų obuo­lių su prie­dais sluoks­nį. Vėl sloks­niuo­ti tru­pi­nius, la­bai ge­rai su­spaus­ti. Ant vir­šaus dė­ti ba­na­ni­nį sluoks­nį, ant jo – vėl mal­tų sau­sai­nių.

Ši tor­tą ge­riau­siai ga­min­ti iš­va­ka­rė­se, per nak­tį pa­lai­ky­ti šal­tai. Iš ry­to tor­tą I. Dauk­šie­nė puo­šia ma­žų man­da­ri­nų skil­te­lė­mis, span­guo­lė­mis.

Ni­jo­lė Šler­pie­nė į po­pie­tę at­si­ne­šė pa­tie­ka­lą, pa­na­šų į „Sil­kę pa­ta­luo­se“. Pro­duk­tų kie­kio mo­te­ris ga­min­da­ma ne­skai­čiuo­ja, vi­sa­da ma­tuo­ja iš akies.

Pir­ma­sis sluoks­nis – bu­ro­kė­lių. N. Šler­pie­nė nau­do­jo ma­ri­nuo­tus bu­ro­kė­lius su svo­gū­nais, pa­pri­ka, po­mi­do­rų pa­da­žu. Bet tiks ir pa­pras­ti vir­ti bu­ro­kė­liai – šiek tiek pa­sū­dy­ti, pa­rūgš­tin­ti.

Ant bu­ro­kė­lių sluoks­nio dė­ti alie­ju­je ke­pin­tas mor­kas su svo­gū­nu, prie­sko­niais. Tre­čiam sluoks­niui ku­be­liais su­pjaus­ty­ti su lu­pe­no­mis iš­vir­tas bul­ves.

Ket­vir­tas sluoks­nis – kon­ser­vuo­tų žir­ne­lių. Penk­tas – iš­da­ri­nė­tos ir ga­ba­liu­kais su­pjaus­ty­tos sil­kės. Pas­ku­ti­nis sluoks­nis – gry­bų. Švie­žius gry­bus N. Šler­pie­nė iš­ver­da, pa­ke­pi­na su svo­gū­nais, prie­sko­niais, pa­ska­ni­na po­mi­do­rų pa­da­žu. Puoš­ti tin­ka graž­gars­tės, ba­zi­li­kų la­pe­liai.

Au­to­rės nuo­tr.

Ni­jo­lė Šler­pie­nė su­kū­rė sa­vo „Sil­kės pa­ta­luo­se“ ver­si­ją.

Ni­jo­lės Šler­pie­nės pa­tie­ka­lą su­da­ro še­ši sluoks­niai.

Ire­na Dauk­šie­nė sa­ko, kad ru­duo – svei­ko mais­to lai­kas.

Ire­nos Dauk­šie­nės pa­ga­min­tos ja­po­ni­nio dai­ko­no sa­lo­tos, pa­gar­din­tos grie­ti­ne, span­guo­lė­mis, ža­lu­my­nais.

Šiau­lių mo­ky­to­jų pen­si­nin­kų klu­bo „Švie­sa“ na­rės po­pie­tė­je da­li­jo­si svei­ko gy­ve­ni­mo re­cep­tais, ska­na­vo pa­čių ga­min­tus pa­tie­ka­lus.