
Naujausios
Rudens derlius keliauja į lėkštes
Šiaulių mokytojų pensininkų klubo „Šviesa“ nariai popietėje-sveikatinimo renginyje „Auksinio rudenėlio šventė“ skanavo šių metų derliaus. Patiekalus gaminusios moterys pasidalijo ir jų receptais.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Šis renginys – vienas iš pirmųjų Šiauliuose, minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną. Klubas „Šviesa“ vienija 85 narius, jam vadovauja Zita Klimanskienė. Į popietę daugiausiai rinkosi „daržininkai“, jie turi ir atskirą būrelį „Daigas“.
Ant senjorių stalo – šių metų derliaus gėrybės. Į popietę, kurioje buvo dalijamasi žiniomis apie sveikatinimą, moterys atsinešė ir vaistažolių, kavos, padarytos iš gilių.
„Jei sveikai maitinsimės, būsime sveiki. Žinoma, svarbus ir judėjimas, – sako Irena Daukšienė, popietės siela. – Ruduo – sveiko maisto laikas, svarbu valgyti kuo daugiau žalumynų, gyvo maisto.“
I. Daukšienė atsinešė mišrainės. Rytą sutarkavo šviežiai darže išrautą daikoną (japoninį ridiką), įdėjo truputį druskos, smulkintų krapų. Viską išmaišė. Prieš patiekdama išmaišė su grietine. Papuošė svogūno laiškais, krapais, mažu moliūgėliu ir spanguolėmis, kad salotos būtų su rūgštele.
I. Daukšienė garsėja savo firminiu tortu iš vaisių, tik šį kartą nesuspėjo jo pagaminti. Šį skanėstą pradėjo gaminti dar dirbdama mokytoja, per Kalėdas vaišindavo pradinukus ir jų tėvelius. „Tortas – pasaka, labai skanus!“ – sako moteris.
Tortui reikia 200 gramų sausainių „Gaidelis“, 1 kilogramo saldžiarūgščių obuolių, džiovintų obuoliukų (pagal skonį), 0,5 kilogramo bananų, 300 gramų razinų, kokosų drožlių.
„Obuoliai turi būti saldžiarūgščiai, man skaniausi – ananasiniai. Dar geriau, jei nebūtų iki galo sunokę, kietesni, kad neturėtų daug sulčių“, – sako I. Daukšienė.
Obuolius nulupti, sutarkuoti rupia tarka. Į gautą masę įmaišyti razinų ir kokosų drožlių.
Bananus sutrinti. Džiovintus obuolius ir pusę kiekio razinų sumalti. Viską sumaišyti. Bananus, sako I. Daukšienė, galima naudoti ir be priedų arba pridėti kitokių maltų vaisių.
Sausainius sumalti mėsmale.
Į kepimo formą sudėti torto pagrindą – pirmąjį sluoksnį iš sausainių trupinių. Ant viršaus dėti tarkuotų obuolių su priedais sluoksnį. Vėl sloksniuoti trupinius, labai gerai suspausti. Ant viršaus dėti bananinį sluoksnį, ant jo – vėl maltų sausainių.
Ši tortą geriausiai gaminti išvakarėse, per naktį palaikyti šaltai. Iš ryto tortą I. Daukšienė puošia mažų mandarinų skiltelėmis, spanguolėmis.
Nijolė Šlerpienė į popietę atsinešė patiekalą, panašų į „Silkę pataluose“. Produktų kiekio moteris gamindama neskaičiuoja, visada matuoja iš akies.
Pirmasis sluoksnis – burokėlių. N. Šlerpienė naudojo marinuotus burokėlius su svogūnais, paprika, pomidorų padažu. Bet tiks ir paprasti virti burokėliai – šiek tiek pasūdyti, parūgštinti.
Ant burokėlių sluoksnio dėti aliejuje kepintas morkas su svogūnu, prieskoniais. Trečiam sluoksniui kubeliais supjaustyti su lupenomis išvirtas bulves.
Ketvirtas sluoksnis – konservuotų žirnelių. Penktas – išdarinėtos ir gabaliukais supjaustytos silkės. Paskutinis sluoksnis – grybų. Šviežius grybus N. Šlerpienė išverda, pakepina su svogūnais, prieskoniais, paskanina pomidorų padažu. Puošti tinka gražgarstės, bazilikų lapeliai.
Autorės nuotr.
Nijolė Šlerpienė sukūrė savo „Silkės pataluose“ versiją.
Nijolės Šlerpienės patiekalą sudaro šeši sluoksniai.
Irena Daukšienė sako, kad ruduo – sveiko maisto laikas.
Irenos Daukšienės pagamintos japoninio daikono salotos, pagardintos grietine, spanguolėmis, žalumynais.
Šiaulių mokytojų pensininkų klubo „Šviesa“ narės popietėje dalijosi sveiko gyvenimo receptais, skanavo pačių gamintus patiekalus.