
Naujausios
Salierai pagardina maistą ir stiprina sveikatą
Istorija
Senovės egiptiečiai ir graikai salierus naudojo ne tik maistui, bet ir apeigoms. Salierai buvo vertinami ir dėl afrodiziakinių savybių.
Salierai į Vidurio Europą atkeliavo iš Italijos, kur senovėje ši daržovė auginta ne tik maistui, prieskoniams, bet kaip puošnus ir išvaizdus augalas. Laukinių salierų aptinkama Viduržemio jūros pakrantėje, Alžyre, Egipte, Šiaurės Kaukaze bei atšiauresnėje Švedijoje.
Egipte manyta, kad salierai simbolizuoja liūdesį, todėl salierų lapų dėdavo prie laidojamų faraonų. Salierus valgydavo per laidotuves.
Senovės Graikijoje salierai buvo siejami su laime, todėl salierų lapų vainikais puošdavo sportininkų galvas. Salierai buvo sodinami prie karžygių paminklų. Salierų lapų atvaizdų galima aptikti ant labai senų monetų.
Salierus jau XV amžiuje augino ir valgė vokiečiai. XVII amžiuje juos pamėgo prancūzai. Rusijoje salierus pradėjo vartoti Jekaterinos laikais XVIII amžiuje. Lietuviai salierus dažniau ėmė valgyti tik po Antrojo pasaulinio karo.
Vertė
Salieruose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, eterinių aliejų. Salieruose yra beveik visas krepšelis B grupės vitaminų. Yra vitamino E bei šiek tiek vitamino C. Salierai sukaupia K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų. Salieruose yra maždaug 10 procentų eterinių aliejų bei panašų į inulino veikimą turinčių hormonų. Tad ši daržovė labai naudinga stresų kamuojamiems žmonėms, sportininkams, net mokyklinio amžiaus vaikams, nes padeda geriau įsisavinti mokslo žinias.
Vartojimas
Salierų būna gumbinių, lapkotinių ir lapinių. Maistui tinka salierų gumbai, lapkočiai ir lapai. Lapkočiai bei lapai dažniausiai naudojami salotoms. Jų galima įpjaustyti į sriubas, troškinius, padažus. Salierų šaknys yra pačios aromatingiausios iš visų žinomų šakninių daržovių. Gumbai gardūs žali, virti, sutrinti į košes ar kepti. Gumbus galima kepti kaip bulves. Salierai dera lėkštėje su kitomis daržovėmis. Ypač tinka prie mėsos, patiekalų su grybais. Net paprasčiausios pupelių, kopūstų sriubos bus daug skanesnės ir kvapnesnės, jeigu joms nepagailėsime salierų.
Auginimas
Salierų galima užsiauginti patiems, tačiau salierai auga lėtai. Daržininkai pataria salierus sėti šildomuose šiltnamiuose ar ant palangės namuose kovo pradžioje. Daigų neturint, teks jų nusipirkti iš sumanesnių daržininkų ir į lauką sodinti gegužę. Salierai auga iki vėlyvo rudens. Šakniniai salierai atsparūs šalčiams, gali iškęsti net 10 laipsnių šaltį, todėl pridengus durpėmis ar šiaudais, juos galima išlaikyti dirvoje per žiemą nenukastus.
Salierai mėgsta purią, drėgną ir derlingą žemę.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
GUMBAI: Valgyti salierus skanu ir sveika.