
Naujausios
Savas verslas netelpa į aštuonias valandas
Už sėkmingą smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą, darbo vietų Šiaulių regione kūrimą šiemet Šiaulių pramonininkai garbės ženklą įteikė vienintelei moteriai verslininkei, šalia Joniškio veikiančios bendrovės „Miltinuko receptas“ direktorei Audronei Budreckienei.
Interviu „Šiaulių kraštui“ verslininkė pripažino, jog susiduria su iššūkiais rajone rasti darbuotojų.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Sunku rasti darbuotojų
– Ko reikia sėkmingam verslui?
– Versle esu nuo 1993 metų. Mano gyvenime tai trečia įmonė. Pirmiausia atidarėme parduotuvę Joniškyje, vėliau prasidėjo didmenos prekyba šaldytais produktais. Buvome valgomųjų ledų gamintojų įmonės atstovai. Išsirutuliojo mintis, kad žiemą reikėtų juos kažkuo pakeisti. Nuo koldūnų verslas išaugo į tai, ką turiu dabar.
Šaldytų pusgaminių įmonei eina 18 metų. Sėkmę sunku vertinti. Svarbiausia, kad per tiek metų nebankrutavome, neužsidarėme, bet ėjome į priekį, sekėme pokyčius rinkoje, taikėme naujas technologijas. Nors įmonė nedidelė, bet technologiškai neatsiliekanti nuo analogiškų įmonių Europos Sąjungoje.
Versle yra visko. Verslininkui tenka didelė atsakomybė už sėkmingą įmonės veiklą, už darbuotojus, kitus dalykus – viską reikia nešti ant savo pečių. Atsakingas verslininkas pirmiausia galvoja apie savo verslą ir tik po to apie asmeninį gyvenimą, šeimą.
– Pradedant verslą svarbios pradinės investicijos. Kaip jūs gavote pradinį kapitalą?
– Mes nesinaudojome Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, nes nesutapo laikas. Teko rizikuoti – imti gana didelę paskolą iš banko. Smagu, kad sugebėjome atiduoti visas skolas iki ekonominio nuosmukio.
– Kiek jums versle svarbi socialinė atsakomybė?
– Pagal galimybes stengiamės paremti tuos, kuriems reikia pagalbos, remiame senelių namus, vaikų namus, jaunimo stovyklas. Neatsisakome padėti – reikia dalintis, jei turi galimybę.
– Kokią įtaką jūsų verslui daro šiuolaikinės technologijos?
– Technologijos labai reikšmingos verslui. Mūsų įmonė taip pat stengiasi taikyti jas įvairiose grandyse – pradedant gamybos procesu, baigiant pardavimu. Pakuojant reikia technologijų, įrengimų, kurie gali žmogų pavaduoti.
Labai svarbūs žmogiškieji ištekliai. Mūsų įmonėje daug darbuotojų dirba nuo įmonės įkūrimo, todėl kolektyvas yra brandus, artėja užtarnauto poilsio laikas. Žvelgiant į ateitį būtina ruošti naujus darbuotojus, kurie galėtų perimti gerąją patirtį iš ilgamečių darbuotojų ir tęsti darbą. Įmonėje dirba per 50 darbuotojų. Pagrindinės darbuotojos – moterys, Joniškio rajono gyventojos.
– Kaip darbuotojus pritraukti dirbti į įmonę?
– Esu Joniškio verslininkų asociacijos pirmininkė. Mūsų užduotis šiuo metu yra eiti į mokyklas, bendrauti su jaunimu, pasakoti apie verslą rajone, sudominti jaunimą, skatinti, kad jie liktų čia gyventi ir dirbti.
Esant didesnei darbuotojų paklausai nei pasiūlai, dažnai būna neadekvačių jaunimo lūkesčių dėl atlyginimo, nukrypimų nuo realybės. Norint gauti didelį atlygį reikia turėti kvalifikaciją, sugebėti gerai dirbti.
Pesimistiškai negalvoju, kad darbuotojų neatrasime. Galbūt grįš emigravę piliečiai, nes atlyginimai kyla, darbo aplinka gerėja. Šiuo metu sunkumų yra, bet nemanau, kad tai tragedija.
Regione – kokybiškos žaliavos
– Ar verslą plėtoti regione yra sudėtingiau nei didžiuosiuose Lietuvos miestuose?
– Yra ir pliusų, ir minusų. Didmiesčiuose yra daug geresnės galimybės rasti specialistų. Pas mus dirba specialistų iš Vilniaus, Šiaulių. Rajone tiesiog jų nėra. Kai kurie atvažinėja ar pagal darbo specifiką dirba nuotoliniu būdu.
Dirbti regione yra ir privalumų. Labai džiaugiamės, kad čia turime daug aukštos kokybės žaliavų savo gaminiams. Šalia turime bulvių augintojus, ūkininkai gamina varškę, kaimynystėje turime net elnyną, iš kurio perkame aukštos kokybės šviežią elnieną – augintojai įsikūrę kitoje gatvės pusėje.
Anksčiau naudodavome prieskonines žoleles ir žalumynus, kuriuos užsiaugindavome darže šalia įmonės. Dabar to nebedarome, daržą sumažinome.
– Lietuvoje yra nemažai šaldytų produktų gamintojų, kaip išsiskiriate iš konkurentų?
– Vidutinio arba žemiausio segmento produktų gamintojų, vertinant pagal kainas, pasirinkimas yra gana didelis, ten kažko ypatingo nelabai galima tikėtis. Žinoma, pagrindinis dalykas yra žaliava. Mes naudojame vietinę, kuo šviežesnę.
Kaip vadovė, šeimininkė, galiu sau leisti nusimatyti strategiją gaminti kuo daugiau aukštos kokybės produktų. Ne veltui daugelį jų gaminame rankomis. Norisi, kad vartotojai nemanytų: „Ai, koldūnai prastas produktas, visiškai niekinis.“ Taip nėra. Jei gamini iš kokybiškų žaliavų, jie yra skanūs, vertinami visoje Europoje. Šaldymas produkto skoninėms savybėms neturi didelės įtakos. Džiugina, kad Lietuvoje vartotojai pradeda ieškoti kokybės.
Mūsų asortimentas keičiasi. Keičiasi vartotojų poreikiai, technologijos. Pavyzdžiui, prieš dešimt metų neturėjome itališkų mašinų, kuriomis gaminame itališko tipo koldūnus.
Strateginiai mūsų produktai – cepelinai, žemaičių blynai, blyneliai – išlieka visuomet, keičiasi įdarai, pakuotės.
Gaminame apie 30 skirtingų šaldytų pusgaminių, bet priskaičiavus produktus, kuriuos gaminame pagal klientų užsakymus, jų yra apie 60.
Dabar intensyviai dirbame atnaujindami pakuotę. Lapkričio mėnesį važiuojame į parodą Švedijoje, Malmėje, norime standartizuoti savo pakuotes – jos gražėja.
Vien Lietuvos rinka šaldytų produktų gamintojams būtų per maža, nes Lietuva dar labiau susitraukė – gyventojų mažėja. Mūsų produktas nėra pirmos būtinybės prekė, todėl turime dirbti plačiau. Prekiaujame Latvijoje, Estijoje, Anglijoje, Airijoje, Danijoje, Norvegijoje.
– Ar jūsų verslui Lietuvoje užtenka valdžios palaikymo?
– Būtų geriau, jei labiau atsižvelgtų į mažesnius verslus keliant atlyginimus. Galbūt tai gali padaryti didžiosios įmonės. Rajonuose veikiančios įmonės, ypač dirbančios su prekybos tinklais, neturi galimybių kelti atlyginimų, nes dirba su labai nedidele marža.
Dėl konkurencijos prekybos tinklai netoleruoja kainų kėlimo, todėl tenka dirbti prisitaikant prie klientų poreikių. Tampame įsprausti į kampą, nes pagal savo pardavimus kainų kelti negalime, o atlyginimus turime didinti.
Ne veltui ieškome naujų rinkų, kur galėtume parduoti su aukštesne marža, kad išmokėtume aukštesnius atlyginimus. Aš, kaip ir daugelis verslininkų, tikrai esu už atlyginimų darbuotojams didinimą, tik reikia turėti galimybes tai daryti.
Pailsi kalnuose
– Ar dėl verslo neteko aukoti asmeninio gyvenimo, šeimos? Kaip pavyko viską suderinti?
– Į šį klausimą geriausiai galėtų atsakyti dukra. Stengiausi viską suderinti.
– Kaip pailsite, pabėgate nuo rūpesčių darbe?
– Myliu kalnus, dažnai ten važiuoju. Slidinėju, išsirengiu į pėsčiųjų žygius po kalnus. Per savaitę kalnuose išgaruoja visos varginančios mintys, rūpesčiai. Turiu galimybes per metus keletą kartų pabūti kalnuose.
Mano verslas nedidelis, bet į jį esu įdėjusi labai daug širdies, kūrybos, dažnai būnu darbe ne tik visą darbo savaitę, čia praleidžiu ir savaitgalius, šventines dienas, todėl poilsis būtinai reikalingas.
– Ar netrūksta verslumo dvasios dabartiniam jaunimui? Kaip ją reikėtų išugdyti?
– Verslumas tikriausiai yra genuose, visa kita galima ugdyti. Tam reikia nemažai noro, ryžto ir pasiaukojimo, nes be paaukoto laiko, įdėto darbo nieko nebus. Nuosavame versle visuomet dirbi ne aštuonias valandas per dieną, o žymiai daugiau.
Kartu su Joniškio verslininkų asociacijos nariais daug kalbame apie jaunuomenės verslumo skatinimą Joniškyje. Kviečiame į diskusijas, patarinėjame, skatiname.
Lapkričio mėnesį Joniškio verslininkų asociacija organizuoja „Verslo savaitės“ renginius, orientuotus į rajono jaunimą. Vyks Verslininkų asociacijos narių susitikimai su jaunimu Joniškio verslo ir turizmo informaciniame centre, Žemės ūkio mokykloje, Joniškio „Aušros“ gimnazijoje. Planuojame steigti prizus už geras idėjas.
Norint atrasti savo nišą, reikia pasitelkti kūrybą – tuomet verslą galima sukurti lygioje vietoje.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
VERSLAS: Šalia Joniškio įkurtos šaldytų pusgaminių įmonės „Miltinuko receptas“ vadovė Audronė Budreckienė atkreipia dėmesį, jog regione dirbantiems verslininkams kyla problema susirasti darbuotojų, specialistai atvyksta iš didžiųjų miestų.
POILSIS: Savaitgalius, šventines dienas kartais darbe praleidžianti verslininkė Audronė Budreckienė nuo rūpesčių pailsi pasivaikščiodama gamtoje, keliaudama po kalnus.