
Naujausios
Medžiaga ir spalva
Dengiant stalą pagal protokolą, staltiesė yra būtina. Remiantis dabartinėmis tendencijomis, ji turėtų būti balta ir medvilninė. Derėtų rinktis staltiesę, kuri būtų pagaminta iš aukščiausios kokybės medžiagų. Rekomenduojama naudoti ir tos pačios spalvos bei medžiagos servetėles. Norint, galima rinktis ir lininę staltiesę. Tačiau tokiu atveju jos audinys taip pat turėtų būti itin kokybiškas.
Ilgis ir dydis
Rekomenduojamas minimalus staltiesės ilgis yra iki kėdės pradžios. Visgi laikantis etiketo, verta rinktis didesnę staltiesę. Pavyzdžiui, Prancūzijoje užuolaidos ir staltiesės visada būna šiek tiek ilgesnės. Tuomet medžiaga gražiai krenta ir savaime atsiranda specifinės raukšlės. Tai vienas iš prabangos elementų. Ruošiant vaišių stalą, verta prisiminti, kad per maža staltiesė yra žymiai blogiau nei per didelė.
Sluoksniavimas
Norint sutaupyti ir laiko, ir pinigų, staltiesės gali būti sluoksniuojamos: ant didesnės gali būti užtiesiama mažesnė. Visgi pagal protokolą geriau naudoti vieną staltiesę. Sluoksniavimas dažniau taikomas tik iš praktinės pusės. Viršutinį audinio sluoksnį lengviau nuimti, jį galima iškart skalbti. Tačiau jeigu norima, galima stalą dengti ir keliais audiniais. Ypač tada, kai nėra ruošiamasi prabangiam pobūviui.
Staltiesę dažnai galima laikyti pagrindiniu šventinio stalo akcentu. Tikimės, jog straipsnyje pristatytos etiketo taisyklės padės šiuo aksesuaru sukurti estetišką ir praktišką bet kurio kambario įvaizdį. Gali atrodyti, kad protokolo laikymasis yra sudėtingas. Tačiau supratus aptartus principus, šventinio stalo dekoravimas gali tapti žymiai lengvesnis.
Užs. Nr. 509013