
Naujausios
Su kuo valgomi žemuoginiai špinatai
Dabar madinga kokius neregėtus augalus auginti. Globalizacija jaučiasi ne tik mūsų gėlynuose, bet ir daržuose. Kartais užsiauginame kokią daržovę ar žolę ir nebežinome, ką su ja daryti. Sodietė Zosė šiemet savo darže užsiaugino žemuoginių špinatų. Užaugo – gražūs pasižiūrėti. Tik nežino, kur juos dėti. Pabandome padėti.
Botanika
Žemuoginiai špinatai – vienmečiai augalai. Žemuoginis špinatas, ko gero, nėra nei uoginė kultūra, nei daržovė. Tai labiau dekoratyvus augalas. Jo tėvynė – Vakarų Europa. Dabar jau paplitęs ir kituose žemynuose.
Žemuoginiai špinatai lengvai auginami. Kaip nebus lengvai auginami, jeigu jie priklauso balandinių šeimai. Pasirodo, žemuoginis špinatas labai artimas mums gerai pažįstamos baltosios balandos giminaitis. Ši balanda įkyri piktžolė. Jos pilna ir daržuose, ir patvoriuose. Tad žemuoginiai špinatai iš balandos irgi yra išmokę įkyrumo. Mat pradėti auginti žemuoginiai špinatai patys pasisėja. Plačiai išsišakojęs krūmelis geromis sąlygomis išauga iki 50 cm aukščio.
Lapai primena žąsies koją ir šiek tiek panašūs į špinatų. Jų pažastyse formuojasi žiedai, kurie po žydėjimo virsta gražiais ryškiais raudonais kamuoliukais – vaisiais. Tie vaisiai primena žemuogių ar aviečių uogas. Jų būna labai daug: šakelės tankiai apkibusios, net išlinksta nuo vaisių svorio. Tada augalas atrodo gana gražiai ir iš tolo raudonuoja darže ar sode. Vaisiai valgomi, tik nėra stebuklingo skonio. Greičiau beskoniai: nekvepia nei žemuogėmis, nei avietėmis. Tačiau užauginus juk gaila atgal į žemę sukišti.
Apskritai, balandų yra daug rūšių. Jos paplitusios įvairiuose pasaulio žemynuose. Kai kurių balandų lapai ir vaisiai nuo seno vartojami maistui. Mums gerai pažįstama baltoji balanda irgi valgoma. Galima valgyti jaunus šio augalo lapus. Juose gausu vertingų medžiagų, tačiau irgi neturi nei žmoniško skonio, nei kvapo. Todėl balandų lapų valgytojai šio augalo lapus maišo su kitoms daržovėmis. Dabar daržininkai jau augina įvairių veislių kultūrinių balandų – balandūnių. Irgi, kaip ir jų giminaitės piktžolės, nėra reiklios.
Vartojimas
Taigi: žemuoginių špinatų vaisius galima valgyti. Jie truputį saldoki. Tačiau iš jų vienų gardžios uogienės neišvirsime. Kai kurie daržininkai tvirtina, jog yra pasidarę gardaus žemuoginių špinatų vyno. Dažniausiai špinatų vaisiai maišomi su kitais vaisiais ar uogomis. Tada išeina skanūs gaivieji gėrimais, uogienės, kompotai. Špinatų vaisiai kompotams ar uogienėms suteikia gražią spalvą.
Tiek špinato uogų, tiek lapų galima dėti į salotas, sriubas. Labai tinka pupelių, daržovių sriubose, barščiuose. Tiks ir troškiniuose. Verta žemuoginių špinatų vaisius, dar vadinamus uogomis, naudoti bandelių ar pyragėlių įdarui, kai nesinori labai saldžių kepinių. Galima žemuoginio špinato vaisius ir lapus sudžiovinti arbatai. Uogas galima sušaldyti. Kai kurie daržininkai sako, jog žemuoginiais špinatais nusivylė – juk turime daug vertingesnių vaisių ir uogų.
Vertė
Nors šiek tiek ir supeikti, žemuoginiai špinatai turi vertingų medžiagų, gydomųjų savybių. Kai kurie šio augalo tyrinėtojai tvirtina, jog žemuoginiai špinatai pranoksta daugelį žalumynų.
100 gramų šio špinato lapelių yra daugiau baltymų nei jų yra tokiame pat kiekyje pieno miltelių. Be augalinių baltymų žemuoginių špinatų lapeliuose ir vaisiuose yra fruktozės, sacharozės. Yra B grupės vitaminų. Yra vitaminų E, A, PP, C. Daug mikroelementų: seleno, kalio, cinko, fosforo, kalcio, magnio, vario, geležies... Dėl šių medžiagų šie augalai naudingi širdžiai, kraujotakos sistemai, žarnynui, turi antioksidacinių savybių, stiprina imunitetą.
Kadangi minėjome, jog žemuoginiai špinatai yra artimi baltosios balandos giminaičiai, tad vertingų medžiagų galime rasti ir šiose piktžolėse. Tačiau kas kita valgyti balandas iš patvorio, kai galima užsiauginti maždaug tokios pat vertės, tik daug žavingesnių žemuoginių špinatų.
Auginimas
Žemuoginis špinatas – labai nereiklus augalas. Jis auga bet kokioje dirvoje. Šią ypatybę paveldėjo iš savo giminaičių piktžolių. Sėklas galima sėti anksti pavasarį tiesiai į dirvą arba daigus auginti dėžutėje kambaryje. Sėklos labai smulkios, tad jas reikia įterpti tik 0,3–0,5 cm gylyje ar išbarstyti dirvos paviršiuje ir labai atsargiai palaistyti. Persodinti galima tik jaunus nedidelius augalėlius. Geriausia auginti šviesioje vietoje. Žemuoginius špinatus galima auginti vazonuose, alpinariumuose. Jais galima puošti balkonus, gėlynus.
Pažįstama daržininkė Virginija pasakojo, kad ankstesniais metais irgi buvo pasisėjusi žemuoginių špinatų. Užaugo gražūs, bet nepatiko jų skonis, tad kitais metais nebesėjo. Tačiau tie špinatai patys pasisėjo, kelerius metus įkyriai lindo į akis. Sunku buvo atsikratyti. Kitai daržininkei su žemuoginiais špinatais kitaip nepasisekė. Keleriuss metus sėjo ir vis neišdygdavo. Pasirodo, išdygdavo, tačiau daržininkė daigus išraudavo, nes manydavo, jog tai piktžolės.
Pabaigos žodis
Kai kuriuose apie sodą ir daržą rašančiuose žurnaluose, laikraščiuose prieš kelerius metus žemuoginiams špinatams buvo daug pagyrų. Kai kur šie augalai buvo pristatomi, kaip Vakarų Europos selekcininkų naujausias pasiekimas. Buvo sakoma, jog tai ateities augalas, užkariausiantis europiečių daržus. Kaip pažiūrėsi: jeigu išplis kaip balandos, gal ir užkariaus. Viena aišku, jog dabar šiam augalui liaupsių sumažėjo. Tačiau kodėl nepasisėjus, užsiauginus, ir paragavus? Niekada negali žinoti, kas nutiks. Gal patiks. Juk būna net meilė iš pirmo žvilgsnio ar pirmo karto.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
ŽEMUOGINIAI ŠPINATAI: gražūs pažiūrėti, o vertingi panašiai kaip populiarios piktžolės – baltosios balandos.