
Naujausios
Sumuštinis, suvožtinis ir visa kita
Amerikiečiai juokiasi, kai mes, ant duonos riekės užtepę sviesto ir uždėję dešros, vadiname tai sumuštiniu. Tikras sumuštinis, anot jų, – tai mažiausiai dvi riekės duonos (dažniausiai pusiau perpjautos bandelės), keli sluoksniai mėsos (ar žuvies), sūrio, salotų, padažas, prieskoniai ir kiti ingredientai.
Didžiuosiuose Europos miestuose suvožtiniai yra neatsiejama viešosios mitybos dalis, o JAV netgi puikuojasi regionine sumuštinių kultūra. Pavyzdžiui, Čikaga garsėja itališkais sumuštiniais su jautiena, Milvokis – su dešrelėmis bei raugintais kopūstais, Filadelfija – su mėsa ir sūriu, o Los Andželas – su prancūzišku padažu.
Naujajame Orleane lyderiauja „po'boy“ (nuo žodžių „poor boy“ – vargšas vaikinas) – bagetė su kepta žuvimi, jūros gėrybėmis arba jautiena, vištiena, kumpiu. Luizianiečiai taip pat mėgsta mufaletą, kilusią iš Sicilijos: tai sicilietiška duona, virta dešra mortadela, saliamis kopikola, peperoni, jautiena, sūris ir alyvuogių salotos. Pastarąsias sudaro šie ingredientai: juodosios ir žaliosios alyvuogės, salierai, morkos, žiediniai kopūstai, paprikos, svogūnai, kaparėliai, petražolės, raudonėliai, česnakai, actas, alyvuogių aliejus, žolelės ir prieskoniai. Alyvuogių salotos taip pat naudojamos kaip garnyras ir kitiems Sicilijos virtuvės ir Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalams.
Pavadinimų painiava
Sumuštinis (angl. sandwich) – bendras visų patiekalų iš duonos, užtepo bei kitų priedų pavadinimas. Nors pas mus sumuštinis gali būti ir duona su sviestu bei riekele dešros ar sūrio, anglakalbiai, kai sako „sandwich“, turi galvoje uždarą sumuštinį: iš dviejų pusių – duona, per vidurį – įdarai.
Kartais sumuštinį neleistinai dar pavadiname „buterbrodu“ – šis žodis kilęs iš vokiečių „butterbrod“. Lietuviškai tai būtų sviestainis (duona su bet kokiu aptepu – nebūtinai sviestu).
Suvožtiniais vadiname visas iš užsienio atkeliavusias sumuštinio atmainas „burgerius": jei su mėsa ("hamburgeris") – pas mus mėsainis, jei su sūriu ("čyzburgeris") – sūrainis, jeigu su žuvimi ("fišburgeris") – žuvainis.
„Hamburgerio“ pavadinimas kilo nuo antro pagal dydį Vokietijos miesto Hamburgo pavadinimo, iš kurio žmonės emigravo į Ameriką.
Itališkas sumuštinio variantas vadinamas „panino“, prancūziškas – „krok-mesjė“ (pranc. croque-monsieur).
Amerikietiški suvožtiniai, išpopuliarėję JAV 19 amžiuje italų emigrantų dėka, tapo idealiu maistu tiems, kurie skuba. Duona, mėsa, daržovės ir pagardas – tiek pakanka skaniai užkąsti, kad negurgtų pilvas. Ilgainiui suvožtinis tapo kone kultiniu patiekalu, turinčiu tūkstančius receptų.
Receptai, kuriuos galima išbandyti namie
„Teks-Meks“
„Tex-Mex“ – šiuo terminu apibūdinami Meksikos amerikiečių patiekalai. Jie išplito iš Teksaso, kuris turi sieną su Meksika, ir kitų pietvakarinių valstijų po visą šalį.
Jums reikės (6 suvožtiniams): 6 bandelių, 800 g jautienos faršo, 2 raudonųjų paprikų, 1 geltonosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 2 svogūnų, 6 čederio sūrio riekelių, 1 šaukšto paprikų miltelių, 3 šaukštų aštraus pomidorų padažo, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
1. Paprikas, česnakus ir svogūnus nulupkite, supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Įberkite druskos ir pusę paprikos miltelių. Išjunkite ugnį ir laikykite uždengę, kad daržovės neatvėstų.
2. Kol įkais orkaitė, faršą pagardinkite druska, pipirais, likusia dalimi paprikų miltelių. Nulipdykite 6 kotletus ir kepkite po 3-5 min. iš abiejų pusių keptuvėje su aliejumi.
3. Bandeles perpjaukite pusiau, lengvai apkepkite orkaitėje „grill“ režimu, po to iš vidinės pusės kiekvieną patepkite pomidorų padažu. Ant vienos puselės uždėkite keptų daržovių, ant viršaus – kotletą ir čederio sūrio, vėl daržovių ir uždenkite kita bandelės puse.
Itališkas „panino“
Jums reikės: 6 itališkų čiabatos bandelių, 800 g veršienos faršo, 12 riekelių pančetos (kiaulienos kumpio), 3 slyvinių pomidorų, 150 g pekorino sūrio (tai vienas populiariausių itališkų sūrių pasaulyje, gaminamas iš avių pieno), 100 g gražgarsčių salotų, 15 baziliko lapelių, 2 skiltelių česnako, 4 šaukštų naminio majonezo*, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
1. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, česnakus, bazilikus, sūrį susmulkinkite.
2. Įkaitinkite orkaitę „grill“ režimu.
3. Keptuvėje be riebalų pakepkite pančetą ir dėkite į lėkštę.
4. Faršą pagardinkite druska, pipirais, nulipdykite 6 kotletus ir pakepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi ant lėtos ugnies po 6-8 min. iš abiejų pusių.
5. Bandeles pakaitinkite orkaitėje. Sutepkite majonezu, sumaišytu su bazilikais ir česnakais, dėkite gražgarstes, kotletą, pomidorų ir 2 gabaliukus pančetos, užberkite sūrio. Uždenkite kita bandelės pusele.
Pasigaminti majonezui reikės: 1 kiaušinio baltymo, 1 šaukšto su kaupu garstyčių, 1 šaukšto vyno acto, 200 ml augalinio aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Baltymą sumaišykite su garstyčiomis, pamažu įpilkite aliejaus (vis plakdami), berkite druskos, pipirų, galiausiai pilkite acto ir dar gerai pamaišykite.
Mufaleta
Mufaleta (it. Muffuletta) vadinamas ir sumuštinis, ir įdaras – alyvuogių salotos – jam pagardinti. Šios salotos tinka ir kaip garnyras Sicilijos virtuvės ir Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalams.
Jums reikės: po pusę puodelio juodųjų ir žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 saliero stiebelio, 1 keptos paprikos, 1 marinuoto artišoko (šerdies), 1 šaukšto kaparėlių, 2 česnako skiltelių, 1 svogūno galvutės, po ketvirtadalį šaukštelio džiovintų raudonėlių ir bazilikų, 1 šaukštelio obuolių acto, 1/8 raudonųjų jalapeno pipirų dribsnių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
1. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite gabaliukais. Galima smulkinti ir peiliu, po to sumaišyti su actu ir aliejumi.
Prancūziškas „krok-mesjė“
Karšti sumuštiniai su jautiena ir sūriu „krok-mesjė“ (pranc. croquer-monsieur), išvertus pažodžiui, reiškia „traškus ponas“. Prancūzų kavinukėse jie atsirado 1910 m. Esama ir sumuštinių „croquer-madame“, kurie taip pavadinti to meto moteriškų skrybėlių madai pagerbti. Skrybėlę esą primena ant duonos uždėtas keptas kiaušinis.
Jums reikės: 4 baltos duonos riekių, 50 g sviesto, 100 g kietojo sūrio, 80 g jautienos, 2 salotos lapų, 1 kiaušinio, žalumynų.
1. 4 duonos riekeles apkepkite sausoje keptuvėje iš vienos pusės, apverskite. Ant dviejų dėkite po sūrio riekelę, uždenkite dangčiu, kad jis aptirptų.
2. Ant sūrio dėkite gabaliuką jautienos, pabarstykite žalumynų, uždėkite salotos lapą, tada – dar vieną gabalėlį sūrio ir duonos riekelę. Uždenkite dangtį ir pakaitinkite apie 30 sek.
3. Ruošdami „krok-madam“, atskirai iškepkite kiaušinį ir uždėkite jį ant sumuštinio „krok-mesjė“.
AR ŽINOTE, KAD...
žodis „burgeris“ yra nevartotina svetimybė, reikia sakyti „suvožtinis“,
„hamburgeris“ yra mėsainis,
„čyzburgeris“ – sūrainis,
„fišburgeris“ – žuvainis.
Faktas
Pirmasis mėsainis buvo parduotas 1900 m. liepos 27 d. JAV, Konektikuto valstijoje, Naujajame Heivene (New Haven).
Parengė Vaiva VAIDILAITĖ
Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Piotro Romančiko (ELTA) nuotr.