
Naujausios
Sūrių gamintoja svajoja apie nuosavą sūrinę
Valpainių bendruomenės pirmininkė Dalia Zakarienė su vyru Arūnu Zakaru turi nemažą ūkį, laiko 12 pieninių karvių bandą. D. Zakarienė, iš savų karvučių pieno spausdama įvairius sūrius, jau seniai svajoja ir apie nuosavą sūrinę.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
Sūrinė namuose
Iš pradžių buvo rimti ketinimai sūrinę kurti po bendruomenės stogu. Kaip bendruomenės pirmininkė, D. Zakarienė aiškinosi bendruomenės sūrinės įrengimo galimybes, reikalavimus su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais.
Reikalavimai, pasak D. Zakarienės, tikrai nemaži. Pienas į sūrinę turi patekti pro vienerias duris, o produkcija išeiti jau pro kitas. Reikia labai daug vietos ir pieno šaldytuvams, ir jau pagamintiems gaminiams, ir gamybinėms patalpoms. Bendruomenės namuose vietos būtų, bet bendruomenės pirmininkę išgąsdino nors ir išankstinė, bet labai didelė sūrinės įsirengimo sąmata – 44 tūkstančiai eurų.
„Todėl jau tikrai nusprendžiau sūrinę įsirengti savo namuose. Dabar reikia apsispręsti, kokį projektą rašyti. Galima būtų prašyti paramos sūrinės patalpoms įsirengti kaip ūkininkei, verslininkei. Yra ir kitas variantas – sūrinę įsirengti savo lėšomis, o paraišką teikti įrangai įsigyti. Reikia viską gerai apsvarstyti, su šeimyna pasitarti“, – sakė D. Zakarienė.
Zakarų namuose nėra tiek patalpų, kad būtų galima iš karto sūrinę įsirengti. Tektų jau esamas patalpas perdaryti, pristatyti. Nepaisant laukiančių rūpesčių, išlaidų, namuose įsirengti sūrinę, D. Zakarienė išsiaiškino, būtų pigiau.
Galėtų būti ir šeimos verslas
D. Zakarienė įsitikinusi, jog bendruomenių ir atskirų žmonių verslumą valdžia turėtų tik skatinti. O dabar susidaro įspūdis, jog norintiesiems pradėti savo verslą sudaroma kliūčių.
„Teko bendrauti su bendruomene iš Klaipėdos rajono, užsiimančia maisto ruošimu šventėms. Moterys sakė, jog teko nueiti sunkiai nusakomus kryžiaus kelius, kol pradėjo verslą. Tačiau, mano nuomone, jei tikrai žinai, ko nori, dėl savo svajonės galima labai daug nuveikti“, – sakė D. Zakarienė.
Valpainiškė svarsto, jog sūrinė galėtų būti jų šeimos verslas. D. Zakarienė su vyru Arūnu Zakaru laiko 12 melžiamų karvių, pieno sūriams tikrai užtektų. Per parą primelžiama apie 300 litrų. Į pagalbą galėtų ateiti ir namiškiai – sūnūs, gal ir marčios, tame pačiame kaime gyvenanti D. Zakarienės sesuo su šeima.
Sūrių poreikis didelis. Į neseniai vykusią Lino šventę D. Zakarienė atvežė keletą sūrių paskanauti. „Žmonės ragavo, gyrė ir klausė, kur galėtų sūrių įsigyti. O ką aš galiu atsakyti?“ – šypsojosi moteris. Kiek valpainiškė domėjosi, nuosavos sūrinės Kelmės rajone nėra.
D. Zakarienė sūrinėje galėtų gaminti ne tik sūrius, bet ir grietinę, sviestą, varškę.
Redakcijos archyvo nuotr.
Įvairių sūrių valpainiškė Dalia Zakarienė suspaudžia tradicinėms Jurginių šventėms, vykstančioms Pakražantyje (nuotraukoje – su dukra Aušrine). Moteris svajoja apie nuosavą sūrinę.