Sūrius galima suspausti ir iš kiaušinių

Sūrius galima suspausti ir iš kiaušinių

Sūrius galima suspausti ir iš kiaušinių

Pakražančio kultūros centre (Kelmės rajonas) prieš Jurgines surengta tradicinė sūrių šventė sulaukė didelio susidomėjimo. Įvairiausių sūrių Grinių, Žalpių, Valpainių ir kitų vietovių šeimininkės prispaudė dvi dešimtis rūšių. Šalia daugumai žinomų varškės ar obuolių sūrių puikavosi ir neįprasti sūriai, pagaminti iš kiaušinių ar žemaitiško kastinio.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Sūriai burnoje tirpo

Į Pakražantį, sūrių šventę pačių suspaustų sūrių atnešė ir atvežė šeimininkės iš Grinių, Žalpių, Maironių, Karklėnų, kitų vietovių.

Šeimininkės stebino išmone. Visi – ir sūrūs, ir saldūs, ir liesi, ir aštrūs, ir kepti, ir rūkyti ar vien iš kiaušinių padaryti – sūriai burnoje tirpo.

Net penkis sūrius šventei suspaudė griniškė Danguolė Mockevičienė. Sūrius įnešė mažosios pakražantiškės. Griniuose gyvenanti, jau garbingo amžiaus sulaukusi Juzefa Jurgilaitė, tradiciškai pagamino sūrį iš ožkos pieno. Mat močiutė laiko dvi ožkytes.

Aštrų sūrį su česnakais, kitą – su kmynais į Pakražantį iš Maironių atvežė Ada Piečienė. Labai didelį sūrį, kmynais pagardintą, šventės dalyviams siūlė Danutė Tautkutė iš Karklėnų.

Ant stalo ilgai neužsibuvo nei saldus sūris su razinomis, kurį suspaudė Danguolė Andriulienė iš Grinių, nei keptas sūris, kurio autorė – Asta Giedraitienė iš Žalpių, nei griniškės Sigitos Petroševičienės margas sūris, nei valpainiškės Jolantos Jocienės sūrio ir varškės pyragas.

Kadangi sūrių buvo net 20 rūšių, visų paragauti buvo beveik neįmanoma.

Nustebino kiaušininis sūris

Sūrius vertino šventės svečiai. Netikėčiausiu sūriu pripažintas žalpiškės Reginos Bertašienės kastininis sūris, kurį moteris gamina pagal mamos receptą.

Kadangi sūris gana riebus, jį skaniausia valgyti su duona arba batonu.

Nustebino Nijolės Krikštanavičienės iš Žalpių kiaušininis sūris. Šeimininkė sakė, jog tokį sūrį suspausti nėra sudėtinga.

Reikia kietai virtus kiaušinius susmulkinti, įberti norimų prieskonių, įdėti truputį majonezo. O kad sūris neirtų, įpilti ištirpintos želatinos. Ir skanu, ir sotu, nors ir neįprastas skonis. Kiaušininis sūris labai tinka Velykų stalui.

TRADICIJA: Ant stalo neilgai užsibuvo ir tradiciniai varškės sūriai.

MAŽYLĖS: Net penkis sūrius suspaudė griniškė Danguolė Mockevičienė. Juos atnešė mažosios šeimininkės.

SALDUMYNAI: Saldūs sūriai, sūriai su žele, sūrio ir varškės pyragas – visokiausių saldumynų išmanios šeimininkės prigamino.

NETIKĖTUMAI: Žalpių šeimininkės nustebino neįprasto skonio sūriais. Regina Bertašienė (iš kairės) suspaudė kastininį sūrį, kurį siūlė valgyti su duona arba batonu, o Nijolė Krikštanavičienė – sūrį iš kiaušinių.

Autorės nuotr.