
Naujausios
Šventiniu laikotarpiu tinkamai elkitės su maistu
Po švenčių dažniausiai lieka daug nesuvalgyto maisto. Netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena iš labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu namuose priežasčių.
Užšaldykite maistą iki „Tinka vartoti iki ... „ datos
Maistą saugu užšaldyti iki „Tinka vartoti iki ... „ datos. Galima užšaldyti bemaž visą maistą – netgi mėsos produktus ar jau pagamintus patiekalus. Maisto likučius reikėtų atvėsinti, uždengti ir sudėti į šaldytuvą ar šaldiklį per 1–2 valandas. Jeigu turite daug vienos rūšies maisto, suskirstykite jį į mažesnes porcijas – maistas taip greičiau atvės ir galėsite užšaldyti, o vėliau atšildyti tik reikiamą kiekį.
Maistą atšildžius, jį privaloma suvartoti per 24 valandas.
Yra trys būdai atšildyti užšaldytus produktus: šaldytuve, šaltame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje. Saugiausias yra pirmasis būdas. Norint greitai atšildyti maistą, jį reikėtų įdėti į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti į šaltą vandenį. Vandenį keisti kas 30 minučių.
Planuokite porcijų dydžius
Prieš planuodami gaminti maistą šventiniam stalui, pagalvokite, kiek žmonių tai valgys ir kokio dydžio turėtų būti porcijos.
Apsipirkimo metu termiškai neapdorotus produktus (žalią mėsą, kiaušinius ir pan.) atskirkite nuo vartoti paruoštų produktų.
Prisiminkite, kad perkant produktus su savimi reikėtų turėti bent du maišelius (paketus), kad galėtumėte atskirti paruoštus vartoti produktus nuo žalių. Taip išvengsite kryžminės taršos.
Gaminkite iš anksto ir užšaldykite
Maistą šventėms galite pasiruošti ir prieš savaitę, tačiau jį reikėtų laikyti užšaldytą. Geriausia laikyti maistą hermetiškoje pakuotėje arba prieš šaldymą gerai suvynioti į šaldymo maišelius ar plėvelę, kad neišdžiūtų šaltas oras. Iš šaldymo maišelių reikėtų pašalinti kuo daugiau oro.
Daržoves taip pat galima paruošti iš anksto. Jei skutate bulves, tai galite iš anksto jas penkias minutes apvirti, nusausinti, atvėsinti ir užšaldyti. Tą patį galima padaryti su morkų, pastarnokų ar net Briuselio kopūstų riekelėmis – jiems gaminti prireiks mažiau laiko nei įprastai. Šviežias prieskonines žoleles galite sutrinti ir sušaldyti ledo kubelių formelėse – galėsite bet kada panaudoti ruošiant patiekalus.
Užšaldomus produktus suženklinkite
Į šaldiklį sudėti suženklinti produktai ir ant jų nurodyta data vėliau leis jums greičiau juos surasti ir žinoti, kiek laiko produktai buvo užšaldyti.
Įsidėmėkite, kad maisto likučius reikėtų suvalgyti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną). Nešildykite maisto likučių daugiau nei vieną kartą bei nemaišykite su šviežiais produktais.
Kai kurie produktai gali būti saugūs vartoti 3–5 dienas, tačiau kuo ilgiau maistas laikomas nesuvartotas, tuo didesnė tikimybė juo apsinuodyti.
Maistą ruošti reikėtų švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius, neleisti maistui susiliesti su nešvariais paviršiais.
Pakartotinai šildant sriubas ir padažus rekomenduojama juos užvirinti, kiti produktai turėtų pasiekti bent +75° C temperatūrą. Maistą nuolat maišykite, kad vienodai pasiskirstytų temperatūra ir jį patiekite karštą.
Niekada neragaukite nesuvalgyto maisto, jeigu abejojate dėl jo tinkamumo termino ar saugos.
Patarė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai
Redakcijos archyvo nuotr.
Maisto likučius reikėtų sudėti į šaldytuvą ar šaldiklį per 1–2 valandas.