Šventiniu laikotarpiu tinkamai elkitės su maistu

Šventiniu laikotarpiu tinkamai elkitės su maistu

Šven­ti­niu lai­ko­tar­piu tin­ka­mai el­ki­tės su mais­tu

Po šven­čių daž­niau­siai lie­ka daug ne­su­val­gy­to mais­to. Ne­tin­ka­mai tvar­ko­mas ir lai­ko­mas mais­tas yra vie­na iš la­biau­siai pa­pli­tu­sių ap­si­nuo­di­ji­mo mais­tu na­muo­se prie­žas­čių.

Už­šal­dy­ki­te mais­tą iki „Tin­ka var­to­ti iki ... „ da­tos

Mais­tą sau­gu už­šal­dy­ti iki „Tin­ka var­to­ti iki ... „ da­tos. Ga­li­ma už­šal­dy­ti be­maž vi­są mais­tą – ne­tgi mė­sos pro­duk­tus ar jau pa­ga­min­tus pa­tie­ka­lus. Mais­to li­ku­čius rei­kė­tų at­vė­sin­ti, už­deng­ti ir su­dė­ti į šal­dy­tu­vą ar šal­dik­lį per 1–2 va­lan­das. Jei­gu tu­ri­te daug vie­nos rū­šies mais­to, su­skirs­ty­ki­te jį į ma­žes­nes po­rci­jas – mais­tas taip grei­čiau at­vės ir ga­lė­si­te už­šal­dy­ti, o vė­liau at­šil­dy­ti tik rei­kia­mą kie­kį.

Mais­tą at­šil­džius, jį pri­va­lo­ma su­var­to­ti per 24 va­lan­das.

Yra trys bū­dai at­šil­dy­ti už­šal­dy­tus pro­duk­tus: šal­dy­tu­ve, šal­ta­me van­de­ny­je ar mik­ro­ban­gų kros­ne­lė­je. Sau­giau­sias yra pir­ma­sis bū­das. No­rint grei­tai at­šil­dy­ti mais­tą, jį rei­kė­tų įdė­ti į san­da­rų plas­ti­ki­nį mai­še­lį ir pa­nar­din­ti į šal­tą van­de­nį. Van­de­nį keis­ti kas 30 mi­nu­čių.

Pla­nuo­ki­te po­rci­jų dy­džius

Prieš pla­nuo­da­mi ga­min­ti mais­tą šven­ti­niam sta­lui, pa­gal­vo­ki­te, kiek žmo­nių tai val­gys ir ko­kio dy­džio tu­rė­tų bū­ti po­rci­jos.

Ap­si­pir­ki­mo me­tu ter­miš­kai neap­do­ro­tus pro­duk­tus (ža­lią mė­są, kiau­ši­nius ir pan.) at­skir­ki­te nuo var­to­ti pa­ruoš­tų pro­duk­tų.

Pri­si­min­ki­te, kad per­kant pro­duk­tus su sa­vi­mi rei­kė­tų tu­rė­ti bent du mai­še­lius (pa­ke­tus), kad ga­lė­tu­mė­te at­skir­ti pa­ruoš­tus var­to­ti pro­duk­tus nuo ža­lių. Taip iš­veng­si­te kryž­mi­nės tar­šos.

Ga­min­ki­te iš anks­to ir už­šal­dy­ki­te

Mais­tą šven­tėms ga­li­te pa­si­ruoš­ti ir prieš sa­vai­tę, ta­čiau jį rei­kė­tų lai­ky­ti už­šal­dy­tą. Ge­riau­sia lai­ky­ti mais­tą her­me­tiš­ko­je pa­kuo­tė­je ar­ba prieš šal­dy­mą ge­rai su­vy­nio­ti į šal­dy­mo mai­še­lius ar plė­ve­lę, kad neiš­džiū­tų šal­tas oras. Iš šal­dy­mo mai­še­lių rei­kė­tų pa­ša­lin­ti kuo dau­giau oro.

Dar­žo­ves taip pat ga­li­ma pa­ruoš­ti iš anks­to. Jei sku­ta­te bul­ves, tai ga­li­te iš anks­to jas pen­kias mi­nu­tes ap­vir­ti, nu­sau­sin­ti, at­vė­sin­ti ir už­šal­dy­ti. Tą pa­tį ga­li­ma pa­da­ry­ti su mor­kų, pa­star­no­kų ar net Briu­se­lio ko­pūs­tų rie­ke­lė­mis – jiems ga­min­ti pri­reiks ma­žiau lai­ko nei įpras­tai. Švie­žias prie­sko­ni­nes žo­le­les ga­li­te su­trin­ti ir su­šal­dy­ti le­do ku­be­lių for­me­lė­se – ga­lė­si­te bet ka­da pa­nau­do­ti ruo­šiant pa­tie­ka­lus.

Už­šal­do­mus pro­duk­tus su­ženk­lin­ki­te

Į šal­dik­lį su­dė­ti su­ženk­lin­ti pro­duk­tai ir ant jų nu­ro­dy­ta da­ta vė­liau leis jums grei­čiau juos su­ras­ti ir ži­no­ti, kiek lai­ko pro­duk­tai bu­vo už­šal­dy­ti.

Įsi­dė­mė­ki­te, kad mais­to li­ku­čius rei­kė­tų su­val­gy­ti ar už­šal­dy­ti per 2 die­nas (ry­žių pa­tie­ka­lus – per 1 die­ną). Ne­šil­dy­ki­te mais­to li­ku­čių dau­giau nei vie­ną kar­tą bei ne­mai­šy­ki­te su švie­žiais pro­duk­tais.

Kai ku­rie pro­duk­tai ga­li bū­ti sau­gūs var­to­ti 3–5 die­nas, ta­čiau kuo il­giau mais­tas lai­ko­mas ne­su­var­to­tas, tuo di­des­nė ti­ki­my­bė juo ap­si­nuo­dy­ti.

Mais­tą ruoš­ti rei­kė­tų šva­rio­mis ran­ko­mis, nau­do­ti šva­rius įran­kius, ne­leis­ti mais­tui su­si­lies­ti su ne­šva­riais pa­vir­šiais.

Pa­kar­to­ti­nai šil­dant sriu­bas ir pa­da­žus re­ko­men­duo­ja­ma juos už­vi­rin­ti, ki­ti pro­duk­tai tu­rė­tų pa­siek­ti bent +75° C tem­pe­ra­tū­rą. Mais­tą nuo­lat mai­šy­ki­te, kad vie­no­dai pa­si­skirs­ty­tų tem­pe­ra­tū­ra ir jį pa­tie­ki­te karš­tą.

Nie­ka­da ne­ra­gau­ki­te ne­su­val­gy­to mais­to, jei­gu abe­jo­ja­te dėl jo tin­ka­mu­mo ter­mi­no ar sau­gos.

Pa­ta­rė Na­cio­na­li­nio mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos ri­zi­kos ver­ti­ni­mo ins­ti­tu­to spe­cia­lis­tai

Re­dak­ci­jos ar­chy­vo nuo­tr.

Mais­to li­ku­čius rei­kė­tų su­dė­ti į šal­dy­tu­vą ar šal­dik­lį per 1–2 va­lan­das.